Poodides on saadaval sadu erinevaid valgusteid, aga suures plaanis on aiavalgustuse rajamiseks kaks võimalust: tuua elekter maa-aluse kaabliga või kasutada päikeseenergial töötavaid lahendusi.

Esimene on kulukam ja keerukam, kuid pakub rohkem stabiilsust, valgust ja valikuvõimalust. Päikeseenergial töötavate lampide paigutamine on seevastu lihtne ja soodne, ei nõua elektriku abi ega aia üleskaevamist, kuid paraku ei paku need enamasti piisavalt aeda väljajoonistavat valgust.

Funktsionaalsus ja ohutus

Valgusteid valides mõtle läbi funktsionaalsus – kas eesmärk on aeda välja valgustada, tekitada romantiline atmosfäär või näidata varjulises kohas suunda ja pakkuda turvalisust. Aiatee valgustamiseks sobivad kõige paremini postvalgustid, mille kõrgus jääb enamasti poole meetri kanti, aga võib valida ka kõrgemaid ja aristokraatlikke pargilaternaid. Kui eelistad madalaid ja maapinnale paigaldatud valgusteid, arvesta, et need jäävad talvel lume alla ning näiteks lumepuhuri kasutamisel tuleks valgustite asukohad enne lume tulekut korralikult tähistada.

Kõik elektri- ja kaabeldustööd jäta professionaali hooleks. Valgusteid ja materjale ostes jälgi, et need oleks niiskuskindlad ning sobilikud õues kasutamiseks. Elektrijuhtmete maa sisse kaevamisel tuleb need paigutada spetsiaalse veekindla toru sisse või kasutada niiskuskindlat maakaablit. Samuti peavad olema veekindlad kaablite omavahelised ühendused.

Liikumisandur, taimer või lüliti?

Vajadusest sõltub ka see, kas valgustid süttivad lüliti, taimeri või liikumisanduri vahendusel. Näiteks ukse juures on mugav liikumisanduriga valgusti, mis on abiks võtmete otsimisel ja ukse lukust lahti keeramisel, kuid liikumisanduri puhul võiks arvestada, et see reageerib ka koera või kassi liikumisele ja võib hakata ööund häirima.

Praktilistel liikumisteedel juhatab liikumisanduriga valgusti teed ja on samas energiasäästlik, sest süttib ainult vajadusel. Liikumisanduritega valgusteid kasutatakse sageli ka halbade kavatsustega inimeste eemale peletamiseks, sest neil pole mugav valgusvihus oma plaane teoks teha.
Õdusat meeleolu loov aiavalgustus süttib aga enamasti lülitist või kasutatakse taimerit või hämaruse andurit.

Mõned nipid aia valgustamiseks:

  • Kuuvalguse matkimine. See tähendab, et puude või kõrgete põõsaste sisse on paigaldatud lambid, mis jätavad mulje, nagu läbi puu paistaks täiskuu. Väga oluline on valgusallikas suunata allapoole, sest küljele suunates võib juhtuda, et see näib rohkem nagu turvavalgus.

  • Vähem on rohkem. Aeda on mugav valgustada leedtuledega. Silmas peaks aga pidama, et sageli pole vaja sama võimsaid leedlampe nagu siseruumides. Miks? Aias on leedlambi mõte luua valgusefekt ja meeldivalt mahe atmosfäär, mitte õue liiga erksalt valgustada.

  • Külm ja soe valgus. Müüakse kahte sorti leedlampe: külma ja sooja valgusega. Seetõttu on oluline, et kõik leedlambid, mida aias kasutaksid, oleksid kas ainult külma valgust andvad või ainult sooja valgust andvad. Parem on neid omavahel mitte kombineerida. Nii on tulemus ühtlane. Hubasema mulje loob aias kindlasti soe valgus.