1. Vali sobiv koht

Mõtle, kus oma aias tunned end mugavalt? See koht võib olla maja taga, kõrval või hoopis aia tagumises osas puude taga. Võid kasutada ka olemasolevat seina, aeda või hekki, et luua piir saladusliku aia ja ülejäänud aia vahel. Hea koht on aia põhitegevustest eemal.

Võib-olla on sul oma aias juba lemmikkoht, mille saab muuta privaatseks ruumiks?

2. Loo saladuslikule aiale sissepääs

Salaaia sissepääs äratab uudishimu ja kutsub avastama. See võib olla näiteks kaarjas värav, mis on kaetud ronitaimedega, või imearmas salajane ukseke, mis viib läbi põõsaste ja lillepeenarde hubasesse nurgakesse.

3. Sisusta saladuslik aed

Enamasti on salaaias mugava istekoht, kus lõõgastuda ja unistada või raamatu lugeda. See võib olla näiteks pink, kiiktool, võrkkiik või hoopis väike laud ja toolid. Lisa ka mõned padjad, tekid ja küünlad, et muuta õhkkond veelgi hubasemaks.

4. Istuta saladuslikku aeda taimi ja lilli

Vali taimed, mis panevad sind unistama ning mis pakuvad nii silmailu kui ka meeldivat lõhna. Taimede valikul tasub kindlasti arvesse võtta ka seda, kui palju valgust nende jõuab. Kas sinu salaaed on varjus või paistab sinna terve päev päikene? Aiale sügavuse ja põnevuse loomiseks istuta osad taimed erinevatesse anumatesse või amplitesse.

Mõned suurepärased ja salaaedades laialt kasutatavad taimed on sirelid, roosid, lavendel, pojengid, hortensiad, hostad ja sõnajalad.

5. Lisa aktsente

Viimase sammuna lisa oma salaaiale mõned dekoratiivsed elemendid, mis lisavad iseloomu ja võlu. Näiteks väike purskkaev, minitiik, tuulekell, linnupesa, skulptuur, peegel või mõni muu meelepärane ese.