Tark kodu

Järjest enam on valmivad ärihooned ja korterelamud märgitud tähisega „tark hoone.“ Mida see tähendab? Eestis tegutsev Bisly muudab hooned intelligentseteks muutes energiatarbimise vajaduspõhiseks ja tõhustavad seeläbi hoonete energiaefektiivsust. Eriti tore on, et tänu optimeeritud tarbimisele saab säästa ka kuludelt.

Bisly abil saab juhtida kütet, ventilatsiooni, jahutust ja ka valgust. Viimase korral lülitub valgus ruumis põlema vaid vajaduspõhiselt.

Kasuks tuleb ka lahendus, kus nutitelefonist või seinaekraanilt on võimalik näha jooksvat ülevaadet oma energiatarbimisest. Korteriühistutele võib olla kasulik tarbimisnäitude kauglugemine, tänu millele laekuvad näidud majahaldurile automaatselt. Nii ei pea iga kuu alguses asjatult muretsema näitude pärast.

Nutikas pistik

Pistik, mis aitab elektriarvetelt raha kokku hoida? Jah, palun!

Eesti ettevõte Gruff Technology on võtnud enda südameasjaks kõrgete elektrihindade vähendamise ning loonud nutipistiku, mis töötab koduses wifi-võrgus. Seade reguleerib elektrienergia kulu - võtab serverist kord päevas Nord Pooli hinnad ja vastavalt sinu eelistustele määrab boileri või radiaatori tööajad. Saad ise määrata maksimaalse hinna, mille puhul näiteks kodune elektriboiler töötab. Samuti saad määrata minimaalse töötundide arvu, et perel oleks igal juhul soe vesi olemas.

Pistikut on mõistlik kasutada seadmetega, millel on suur voolutarbimine, näiteks elektriboileriga vee soojendamisel, radiaatoritega toa kütmisel või auto laadimiseks.

Kui muidu tuleb igakuist elektriarvet oodata teadmatuses, siis nutipistikuga seda muret ei ole. Väike, aga igati tubli säästupistik aitab raha kokku hoida ja kontrollida igapäevaselt enda majapidamise või ettevõtte elektritarbimist. Lisaks näitab nutipistik ka seadme igapäevast voolutarbimist ja päeva jooksul kulunud rahasummat.

Elektrit tootev katus

Kuna 2029. aastaks kohustab Euroopa Liit kõiki uusi ehitisi kasutama päikeseenergiat tootvaid katuseid, siis on Eesti ettevõte Solarstone sammu võrra ees ja valmistub tulevikuks. Eesti ettevõte on juba kogunud rahvusvahelist tuntust oma päikesekatuste poolest ja on üks innovaatilisemaid ettevõtteid ehitisintegreeritud päikesepaneelide valdkonnas.

Kui traditsiooniliselt ehitatakse päikesekatus kahes etapis (esmalt luuakse ilmastikukindel katus ja selle peale lisatakse päikesepaneelide kiht), siis Solarstone’i puhul on tegemist kaks-ühes lahendusega. Ettevõtte toodab päikesepaneele, mis on lisaks ka katusekattematerjal. Tänavalt vaadates näeb katus täitsa tavaline välja, ent tegelikult toodab see samal ajal elektrit.