Tartu linn ja Terasteenus OÜ avasid oktoobri alguses ehitusmaterjalide ringkasutuspanga aadressil Jaamamõisa 30. Keskuse eesmärgiks on parandada kasutatud ehitusmaterjalide kättesaadavust, suurendada nende taaskasutamist ja vähendada ehitusjäätmete teket. Aasta kestva pilootprojekti abil saab ka parema ülevaate turuolukorrast ning taolise ärimudeli tasuvusest.

"Tartu ringrenoveerimise projekti käigus on ehitatud juba kolm kasutatud materjalidest rattapaviljoni. Suurimaks probleemiks ongi osutunud kasutatud materjalide kättesaadavus. Selle takistuse eemaldamiseks olemegi otsustanud panustada kasutatud ehitusmaterjalide vahenduskeskuse loomisesse,“ ütles Tartu linnavalitsuse majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne.

Praegu peab ehitusest või lammutusest üle jäänud materjalide jäätmejaama viimise eest maksma, kuid ringkasutuspanka saab taaskasutatavaid ehitusmaterjale tasuta ära anda tasuta. Loomulikult peavad aga materjalid olema taaskasutatavad, kasutuspotentsiaalita jäätmeid vastu ei võeta ja need tuleb viia jäätmejaama. Teenusepakkujal on õigus materjale tasu eest edasi müüa, kuid ostja jaoks on hinnad soodsamad kui ehituspoes ja lisaks on tegu keskkonnasõbraliku lahendusega.

Materjale saab ringkasutusse tuua E-R 8-19 ja L 10-16. Täpne aeg aga tuleb eelnevalt kokku leppida helistades numbril 5264845.