Pane paika eelarve

Enne kui hakkad oma unistuste kööki paberile joonistama, pane paika eelarve, ilma selleta pole mõtet planeerimise ja ammugi mitte remondiga alustada. Muidu võib juhtuda, et raha lõpeb poole peal otsa ja sa oled nii vanast kui ka uuest köögist ilma.

Remonditud köök peaks kestma palju aastaid ja kui esialgne eelarve näitab, et mitmed vajalikud muudatused jääksid köögis tegemata, on mõttekas kasutada remondilaenu, et see korraga ja mõistliku aja jooksul tehtud saaks.

Tee eeltööd

Käi sisustussaitidel, sirvi ajakirju, vaata Pinterestis või Instagramis köögipilte ja kogu kokku lahendused või disainid, mis sulle meeldivad. Võib-olla satud sa mingi ägeda lahenduse otsa, mida saad kodus kasutada, aga mille peale sa poleks ise kunagi tulnud.

Selleks et teada saada, mis asjad maksavad, tee eeltööd ka e-poodides, külasta ehituspoode ja köögisalonge.

Mõõda köök ära

Võta mõõdulint välja ja joonista paberile köögiplaan. Või arvutisse, kuidas soovid. Oluline on ruumist ülevaatlik pilt ette saada.

Mõtle käiguteedele

Ebamugav köögi paigutus on õudus kuubis. Ja selle muutmine on keerulisemast keerulisem. Sellepärast mõtle hoolega läbi, kuidas sa köögis liikuma hakkad, ja kui tundub, et miski ikkagi pole päris see, siis muuda plaani.

Kas kõikidele kokkadele jagub ruumi?

Mitmekesi te tavaliselt kokkate? Kas kõigile jätkub tööpinda? Kas mahute üksteisest ilusti mööda?

Arvesta maksimaalse mugavuse ja funktsionaalsusega

Kas mugavam on kükitada, kui tahad alumisest kapist vahvliküpsetajat välja võtta, või sobiks kapi asemel väljatõmmatav sahtel paremini? Kui alustad planeerimisega varakult, on sul aega kõik sellised lahendused läbi mõelda.

Unsplash

Planeeri oma kööki see, mis sul tegelikult vaja läheb ja mida sa suure tõenäosusega kasutama hakkad, mitte see, mida sa tahad niisama toreduse pärast.

Pane suurt rõhku valgustusele

Nüüd on sul võimalik senine ebamugav valguslahendus ära muuta, nii et su köök on helge, valge ja tundub ehk suuremgi. Ka toidud tulevad sellises köögis paremini välja.

Mõtle läbi üld- ja kohtvalgustus. Kui tööpinna kohale tulevad kapid, siis nende alune pind peaks kindlasti korralikult valgustatud olema. Kui seinakappe traditsioonilisel kujul ei ole, planeeri tööpinna kohale rippuvaid valgusteid. Saare kohal peaksid samuti rippvalgustid olema.

Jäta vesi ja kanalisatsioon sama koha peale

Kui su remondieelarve on pigem väike, siis jäta kraanikauss sama koha peale. Seinte ja põranda lõhkumine ei tähenda tavaliselt midagi head, pigem võib siis tulla üllatusi, mis su eelarve kosmilistesse kõrgustesse kergitab.

Allikad: kinnisvara24 ja Houselogic.