Vesipõrandaküte – töökindel ja säästlik küttelahendus

Torustikud ja nende paigalduspõhimõtted pole aastate jooksul palju muutunud, mis viitab töötavale lahendusele ning selle efektiivsusele. Sealjuures on palju muutunud hoopis põrandakütte ruumitemperatuuri reguleerimisautomaatika.

Esimesed ruumitermostaadid olid mehaanilised ja valmistatud bimetallelemendiga. Reguleerketast pöörates seadistati soovitud toatemperatuur, mille mõjul otseühendus kollektoril oleva ajamiga avas või sulges küttekontuuri. Lahendus oli töökindel, aga mitte eriti täpne. Temperatuuri kõikumine ruumis oli kraad või isegi rohkem. Lisaks tegid termostaadid lülitustel kuuldava klõpsu, mis näiteks magamistoas võis olla üsna häiriv.

Tänapäevane põrandakütte juhtimine on väga palju muutunud

Uponor Smatrixi Style'i ruumitermostaadid on digitaalsed ja täiesti hääletud. Termostaadid sisaldavad kahte tüüpi temperatuuri mõõtvat andurit, mis võtavad arvesse ka pindadelt kiirgavat soojust. Seetõttu on mõõte- ja loomulikult ka temperatuuri reguleerimise tulemus palju täpsem. Testimisega on kindlaks tehtud, et antud termostaadiga kõigub ruumi temperatuur maksimaalselt 0,4 °C ja selle kohta on Uponor Smatrixi süsteemile väljastatud ka ametlik sertifikaat. Lisaks täpsele temperatuurile mõõdavad termostaadid ka õhuniiskust.

Energiasäästu seisukohalt tähendab see, et ruumi antakse täpselt vajalik kogus soojust, vältides ülekütmist ja asjatut energiakulu, ning tagatud on ühtlane ja mugav sisekliima.

Termostaadi disain on diskreetne ja seade on seinal pea märkamatu. See on õhuke, ekraanil puuduvad häirivad tulukesed ja see sobitub pea igasse interjööri. Valida saab musta ja valge värvuse ning nii juhtmega kui ka juhtmevaba versiooni vahel.

Termostaadiga saab ühendada ka põrandatemperatuuriandurit

Koostöös juhtseadme kontrolleri ja tasuta telefonirakendusega on võimalik kodust küttesüsteemi juhtida ka eemal olles.

Kes on põrandakütte teoreetilise poolega kursis, teab, et kuna köetavad ruumid on erineva suurusega, varieerub igas ruumis ka põrandaaluse torustiku pikkus. Erineva pikkusega kontuurid vajavad vastavat küttevee hulka – siin tuleb mängu mõiste „kontuuride tasakaalustus“. Praktikas tähendab see, et paigaldusel seadistatakse jaotuskollektoril vajalik vooluhulk igale kontuurile käsitsi.

Antud lahendus eeldab kütteprojekti olemasolu. Samuti eeldavad kõikvõimalikud muudatused, mis ruumides esialgsete seadistuste järel tehakse (näiteks elutoa põrandale paksu vaiba paigaldus), seadeväärtuste muutmist.

Tasakaalustatud süsteem tähendab ka kuni 20% väiksemat energiakulu.

Uponor Smatrix Pulse'i süsteem teeb selle töö ära automaatselt. Termostaatidelt saadud infot töödeldakse kontrolleris pidevalt ja nii saadetakse igasse küttekontuuri täpselt õige hulk energiat, ilma et kasutaja peaks seda käsitsi seadistama. Süsteem arvestab pidevalt muudatustega ja järelreguleerimist ei vaja.

Uponor Smatrixi automaatika on seega hea lahendus nii uutele ehitistele kui ka olemasolevate paigaldiste kaasajastamiseks ning energiasäästu panustamiseks.

Rohkem infot Uponor Smatrix Pulse automaatikasüsteemi kohta leiate SIIT.

Augustis ja septembris on Uponor Smatrix Style termostaadid saadaval 15% soodsamalt, kõikide meie edasimüüjate juures.

Vaata ka meie veebinari „Kõik põrandaküttesüsteemidest“, kust saad täieliku ülevaate erinevatest kiirguskütte lahendustest ning ka automaatikast.

Jaga
Kommentaarid