K-rauta tootejuht Martin Tõru jagab nõuandeid, kuidas viimistlusremondiga kodule täiesti uus ilme anda ning kinnitab, et värskendus on ennekõike kättevõtmise asi.

Värvimine on lihtsam kui tapeetimine

Tänapäevased siseviimistlusmaterjalid on nii inimese- ja keskkonnasõbralikud, et remondi ajaks ei ole vaja enam ilmtingimata välja kolida. Soovi korral võib kodu värvida tubade, tsoonide või korruste kaupa.

Kui tapeetimises vilumus puudub või kui pole varem üldse värvinud või tapeetinud, tasub valida värvimine. See on lihtsam ja eksimisvõimalusi on vähem.

Kui hing siiski tapeedi järele ihkab, kasuta seda näiteks aktsentseinas.

Enne seinte värvimist tuleks üle käia ka laed – mõnikord piisab vaid pesemisest, aga üldjuhul võiks tuhmunud valget värvi samuti värskendada. See töö tuleks teha ära enne seinte juurde asumist.

Kuidas värve valida?

Värve valides tuleb arvestada nii isiklike eelistuste kui ka ruumi suuruse, valguse ja iseloomuga.

Enamasti on remondi käigus soov ruume avardada. Selleks sobivad hästi heledad ja jahendad toonid. Päikesevalgust kompenseerivad aga heledad ja soojad toonid. Mida väiksem on ruum, seda ettevaatlikum võiks intensiivsete ja tumedate toonidega olla.

Ruumi seintele võiks planeerida maksimaalselt kolm erinevat värvitooni. Enne lõpliku otsuse tegemist, tasub värvikaarte vaadata erinevas valguses. Näiteks kinnita toon seinale, kus seda kasutada plaanid ning jälgi värvi muutumist hommiku-, päeva ja õhtuvalguses. Suurel pinnal paistab enamik toone pigem tumedamana kui väikesel, seega kahtluse korral vali heledam.

Värvi on kõige lihtsam seinale kanda rulliga. Suurel pinnal kasuta suurt varre otsa pandud rulli. Nurki viimistle väikese rulliga. Kui sein on juba eelnevalt puhas, sile ja sirge, piisab vaid selle värvimisest; kui mitte, tuleb sein eelnevalt pahteldada ja lihvida. Eriti kui on soov kasutada läikivat värvi, mis juhib tähelepanu väikesematelegi vigadele.

Lihvimine ja pahteldamine pole keerukad, küll aga tolmused ja tüütud tööd. Üsna sageli kasutatakse ebatasasel pinnal alternatiivina struktuurseid värve, mille aluspind ei pea olema perfektselt viimistletud ja mida võib erinevates tehnikates kas pintsli või harjaga seinale kanda.

Kuidas tapeeti valida?

Tapeeti valides tasub arvestada, et heledad värvid ja väikesed mustrid avardavad ning suured mustrid ja tumedad värvid pisendavad ruumi. Kui ruum on madal, siis selle optiliseks tõstmiseks võib jätta lae ja seinavärvi vahele kõrgema valge porte või paigaldada laeliistu. Samuti aitab ruumi visuaalselt kõrgemaks teha püsttriibuga tapeet või püstine hele laudis.

Uus põrand kestab aastaid

Ka põrandakatte vahetus võib anda ruumile täiesti uue iseloomu. Seda, kas eelistada jala all sooja ja naturaalset materjali või jahedat laminaati, otsustab igaüks maitsest ja soovist lähtuvalt. Samuti võiks valik johtuda sellest, kas tulevikus kasutatakse põrandal vaipu.

Magamis- ja lastetubades eelistatakse tavaliselt sooje materjale, näiteks puitparketti, puitlaudist või korkparketti.

Puitmaterjali valides tasub teada, et tamm ja saar on tugevad ja vastupidavad, samas näiteks mänd on üsna õrn ja pehme. Parkett nõuab tunduvalt vähem regulaarset hooldust kui laudis. Viimane vajab sagedasti puhastamist ja lihvimist, õlitamist või lakkimist.

Laminaat on seevastu praktiliselt hooldusvaba, ühtlasi ka soodne ja vastupidav. Küll aga tuleb vee- või muu kahju puhul see välja vahetada, sest lihvimine või lakkimine vigu ei paranda.

Lihtsalt paigaldatavad on ka erinevad rullmaterjalid. Üha popim on vinüülparkett. Hea on teada, et viimane vajab ka perfektselt siledat aluspinda.

Üldiselt saab enamike nende materjalide paigaldamisega igaüks ise hakkama, aga kuna igal materjalil on oma eripärad, tasub enne tööle asumist siiski eeltööd teha. Erilist tähelepanu võiks pöörata nurkadele ja uksekohtadele, et sinna ei jääks vahesid, kuhu prügi ja mustus koguneda saavad. Lisaks põrandale tuleks paigaldada kohe ka sobivad liistud, nendegagi õnnestub mõnikord ruumi ilmet palju muuta.

Kui aga seinte värvimine või põrandate vahetamine liiga suured ettevõtmised on, ent muutust ikkagi tahaks, võib kaaluda näiteks siseuste vahetust, mööbli värvimist või valguslahenduse muutmist. Ka taimede toomine tuppa võib ilmet palju muuta.