Enamasti planeerime aeda nii, et seal oleks piisavalt silmailu, mida päeval imetleda. Kuid töised aiaomanikud on leiutanud uue lähenemise - kuuaed. Pole miskit maagilisemat ja unistavamat, kui jalutada õhtul (või öösel) läbi aia ja kogeda kuuvalguses taimede kuma.

Mis on kuuaed?

Kuuaias on valged, hõbedased või heledaõielised lilled ja hõbedane lehestik, mis peegeldavad kuu valgust. Ühe värvi kasutamine loob kuuaias efekti. Valgete õite meri mõjub suurejooneliselt. Lisaks on heledaid toone lihtsam öösel näha. See on täiesti uus võimalus oma aeda kogeda ja nautida. Lisaks aitab kuuaed pikendada õues nautimise ja meelelahutuse tunde.

Kuidas oma kuuaeda planeerida?

Nagu iga aia puhul, arvesta taimede valimisel mulla tüübi ja päikesekiirguse hulgaga. Millele veel tähelepanu pöörata?

Vali kuuvalgust peegeldavad värvid

Vali lilled või taimed, mis peegeldavad kõige rohkem kuuvalgust või hämarat valgust. Valgest kuni hõbedase tooniga taimed sobivad kõige paremini. Asjatundjad soovitavad oma kuuaia loomiseks kasutada lopsakate õitega taimi, nagu valged hortensiad ja liiliad.

Vali hästi lõhnavad taimed

Kindlasti vali kuuaeda lilled, mis muutuvad õhtul lõhnavamaks. Näiteks valged ja hõbedased petuuniad ning nelgid. Lillepeenra äärise jaoks pole midagi lõhnavamat kui valge kilbirohi. Lisaboonusena meelitavad lõhnavad lilled kuuaeda ööliblikaid ja muid tolmeldajaid.

Lisaks tasub valgeid taimi rohkelt ühte kohta istutada. Üks valge lill siin või seal aias ei anna efektset tulemust. Pimeduses aia nautimiseks tasub taimede lähedale luua ka mõnus istumisnurk. Maagilise tunde suurendamiseks lisa meeleoluvalgustid.

Kui sul pole peenras piisavalt ruumi või kui soovid kuuaia hoopis terrassile luua, istuta valged lilled anumatesse. Ka nii saab helget kuma nautida.

Mis taimi kuuaeda valida?

Valged hortensiad - Nende uhkete õitega saab suurepäraselt kuuaias massiivsuse efekti luua. Suured ümmargused lumivalgete õie lõhnavad hästi ja paistavad kaugele.

Villane nõianõges - Pehmete hõberoheliste lehtedega villane nõianõges peegeldab kaunilt kuuvalgust.

Stachys byzantina

Metsporgand - Täispäikesesse või osalisesse varju istutatud taim õitseb isegi siis, kui saab vähe vett. Õrnad valged kroonlehed püüavad aga kaunilt hämaras valgust.

Daucus carota

Valged roosid - Igasugused valged roosid sobivad hästi kuuaeda. Romantilised, hästi lõhnavad ja imekaunid.

Kuu-lehtertapp - Nendel põuakindlatel taimedel on säravvalged õied. Lilled õitsevad pärastlõunal ja uhkeldavad eriti kaunilt öösel, mistõttu on need ideaalsed kuuaeda. Neil on ka meeldiv sidrunilõhn.

Ipomoea alba

Gardeeniad - Gardeenia on lõhnav ja igihaljas taim, mille tugevalõhnalised õied õitsevad öösel ja lõhnavad jasmiini järele. Valged ja kreemikad õied on taime kõige levinumad värvid.

Lavender - Lavendli lillad õied ja tugev lõhn täiendavad iga aeda, kuid selle hõbedased lehed muudavad selle eriti sobivaks kuuaia jaoks.

Allikas: realsimple.com, southerliving.com