Enamik jõupingutusi vee tarbimise vähendamiseks ei nõua olulisi kulutusi, vaid hoopis harjumuste muutmist.

1. Keera vesi kinni

Veesäästmise raudvara: kui pesed hambaid või pead või raseerid, keera vesi vahepeal kinni. Kui eriti hoolas tahad olla, tee seda ka käte seebitamise ajal.

2. Asenda vanniskäik kiire dušiga

Üks vanniskäik kulutab ligi 3 korda rohkem vett. Nii et kui asendad enamik vanniskäike kiire dušiga, saad korralikult säästa.

3. Pane nõudepesumasin ja pesumasin täis

Kui soovid vett kokku hoida, ära pooleldi täis masinat tööle pane. Samuti veendu, et kasutad alati kõige tõhusamat programmi. Pese 30 kraadi juures või kasuta ökorežiimi, kui sinu masinal see on.

4. Kohenda nõudepesemise strateegiat

Kui sul on nõudepesumasin, siis kasuta seda.

Kui pesumasinat ei ole ja kasutad pesemiseks kraanikaussi, siis ära pese jooksva vee all. Tee nii nagu vanasti: täida kraanikauss pesuvahendi ja veega, pese sellega nõud ja viimaks loputa kiirelt jooksva vee all.

5. Hoia külmkapis pudelit külma veega

Selle asemel, et oodata, millal kraanist tulev vesi piisavalt külmaks läheb, täida suur pudel veega ja hoia seda külmkapis.

6. Keeda vett vastavalt vajadusele

Tassi teed või kohvi valmistades täida veekeetja ainult vajaliku koguse veega.

7. Auruta keetmise asemel

Auruta toitu, et vähendada veetarbimist ja säilitada rohkem looduslikke toitaineid. Kui siiski keedad, lase veel jahtuda ja kasuta seda taimede kastmiseks.

8. Otsi üles ja paranda veelekked

Lekkivad segistid ja torud võivad igal aastal sinu kuludele kopsaka summa lisada, nii et tark on aeg-ajalt torusid kontrollida.

WC pottides ja kraanides võivad lekked tekkida sinna ladestuva katlakivi tõttu. Tilkuv kraan võib aga raisata rohkem kui 5300 liitrit vett aastas.

9. Kasuta nutikaid lahendusi

Vee kokkuhoidmiseks võid võimaluse korral asendada oma segistid säästlikumate variantidega. Vali näiteks segistid, mis lasevad veel voolata ainult siis, kui andur saab aru, et käsi on kraani juures. Või vali aeraatoriga segisti.

10. Eelista aias taimi, mis ei vaja palju vett

Üha populaarsemaks on muutumas aiad, kuhu on valitud vähest kastmist vajavad taimed. Need pakuvad silmailu ning saavad suurepäraselt kuumade ilmadega hakkama.

11. Kogu vihmavett

Vihmavee kogumine on lihtne, kuid tõhus viis vee säästmiseks. Kogutud vett saad kasutada näiteks kastmiseks või sõidutee ja auto pesemiseks.

12. Mõtle, kuidas oma muru kastad

Muru nõuab palju vett. Eriti kui sulle ei meeldi suvel vaatepilt kuivast ja pruunist murulapist. Saad muru jaoks kasutatava vee kogust vähendada, kastes varajastel hommikutundidel või hilja õhtul. Siis ei auru vesi enne juurteni jõudmist.

Veelgi parem – asenda oma muru kivide, istumisnurga, kaunite peenarde või kasuliku juurvilja- ja ürdiaiaga! Muruplatsid on küll ilusad, kuid neile on ka mitmeid alternatiive.