Oleks loogiline mõelda – kui on robottolmuimeja X10+ versioon, peab olema ka X10 põhiversioon. Minu meelest tekib kõigil, kes võrdlevad kahte sarnast robottolmuimejat, mille mudelite tähistuses on samad tähed ja numbrid, loomulik küsimus: miks on hinnavahe nii suur? Seda seetõttu, et ei ole üksnes palju sarnasusi, vaid ka põhimõttelisi erinevusi.

Xiaomi Robot Vacuum X10

Mõlema roboti imemisvõimsus on 4000 Pa. See on piisavalt suur, et teha nii põrandad kui ka vaibad tolmust puhtaks. Tolmu kogub kokku põhihari, põranda servad puhastab külghari. Valikus on neli imemisrežiimi: vaikne, standardne, tugev ja turbo. Mõlemal on suur, 5200 mAh mahutavusega aku, mõlemad tolmuimejad tühjendavad jaama naastes automaatselt oma tolmumahutid – tolm imetakse jaamas asuvasse ühekordsesse tolmukotti (seda toimingut saab ühe koti puhul teha kuni 60 korda).

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Mõlemad Xiaomi X10 sarja robotid ei ime üksnes hästi tolmu, vaid ka meie kodus patseeriva setteri karvu – neile on sisse ehitatud võimas tolmuimeja, mis tavarežiimis imeb tõhusalt, ning need orienteeruvad kodus kiiresti ja hästi. Aga nüüd vaadelgem erinevusi.

Millal on vaja Xiaomi X10+ robotit ja millal on Xiaomi X10 piisav variant?

Peamine erinevus Xiaomi Robot Vacuumi mudelite X10 ja X10+ vahel on erinev põrandapesutase. Just selle pärast on roboti X10+ jaam kõrgem. Mõlemat neist võib pidada põrandat pesevaks robotiks ja mõlemal on selleks spetsiaalsed lapid, kuid roboti X10+ puhul ei ole see kirjeldus ammendav.

Roboti Xiaomi Robot Vacuum X10 alaosale saab kinnitada spetsiaalse veepaagi ja lapi – pidevalt niisutatav lapp puhastab mustusejäägid, mis jäid robottolmuimejal imemata. Saate valida erinevaid režiime: kui robot puhastab vaipa – töötab ainult tolmuimemise seade, kui see puhastab põrandat – töötavad nii tolmuimeja kui ka niiske lapp, kui tuleb põrandat vaid niiskelt pühkida – töötab ainult niiske lapp. Lapi niiskust reguleeritakse, doseerides vett vastavalt põranda tüübile. Doseerimisastmeid on kolm: nt kui ruumi põrand on plaaditud, juhitakse lapile rohkem vett ja puitpõranda korral – vähem vett, et vältida põranda liigmärgumist. Muidugi tuleb lappi korrapäraselt pesta.

Roboti Xiaomi Robot Vacuum X10 alaosale saab kinnitada spetsiaalse veepaagi ja lapi.

Xiaomi X10+ mudelil on kaks pöörlevat ja vastu põrandat surutavat lappi, mida roboti spetsiaalses õõnsuses oleva veega pidevalt niisutatakse. Need puhastavad põrandat palju tõhusamalt, nii et robot Xiaomi X10+ on universaalsem koduabiline. Jaama naastes ei tühjenda Xiaomi X10+ robot üksnes tolmumahutit, vaid peseb ja kuivatab ka lapid, valab roboti paagist musta vee välja ja asendab selle puhta veega. Xiaomi X10+ on täisautomaatne tolmu imev ja põrandat pesev robot, aga Xiaomi X10 on automaatne robottolmuimeja, mis võib põrandat ka niiske lapiga pühkida.

Siin selguvadki valiku prioriteedid: kui teie kodus domineerib vaipkate, piisab teile Xiaomi X10 robottolmuimejast: see puhastab hästi vaipu ja pühib lapiga seal, kus vaipa ei ole, aga kui tubades on vähe vaipu, ei tule üksnes tolmu imeda, vaid sageli on vaja ka põrand puhtaks pesta – robot Xiaomi X10+ on sel juhul ratsionaalsem valik.

Xiaomi X10+ mudelil on kaks pöörlevat ja vastu põrandat surutavat lappi.

Veel üks huvitav nüanss: kui te elate kahekorruselises majas, siis on magamistoad loomulikult teisel korrusel (tavaliselt on seal rohkem vaipu ja põrand on puhtam kui köögis või esikus) ning elutuba, köök jms asuvad esimesel korrusel (seal on vähem vaipu ja rohkem põrandapinda, rohkem plekke, väljast sisse toodud muda või muud mustust). Sel juhul soetage mõlemad robotid: Xiaomi X10 töötab ülakorrusel, Xiaomi X10+ – esimesel korrusel.

Kas teie meelest on kahe roboti ostmine ebaloogiline? Ja mina ütlen teile: üht robotit ja selle jaama pidevalt ühelt korruselt teisele tirida on ebaloogiline. Lisaks arvutagem: mõlema roboti ostmine läheb maksma umbes 1180 eurot. Praktiliselt teeb see välja samapalju, kui osta teise tootja kõrgklassi põrandapesurobot, kuid Xiaomi Robot Vacuum X10+ on kõrgklassi põrandapesurobot, mis oma jõudluse ja töökindluse poolest ei jää alla palju kallimatele toodetele.

Kuidas Xiaomi X10 sarja robotid orienteeruvad?

Mõlema roboti peamiseks orienteerumisseadmeks on LiDAR (Light Detection and Ranging), mis on üks arenenumaid seadmeid, mida robottolmuimejates sel otstarbel kasutatakse.​ LiDAR-i laserkiired mõõdavad kaugusi erinevate objektideni ning roboti protsessor koostab neid mõõtmiste tulemusi analüüsides keskkonna 3D-kaarte. LiDAR-iga varustatud robotid liiguvad siseruumides täpsemalt ja väldivad paremini takistusi. Need skannivad keskkonda, saates lühikesi laserimpulsse ja mõõtes impulsi saatmisest kuni selle objektilt peegeldumiseni kuluvat aega. Mõõdetud aja (kauguse) andmete põhjal koostatakse täpne 3D-kaart.

Ka odavam Xiaomi Robot Vacuum X10 kasutab orienteerumiseks LiDAR-it.

LiDAR töötab reaalajas, skannides pidevalt tolmuimeja asukoha keskkonda, ning reageerib kiiresti keskkonnamuutustele ja uutele takistustele (tool asetati teise kohta, koer tõi mänguasja ja pani selle maha jm) ning see aitab robotil oma liigutusi kiiresti korrigeerida. Tänu LiDAR-tehnoloogiale muutub tolmu imemine ja põrandapuhastus tõhusamaks ning täpsemaks, robotid orienteeruvad paremini raskesti ligipääsetavates kohtades ja lihtsalt täidavad oma ülesandeid täpsemalt. Xiaomi arendab selle tehnoloogia võimalusi oma seadmetes, andes sellele järjest rohkem funktsioone.

Kuid nende robottolmuimejate navigatsioonidel on üks erinevus. Roboti Xiaomi X10+ esiküljel on RGB-kaamera, mis pole mõeldud kodu filmimiseks, vaid lähemal asuvate objektide täpseks tuvastamiseks. Kaameralt saadud andmeid töötleb tehisintellekt, mis aitab robotil paremini „mõista“ erinevaid objekte (mööbel, trepid jm) ja ära tunda erinevaid pindu (puitkate, plaadid, vaip), aidates paremini orienteeruda ja kõige sobivama puhastusrežiimi valida.

Roboti Xiaomi X10+ esiküljel on RGB-kaamera lähemal asuvate objektide täpseks tuvastamiseks.

Olen proovinud üsna palju erinevaid robottolmuimejaid ja minu jaoks on üks tüütumaid asju tubades ringi ekslev robot, kui pole võimalik aru saada, miks robot mõnes kohas muudkui manööverdab, kuigi need kohad on juba puhastatud, aga teisteni jõudmiseks kulub palju aega. Kuid Xiaomi X10 sarja robotitest rääkides tuleb tõdeda, et sellist sihitut liikumist ei esine – mõlemad robottolmuimejad suudavad kiiresti ja täpselt kodu skannida. Kõik see kajastub teie nutitelefoni või tahvelarvutisse installitud Xiaomi Mi Home'i rakenduses, kus näete oma kodu ruumide 2D- või 3D-plaani. Iseloomustaksin nende robotite liikumist ja selle trajektoori kui ratsionaalset, aga mitte kaootilist.

Xiaomi X10+ tunneb vaibad automaatselt ära. Kõik robotid seda ei suuda ja nii tuleb muude robotite jaoks vaibad kaardil ära märkida, et neilt imetaks tolmu võimsama režiimiga. Kui robottolmuimeja Xiaomi X10+ vaibale sõidab, tunneb see kohe katte ära, suurendab imemisvõimsust ja tõstab põrandat pühkivad lapid üles (et need ei puudutaks vaipa). Nii et sellele robotile ei pea osutama, kus on vaip ja kus põrand. Robotile Xiaomi X10 peab näitama, kus on vaip, et see ala saaks suurema võimsusega imetud. Lisaks ei tõsta see lappi üles, mistõttu tuleks vaipade puhastamise ajaks paak ja lapp eemaldada.

Mõlemal robotil on mitmeid teisi andureid (infrapuna, ultraheli, Halli andur), mis annavad roboti tööks vajalikku teavet.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Robottolmuimejate Xiaomi X10 nutikas juhtimine

Esmapilk Xiaomi X10 sarja robotite ehitusele: kvaliteetsed materjalid, kokkupaneku osas pole mingeid etteheiteid. Jaamad on üsna kompaktsed ning ka moodsa ja pilkupüüdva disainiga. Roboteid on lihtne tööks valmis seada: paigaldate külgharja ja põrandalapi, asetate roboti jaama ning ühendate rakendusega Xiaomi Mi Home. Kogu toiminguks alates lahtipakkimisest kuni rakendusega ühendamiseni kulub umbes viis minutit.

X10 sarja robottolmuimeja skannib navigatsioonitehnoloogia LDS (LiDAR) abil teie kodu usaldusväärselt ja täpselt. Kui robot lõpetab keskkonna kaardistamise, saate tulemust vaadata rakenduses Xiaomi Home. Rakendus on lihtne ja intuitiivne: saate selle abil saata oma X10 mis tahes ruumi piirkonda täiendavalt töötama, tagastada laadimisjaama, valida ühe neljast imemistasemest ja kolmest põrandapuhastuse intensiivsuse tasemest, samuti seada robotile virtuaalsed seinad, määrata keelatud alad, et ta sinna asjatult ei eksiks.

Saate ka alati uusimat teavet teie robottolmuimeja käekäigu kohta. Lisaks on võimalik koostada graafikuid, osutades, kui sageli ja kus peaks robottolmuimeja töötama.

Xiaomi Robot Vacuum X10+

Robottolmuimejate Xiaomi X10 akud

Xiaomi X10 ja Xiaomi X10+ akude mahutavus on ühesugune – 5200 mAh, kuid erinevate puhastus- ja navigeerimisfunktsioonide tõttu on neil erinev tööaeg. Xiaomi X10+ töötab täislaetud akuga umbes 120 minutit, aga Xiaomi X10 võib töötada kauem – kuni 180 minutit.

Xiaomi X10 võib töötada kuni 180 minutit.

Robotite Xiaomi X10 ja Xiaomi X10+ hinnang

Nagu nägite, on eespool kirjeldatud uutel Xiaomi X10 sarja robottolmuimejatel mõned olulised erinevused. Kui vajate põrandapesurobotit, peaks teie valik olema Xiaomi X10+. Kui aga põrandapesu ei ole teie jaoks nii oluline, on Xiaomi X10 hea valik, sest ka sellel on samasugune imemisvõimsus ja lasernavigatsioon ning tolmumahuti automaattühjendus.

Mõlemad võimsate mootoritega robotid puhastavad hästi mis tahes kattega põrandad ja vaibad. Kui teil on kodus lemmikloom, võib juhtuda, et esmakordsel tolmuimemisel tokerdub hari karvadest, kui aga teie robot, kas Xiaomi X10+ või Xiaomi X10, ei seisa jõude, pole teil karvadega mingeid probleeme.

Xiaomi Robot Vacuum X10+. X 10 seeria robotite liikumise trajektoor on ratsionaalne.

Mõlemad robotid töötavad vaikselt ega sega teie tööd, televiisori vaatamist – ka siis, kui robot töötab teleriga samas toas. Ainult veepaakide automaattühjendus on valjem (nagu tavatolmuimeja müra), kuid see toiming kestab lühikest aega.

Rakenduse Xiaomi Mi Home abil ei saa üksnes robottolmuimejat juhtida ning seadistada tolmuimemis- ja pesutoimingute parameetreid, vaid ka jälgida selle tööd reaalajas, vaadata kaarti, koostada graafikuid, seadistada töid. Robot teavitab rakenduse kaudu ja annab häälega märku, kui jaamas tuleb teha asjakohaseid toiminguid: asendada täis tolmukott ning Xiaomi X10+ puhul must vesi välja valada ja täita mahuti puhta veega.

Xiaomi Robot Vacuum X10. Põranda servad puhastab külghari.

Xiaomi X10+ kaamera ei filmi mitte ruume, see on mõeldud objektide tuvastamiseks ja roboti kogutud andmeid töödeldakse üksnes selle protsessoris. Andmekaitsel on akrediteeritud turvasertifikaadid.

Olles võrrelnud nende robotite hinda ja võimalusi, võin väita, et need usaldusväärsed abilised on neisse investeeritud raha väärt.

Ülevaate on koostanud sõltumatu ajakirjanik R. Kažimėkas.

Jaga
Kommentaarid