Töötajate hulgas muutus kiiresti populaarseks töökorraldus, kus säilib kontoris töötamise võimalus, aga soovi või vajaduse korral saab töötaja teha tööd ka kodukontoris. Selleks, et kodus aga mugav töötada oleks, tasub mõned asjad hoolikalt läbi mõelda.

Vali töötegemiseks õige asukoht

Esmalt tuleks mõelda sellele, kuidas kavatsed kodukontorit kasutada ja millised on sinu kodu võimalused. Kas pead tegema videokõnesid? Kas oled loovam päevasel ajal või õhtupoolikul? Kui tead oma vajadusi ja võimalusi, on ka tööd lihtsam plaanida. Võimalusel vali töötamiseks ruum või mõni nurk, kus on võimalik eralduda ja töö tegemisele keskenduda.

Ruumi pole? Sea sisse cloffice

Kodus tööle keskendumiseks vaikset kohta otsides on paljud pöördunud oma kapi poole. See on tekitanud termini cloffice, mis ühendab endas ingliskeelsed sõnad closet ja office. Panipaik ei leia kasutust? Voilà! Uus kapikontor. Tühi ruum trepi all? Tere, cloffice! Harva kasutatav keldrikorruse ruum? Ka see sobib. Tühi ruum kapis? Mõtleme midagi ka sellega välja.

Leia sobiv töölaud

Korraliku töölaua eest ei pea ilmtingimata üüratut summat välja käima. Internetist leiab väga palju ideid lihtsate vahenditega töölaua meisterdamiseks. Teine võimalus on otsida sobivat mööblitükki veebipoodidest või salongist, kust leiab kerge vaevaga sobiva kirjutuslaua. Kui otsustada teha investeering uude töölauda, võiks see olla reguleeritav, nii saab vajadusel ka seistes tööd teha.

Ära unusta ergonoomika reegleid

Kodukontoris tööd tehes on oluline teadvustada oma kehaasendit. Sageli on sülearvuti kasutamisel probleemiks liiga madalal asuv ekraan, mis sunnib pead ja kaela kallutama alla, põhjustades vaevusi kaelas, õlgades ja seljas. Nende vältimiseks tuleks kasutusele võtta alus või panna sülearvuti millegi kõrgema peale, et ekraan oleks silmade kõrgusel. Samuti on sellisel juhul vajalik eraldi klaviatuur. Teine võimalus on tuua kontorist koju ka suure ekraaniga monitor.

Töötades peavad õlad olema vabas asendis, käed keha lähedal ja selg hästi toetatud. Kui kodus ei ole head tooli, aitab korrektset istumisasendit hoida padja või pleedi asetamine selja nimmeosa juurde.

Jälgi temperatuuri

Kodudes kiputakse sageli unustama, et ventilatsioon ja sobiv temperatuur mõjutavad oluliselt töö produktiivsust. Kuiva õhu sündroomi vältimiseks on abi õhuniisutajatest ja ruumi õhutamisest. Kodukontori ideaaltemperatuuriks peetakse 21–23 soojakraadi. Liiga jahe keskkond põhjustab uimasust, liiga palav tuba mõjub aga negatiivselt keskendumisele.

Säti paika valgustid

Looduslik valgus on kodukontori sisseseadmisel oluline element. Ühes uuringus leiti, et loomuliku valgusega töökohtades paraneb meie produktiivsus kuni 40%. Seepärast tuleks töölaud asetada võimalusel akna lähedusse. Vältida tuleks laua paigutamist näoga lõuna suunda, sest nii paistab üleliigne päike töökohale. Eestis elades teame, et sügis toob järjest rohkem pimedat aega. Seepärast on piisava valgustatuse tagamisel asendamatuks abimeheks kvaliteetne laualamp, mis hoiab silmade tervist ega lase neil nii kiiresti ära väsida. Lihtne viis lisavalgustuse saamiseks on panna töölaua juurde põrandalamp.

Lisa kodukontorile isikupära ja soojust

Kindlasti ei pea kodukontori sisseseadmisel hakkama remonti tegema, aga kui on nagunii plaanis kodu värskendada, tasuks värvide valimisel mõelda värvipsühholoogiale. Näiteks loob kollane värv optimismi ja ergutab loovust, punane ja oranž mõjuvad stimuleerivalt ning roheline suurendab keskendumisvõimet. Selleks, et end kodukontoris hästi tunda, peaks seal leiduma ka erinevaid väikeseid disainielemente.

Kõige praktilise kõrval ära unusta kodukontorisse tuua taimi! Taimed aitavad rahuneda ja mõtteid koondada. Kui sinu töö on pingeline, on potililled lausa hädavajalikud. Juba ühest-kahest rohelisest asukast piisab, et end õnnelikumana tunda. Rääkimata sellest, et taimed on lihtsalt ilusad.

Allikas: Ärileht, Moodne Kodu erileht

Popid suunad kontorimaailmas

Looduslähedus

Looduslike elementide kontorikujundusse lisamise eelised on laialdaselt tunnustatud ning arvukad uuringud toovad esile positiivset mõju töötajate heaolule ja tootlikkusele. See on aina populaarsemaks muutnud trend, mille puhul tuuakse siseruumi erinevaid taimi, orgaanilisi materjale, rohelisi seinu ja palju naturaalset valgust.

Paindlikud töövahendid

Mitmekülgne moodulmööbel, teisaldatavad vaheseinad ja mitmeotstarbelised pinnad – nendega on võimalik ruume hõlpsalt vastavalt soovidele kasutada.

Nutikad kontorid

Digiajastu arenedes pole just üllatav, et tehnoloogia muudab meie tööviise pidevalt. Nutika kontori trend hõlmab erinevaid uuenduslikke tehnilisi lahendusi, mis muudavad töötamise efektiivsemaks, jätkusuutlikumaks ja mugavamaks. 2024. aasta märksõnadeks on siinkohal valguslahenduste ja ruumitemperatuuri parem kontrollimine ning ka IoT-seadmed ja AI tehnoloogia, mille eesmärgiks on mõningate tööde automatiseerimine ning üleüldise kontoritöö kogemuse parandamine.

Jätkusuutlikkus

Tegemist ei ole kõigest trendi, vaid lausa normaalsusega. Keskkonnaprobleemide aina laiem teadvustamine muudab kontorite kujundamise ja toimimise viisi. 2024. aastal ootame veelgi energiatõhusamaid hooneid, taaskasutatavaid materjale ja tõuget süsinikuneutraalsete kontorite suunas. Kontorikujundus hõlmab energiasäästlikke tehnoloogiaid, jäätmetekke vähendamise meetmeid ja muid säästvaid tavasid. Need keskkonnasäästlikud algatused ei ole ainult planeedile kasulikud, vaid võivad tõsta ka ettevõtte mainet ning meelitada ligi sarnaselt mõtlevaid töötajaid ja kliente.

Töötajate heaolu järjest olulisem

Pandeemia rõhutas töötajate tervise ja heaolu tähtsust. Selle tulemusena keskendutakse 2024. aasta kontorikujunduses veelgi enam füüsilist ja vaimset heaolu edendavate keskkondade loomisele.

Aina menukamad on lahendused, mille puhul on pandud rõhk vaba aja veetmise ruumidele, et soodustada lõõgastumist ja sotsiaalset suhtlemist, ergonoomilisele mööblile, et vältida füüsilist koormust, ja akustilistele lahendustele mürastressi vähendamiseks. Samuti on kesksel kohal õhukvaliteet – paremad ventilatsioonisüsteemid tagavad puhta ja tervisliku töökeskkonna.

Allikas: Brand Stories