Riigikoolide, linnaväljakute ja puitarhitektuuri meistrina tuntust pälvinud Arhitekt Must on asutatud 2. oktoobril 2013. aastal ning noorte arhitektide kollektiivi veavad Mari Rass, Ott Alver ja Alvin Järving. Indiviidide rõhutamise asemel on nad loonud arhitekt Musta koondportree, mis toetub usule, et arhitektuur on meeskonnatöö ning kollektiivne panus aitab vastata tänapäeva maailma keerukatele väljakutsetele.

„87 648 töötundi ning ligi 100 arhitektuurivõistlust hiljem huvitab Musta endiselt kolm peamist küsimust: Mis on meid ümbritseva keskkonna tulevik? Mis on siinses ruumis toimetamise eripära? Mis on arhitektuur, mis sellele vastab?“ võtab näituse sisu lühidalt kokku Alvin Järving.

„Näituse keskmesse on pandud suured objektid ja keerulised olukorrad, kus püstitatud ülesannete lahendamisel on arhitekti mõtlemine kriitilise tähtsusega. Valitud projektid aitavad mõtestada kaasaega ja seda ümbritsevat konteksti ning kiikavad periskoobina tulevikku,“ lisab Järving.

Vasakult paremale: Arhitekt Musta tuumik arhitektid Ott Alver, Mari Rass ja Alvin Järving

Ekspositsioonis on kümme projekti Arhitekt Musta esimesest tegutsemiskümnendist ning igat projekti saadab mõtete pagas ruumide planeerimise ja linnade kujundamise eesmärkidest. Näituse projektivalik ulatub Arhitekt Musta juhendatud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuritudengite varjualuste projektidest riigigümnaasiumite ja linnaväljakuteni välja.

Muuhulgas saab näitusel tutvuda näiteks Mustamäe Riigigümnaasiumi ja Pelgulinna Riigigümnaasiumi lugude ja ideestikuga. Viimane on Eesti suurima puitarhitektuuri hoonena nomineeritud ka tänavuse aasta arhitektuuripreemiatele. Näitusele on aga jõudnud ka teised praeguseks Eesti arhitektuuris juba märgiliseks saanud ning auhindadega pärjatud objektid nagu Tõrva keskväljak ja Suure-Jaani Tervisekoda, aga ka paljud muud hetkel projekteerimisel või ehitusfaasis olevad tulevikuobjektid – väljakud, keskused, koolid.

Näitus püüab mõtestada selliseid ühiskonnale olulisi teemasid nagu linnasüdamete terviklik avalik ruum, linnaruumi uuendamine kahanevates väikelinnades ning arhitektuuri roll piirkonna elujõulisuse tagamisel. Ei jää käsitlemata ka kogu maailmas aktuaalne kliimakriisi teema ning see, millist rolli peab kandma arhitektuur kliimasoojenemise vastu võideldes.

„Kuidas pikendada arhitektuuri eluiga ning vajadust hoonete lammutamiseks, asendamiseks ja ehitamiseks? Kuidas ehitada piiratud ressurssidega planeedil ja sellest lähtuvalt muuta ruumide planeerimist? Kuidas süsiniku jalajälje prisma kaudu otsustada, milline teemapüstitus on väärtuslikum ning milline idee väärib ehitamist? Kuidas luua tänasele elustiilile vastavaid elamismudeleid ning mis on kodu mõiste tasa-arengu ja jagamismajanduse ajastul?“ loetleb Alvin Järving näitusel püstitatud küsimusi ning loodab, et koostöös näituse külastajaga sünnib arutelu, mis viib ka õigete vastusteni.

Arhitekt Musta juubelinäitus „Esimesed kümme“ on avatud Disaini ja Arhitektuurigaleriis 3.-28. oktoobril.