Silikooni laialdase kasutamise põhjuseks on tema omaduste mitmekülgsus ja kasutuslihtsus. Silikoonimise abil on võimalik täita peenemaid pragusid ja muuta erinevate viimistlusobjektide ühenduskohad märkamatuks. Eriti väärtuslikuks osutub silikoon niisketes ruumides, kuna see võimaldab niiskuskindlalt sulgeda kõik peened praod, kuhu tavaline vuugisegu oma olemuselt ei sobi.

Samuti on silikoon võrdlemisi soodne ja äärmiselt funktsionaalne materjal. Mõnes kohas isegi asendamatu. Siiski tuleb silikooni kasutamisel arvestada selle piiratud elueaga - keskmiselt tuleks iga viie aasta tagant vana silikoon uue vastu välja vahetada. Silikoonimine ei nõua küll kalleid ega keerulisi tööriistu, kuid see võib olla ajamahukas ettevõtmine, mille puhul on heade tulemuste saavutamiseks oluline kvaliteet.

1. Valitakse vale silikoon

Kui te silikoonidest midagi ei tea, pöördu enne ostmist ehituspoes töötava spetsialisti poole, kes aitab õige toote valida. See lihtne samm aitab vältida hilisemaid probleeme ja tagada parimad tulemused.

Oluline on märkida, et erinevate ehitusmaterjalide puhul kasutatakse ka erineva otstarbega silikoone. Näiteks on olemas spetsiaalsed silikoonid kivile ja klaasile ning eraldi tüübid ka sise- ja välitöödeks. Leidub ka spetsiaalseid tulekindlaid silikoone. Kõige suurema tõenäosusega läheb enamikel inimestel silikooni vaja vannitoas. Seal peab olema see niiskus- ja hallituskindel.

Kui soovid kasutada silikooni värvitavate pindade ühenduskohtades, tea, et silikoonid ei ole värvitavad. Seetõttu tuleb valida kasutatava pinnaga võimalikult sarnase värvitooniga silikoon.

2. Vana silikooni ei eemaldata korralikult

Enne uue silikooni pealekandmist on oluline vana täielikult eemaldada, kuna see võib olla pragunenud ega hoia enam hästi aluspinnast kinni. Niisketes ruumides võib selle peale tekkida hallitus. Seega, kui soovid saavutada head tulemust, eemalda vana silikoon.

Eemaldamiseks võid kasutada teravat nuga. Sel juhul pead muidugi olema kindel, et oled väga kindla käega ja et ümbritsevad objektid on noaga kriimustamisele vastupidavad. Kindlam variant on ennast varustada spetsiaalselt selleks otstarbeks mõeldud plastmassist kaabitsaga, mis ei ole ümbritsevale pinnale ohtlik.

Viimasegi osa silikoonist saad kätte spetsiaalse silikoonieemaldusvahendiga, mis muudab materjali pehmemaks, plastiliini taoliseks massiks.

3. Silikoonitav pind on märg ja must

Enne silikoonimist on äärmiselt oluline aluspind hoolikalt puhastada. Vaata, et seal ei oleks lahtist värvi, määrdeid ega tolmu. Lisaks puhtusele peab pind olema ka täiesti kuiv. Kui vuugis on niiskust, tuleb see kuivatada pabersalvrätikuga või näiteks fööniga, kui pragu on kitsas. Kui neid ettevalmistustöid ei tehta, ei kinnitu uus silikooniriba ühtlaselt kogu ulatuses. See aga mõjutab tulemuse kvaliteeti.

4. Silikoonituubi otsak avatakse valesti

Enne poest ostetud silikoontoru kasutamist tuleb selle otsakult ära lõigata õiges suuruses tükk. Arvestada tuleb sealjuures vuugi laiusega, mida silikoonitakse.

See on oluline etapp, kus täpsus on hädavajalik, et vältida olukorda, kus silikooniriba jääb liiga kitsaks või hoopis laiaks ja katab liigselt ümbritsevat. Lõigata tuleks pigem vähe ja 45-kraadise nurga all.

5. Silikoonitakse liiga laiu ja sügavaid vuuke

Silikoonimine on mõeldud eelkõige kitsaste pragude täitmiseks. Kui avad on väga laiad, tuleks kasutada teisi vahendeid. Liiga laia ava puhul võib silikoon vuugi servade küljest lahti tulla.

Samuti ei ole silikoon mõeldud sügavate pragude täitmiseks. Kui soovid sulgeda sügava ava, täida see enne näiteks vahu või muu sobiva materjaliga ning lisa silikoon vaid pindmisele kihile.

6. Ei tehta eelnevalt proovi

Algajatel võib olla päris keeruline silikoontoru terve vuugi ulatuses ühe sujuva liigutusega paigaldada. Kui oled ebakindel, katseta silikooni paigaldamist mõnel ära visataval objektil. Leia õige nurk ja ära katkesta tööd silikooni paigaldamise ajal. Kui ava on väga pikk, võid alustada keskelt, kuhu jääb liitekoht, ja seejärel liikuda nurkadesse.

Sõltuvalt olukorrast ja kogemustasemest võib ümbritseva teipimine osutuda väga oluliseks. See aitab vältida silikooni üleliigset laialivalgumist, kaitseb ümbritsevaid pindu ning lihtsustab hilisemat puhastustööd.

Oluline on ka mitte avaldada silikoonipüstolile liiga suurt survet. Vastasel juhul võib silikoon jätkata väljumist pärast päästiku vabastamist ja töö katkestamist. Enne töö alustamist tasub püstoliga katsetada, et leida õige surve ja mugavaim paigaldustehnika.

7. Pärast silikoonimist unustatakse pinda siluda

Isegi kui silikoonitud vuuk näeb pärast töö teostamist välja väga hea, ei tohiks selle silumist unustada. Silumine tagab, et kogu silikooniriba kinnitub terves pikkuses ühtlaselt ja üleliigne eemaldatakse.

Ühe võimalusena võib selle etapi jaoks kasutada seebiveega niisutatud sõrme, millega ühtlase survega üle silikooniriba libistada. Tänapäeval on muidugi saadaval ka palju ühtlasemat tulemust andev spetsiaalne spaatel, mille silikooniga töötades endale igal juhul hankida võiks. Spaatli kasutamine annab professionaalsema ja viimistletuma välimuse.

Allikas: hange.ee