Sellise seina olemasolu korral saaks mööbli ka väga lihtsalt ise teha – vaja oleks vaid nö pinke ja lauda. Pinkide seljatugede asemel saab padjad seina vastu toetada. Plaan sai paberil enamvähem paika pandud ja kõik ära mõõdetud ja siis poodi puidu järgi mindud.

Eeltöö

Kui terrassi seinade plaan oli paberile kritseldatud, tuli terrass ära mõõta ja vaadata, mis mõõdus puitu vaja on. Meil on seinad kumbki u 3m pikad ja tahtsime, et need nö ribid oleks kõik ühes tükis. Ribid otsustasime teha 45x45mm höövelpuidust. Kokku läks 38tk 45x45x3000 mõõdus prussi. Lisaks oli vaja tekitada seinale raam. Selleks ostsime 3tk 95x95x3000 höövelprussi. Samas mõõdus prussid on meil ka varikatuse toestamiseks pandud, nii et tulemus jäi sümmeetriline.

Nimekiri kasutatud materjalidest:

  • 45x45x3000mm höövelprussid – 38tk

  • 95x95x3000 höövelprussid – 3tk

  • 6×200 kruvid (posti seina kinnitamiseks)

  • 6×140 kruvid (postide kinnitamiseks)

  • 5×80 kruvid liistude kinnitamiseks

  • Terrassiõli Tikkurila Valtti pruun terrassiõli

  • Peits tugipostidele Vivacolor Villa Lasur toonitud Valtti värvikaardilt tooniga 5088 Turve (sama tooni on meil maja liistud ja varikatuse raam)

  • Pintslid, lapp õli pühkimiseks

  • Tööriistad: akutrell ja puurid ning torx otsikud kruvidele, järkamissaag, lood, võimalusel ka laserlood, aga saab ka ilma selleta, vajadusel lihvimismasin.

Terrassile seina raami ehitamine

Alustasimegi raami paika panekust. Abiks oli lood ja mõõdulint. Otsustasime, et ülevalt jätame natuke lahtiseks ja idapoolse seina teeme pooliku, mille kõrgus on umbes meeter – mugav kõrgus, et sinna peale toetuda terrassil seistes.

Kuna 95×95 postid olid veidi karedad, siis lasime need kergelt lintlihvijaga üle.

Kui postid lihvitud, tõmbasin neile peitsi peale ja jätsime kuivama. Samal ajal saagisime ribiseina jaoks liistud õigesse pikkusesse.

Kui postid olid kuivanud, siis sai hakata raami paika panema. Ühe posti kinnitasime seina külge. Igale kruvile soovitame augu ette puurida, see aitab vältida puidu lõhenemist kruvikohast.

Teine post läks keset ribiseina ja üks post nende peale, et sein jääks jäigem. Loodiga sai postid paika pandud ja siis kinni kruvitud. Et kruvimise ajal postid paigast ei nihkuks kasutasime näpitskruve.

Seinaliistude tegemine

Seinaliistud said mõõdetud ja mõõtu lõigatud ja siis sai neid õlitama hakata. Alguses panime liistud madalale kastide ja lillepottide peale, aga üsna kiirelt sai selgeks, et nii saab selg liialt koormust ja tõstsime liistud kõrgemale.

Kõige kiiremini saab liistude õlitamine tehtud nii, et võtad ette korraga näiteks 5-6liistu ja teed kõigil liistudel ühe külje kiiruga pintseldades üle ja keerad järgmised küljed ette. Ei pea muretsema, et keerates randid peale jääks, sest kui kõik neli külge järjest ära teed, saad seejärel järjest lapiga üle käia need küljed, et liigne õli ja voolama hakanud randid ära pühkida ja puit jääb ka nii ühtlasema tooniga. Kui lapiga üle käia, on puit juba ka enamvähem puutekuiv ja saab juba seina ära kruvida – hiljem kuivab veel ja vajadusel saad seinas pintsliga parandusi teha.

Et liistude kruvimisel kõik pulgad täpselt ühekaugusel oleks, tõmbasime pitskruvidega ühe laua posti vastu kinni – enne kruvimist lükkasime liistu täpselt laua vastu.

Ja siis sai järjest liiste külge kruvima hakatud. Kõigepealt äärmised kruvid kinni. Keskelt tasub vaadata, et kui puit ei lähe sirgelt, siis painutada seda veidi, et ribide vahed ühtlaseks jääks. Me tegime enne laserloodi abil jooned postidele peale ja painutasime selle järgi paika ja siis kruviga kinni. Meie ribiseina vahed on 3cm, aga vabalt võib neid ka tihedamalt laduda. Sellise sammuga jääb sein parajalt hõre, et valgust liiga ära ei võtaks.

Seejärel tuli sama korrata teise seinaga – kõigepealt servadest kinni ja siis keskelt loodi ja kinni.

Kokkuvõte ja kulud

Tulemus sai selline:

Terass sai paari seina abil hubasemaks

Kokku kulus selle seina ehitusele 275€, sellest 225€ puidule, mille ostsime Puumarketist – koha peal tehti prussidele parem hind kui nende e-pood lubas. Kruvid, pintslid, peitsi ja õli ostsime K-rautast ja need kokku läksid u 55€.

Terrassile seina ehitamine võttis aega täpselt ühe päeva. Sai hubasemaks küll. Nüüd saab terrassile istumiskohtade ja laua ehitamisega tegelema hakata. Sellest aga järgmises postituses.