Terje, oled tuntud oma terviklike ja unistama panevate sisustusprojektidega, aga mida üldse tähendab sinu jaoks ühe kodu renoveerimine?

Vana maja renoveerimine on energeetiliselt väga rahuldust pakkuv tegevus. See on nagu koristamine. Sa võtad ühe räämas maja ja krundi ning teed selle korda, ilusaks. Visuaalsele inimesele nagu mina pakub see suurt rõõmu. Maailma on palju hooneid ehitatud ja inimesed, kes seda n-ö korrastavad ehk annavad vanale uue elu, on minu silmis tõelised kangelased. Silmad paneb mul sellise ettevõtmise puhul põlema see, kui näen tulemust. Inspireerib toorik ise, millega saab mängida, see protsess ehk mõttemäng uue sisu, vormi ja elu andmiseks.

Millest soovitad alustada?

Kindlasti soovitan läbi mõelda finantseerimise küsimuse, et protsess sujuks. Selleks on vaja raha ja pigem rohkem, kui algsed arvutused näitavad. Kindlasti soovitan varuda raha ka sisustamiseks, kuna lõpuks on just sisu see, mis teeb kodust kodu.

Kui rääkida ehitamisest, peaks esmalt selgeks tegema, kas maja konstruktsioonid on tugevad ja heas korras. Osal vanadel majadel on väga korralikud konstruktsioonid, kivist seinad, korralik kelder – sellised majad tasub korda teha, kui me räägime väärtuse loomisest. Lammutamine tekitab meeletult prügi, seega korrastamine on väärtus ka keskkonnale. Kõige suurem väljakutse on vaadata mööda sellest prügist, mida sa esmalt näed. Samuti ei tea sa kunagi, mis üllatused sind ees ootavad, peab olema valmis kompromissideks ning ootamatuteks kuludeks.

Kui palju sul siinses projektis mänguruumi oli?

Maja on 110-ruutmeetrine, seega oli vaja ruumiplaneering hoolikalt läbi mõelda, et tekitada pigem ruumi juurde ning kujundada see tunnetuslikult suuremaks. Kui planeeringut muuta, muutuvad ruumid tihti ebastandardseks, tekib rohkem nurki, detaile, korrapäratuid tube. Maja on mitme tasapinnaga nii siseruumides kui ka terrassidel – see kõik oli vaja tervikuks ja loogiliseks planeerida.

Vana köögi asemele sai avar aknaga vannituba. Keset elutuba asus suur ahi, mis võttis tohutult ruumi. Selle asendamine minikaminaga andis kohe ruumi elutoa ja suurema köögi loomiseks. Vanast garaažist sai magamistuba garderoobi ja sauna ehitamise valmidusega. Avarust ja valgust lisandus ka väikeste akende asendamisel suurtega, nutikalt peeglite paigutamisega ning heledate toonide sissetoomisega.

Mis sai selle maja kujundamisel määravaks?

See maja on seest kõike muud kui kingakarp. Siin on erinevad tasapinnad, talad laes, nurgad, trepid, mistõttu tuli luua rahulik foon nii väljas kui ka sees. Väljast sai maja ilusa moodsa ja elegantse musta laudise, sees vastupidi – valge fooni ning puhkusemaigulise atmosfääri. Kuna maja asub endises puhkuserajoonis, kus pered käisid eelkõige suvitamas, siis selline kerge ja õhuline sisu sobib siia ideaalselt.

Milliseid viimistlusmaterjale kasutasid?

Kuna krundil on ilusad suured kasepuud ja maja taga laiub mets, siis ainuke loogiline materjal nii välisviimistluses kui ka siselahenduses oli puit. Kased andsid inspiratsiooni ka puidu heleda tooni valimiseks – nii põrandad kui ka mööbel on just kasetooni. Interjööris on miksitud elegantset stiili maa- ja looduslähedase stiiliga. Läbimõeldud ja avara planeeringu tekitavad siseviimistlusmaterjalid, nagu hele puit, terratsoplaadid, marmor, valge värv, rotangmööbel, õhulised tekstiilid, luues läbi maja tervikliku ning hubase õhustiku. Kasutasin suuri kaarekujulisi peegleid, et luua rohkem vaateid ja avarust, mis samas ei mõju kalgilt. Maja mitu tasapinda on koos terrassi ja rõduga seotud tervikuks. Igalt tasapinnalt pääseb õue. Mida keerukat tuli kogu protsessi juures ette?

Renoveerimisega koos tekib jooksvalt palju tehnilisi küsimusi, mis tuleb lahendada koos spetsialistidega. Selle maja puhul oli kaasatud arhitekt Martin Kinks, kes joonistas maja ilusaks ja lahendas kõik küsimused, mis ehitajatel jooksvalt tekkisid. Nii on kõigil lihtsam, kuna muidu hakkab ehitaja ja veel hullem – sina ise – välja mõtlema lahendusi, mis ei pruugi tulemusega sobida.

Kust on pärit sisustusesemed?

Kogu sisustus on tõeline mix and match. Kuna interjööri foon on valge, siis just sisustuselementidega sai tuua sisse tekstuure ja värve. Kasutasin siin nii Ikea mööblit, Zara Home'i aksessuaare, Taani disaini kui ka oma loomingut ehk loodusmustreid Valhalla Livingu tootevalikust. Palju on rotangmööblit ja aksessuaare just Valhalla Livingu veebipoe valikust, kuna spetsialiseerume puhkusemaigulise mööbli ja sisustuselementide müügile. Aktsentideks olen lisanud oma lemmikleide Mehhikost, kus talviti juba paar aastat elanud olen – need lisavad mõnusalt eksootilist meeleolu ja värvilaike.

Mis on sinu lemmikkoht selles majas?

Mul on kolm lemmikkohta. Verandal hommikupäikese käes päeva tervitada ja hommikukohvi juua. Kamina kõrval tugitoolis lõõgastuda, kus on nii mõnusalt soe. Ja suureks üllatuseks minule endale on rõdu, kus saab privaatselt päevitada või õhtupäikest ära saata. Rõdu on tõeline üllatus, kuna olin arvamusel, et majas rõdu olemasolu on küsitav ja seda kindlasti kasutama ei hakka. Aga vastupidi, see on mõnus privaatne pesake lõunauinakuks või omaette olemiseks.

Kas jääd siia pikemaks ajaks?

Olen rändava eluviisiga ja mulle meeldib elada eri kohtades ning kuigi pean ütlema, et see koht on imekaunis kogu oma tervikus, siis praegu otsin sellele uut omanikku. Julgustan kõiki korteris elamist välja vahetama väiksema maja vastu, kuna väliruum ja aed, mis majaga kaasnevad, annavad tohutult kodus ajaveetmise võimalusi ja vabaduse tunnet juurde. Õues einestamine, terrassil jooga harrastamine, koduaias lillede korjamine on kõik maandavad tegevused, mida me oma ellu vajame.

Milliste sõnadega seda kodu uuele omanikule kirjeldaksid?

Kompaktne, hubane ja puhkusemaiguline.

PILDID ENNE UUENDUST

PILDID PÄRAST UUENDUST