Milline aiapidaja sa oled?

Olen kaasaegse, põneva ja romantilise iluaia pooldaja. Kujundamisel on uue maakodu aed ja käes alles teine suvi, siis kõik tundub põnev. Loodus on kaunis ja muru niites jätan suured karikakra-alad aeda silmarõõmuks. Püüan hoolega läbi mõelda taimede valiku, et oleks lihtsalt ilus. Ümberringi on põlismets ja läheduses kohisemas meri, siis tuleb arvestada nii päikese liikumise ja tuultega, kuhu suunda midagi on võimalik istutada.

Millised taimed-puud-põõsad aias kasvavad?

Kuigi algul mõtlesin, et istutan minimaalselt... kuid tasapisi on ikkagi aeda ilmunud mu lemmikud puud, põõsad, lilled ja roosid. Meeldib midagi erilist kasvamas näha. Väikese karuspalmi istutasin paika juba meie esimesel sügisel. Samuti iluõunapuu Van Eseltine rõõmustab juba teist kevadet suure roosa õitsva pilvega.

Praeguseks on omale kohad leidnud ka viis erinevat magnooliat. Romantilised rododendronid paigutasin muidugi männimetsa äärde, kus neile on sobivaim mullastik. Hortensiahekk on alles kosumas ja kõik areneb silmnähtavalt.

Roosid õitsevad juba uhkelt ja istutan neid veel juurde - aed muutub aina kaunimaks. Madeiralt pärit lembeliiliad on suurtes pottides terrassil ja alustavad kohe-kohe õitsemist.

Kuna kauplused jäävad meist kaugele, siis kasvavad ka mõned kurgid, tomatid, pisut kartulit, herned ja muidugi on sõstrapõõsastel juba marjadki valmimas. On, mida suhu pista ja millest kiiresti kooki teha.

Tomatid õhtupäikeses

Kuidas tekkis idee selline klaaskuppel aeda tuua? See on tõeliselt pilkupüüdev!

Kuna elutoa akendest häiris silma suur kivihunnik kaskede all, siis tekkis soov sinna hoopis mõnus päikeseterrass teha, kus leiaks vajadusel ka tuulevarju. Googeldasime sobivaid variante ja silma jäi Ümaroni firma modernne klaaskuppel, mis meeldis oma erilise välimuse poolest ja tundus mõõtudelt paras.

Jaanuaris alustasime projektiga, traktor puhastas vana vundamendi põhja suurtest kividest ja selgus, et vajalik 3,8 m diameeter klapib meie idee jaoks täpselt. Algne äärevundament jäigi alles, kuid soovisin hiljem lisada suuremat kiviringi avaruse jaoks.

Kevadel, peale puitterrassi/põranda valmimist, sai suurem kiviääris traktori abil veel juurde kujundatud, kõik kivid oma aiast. Tellitud klaaskuppel värviti mu soovide järgi (esmakordselt aknad valgena!) ja püstitati maikuu lõpul päevaga paika. Hiljem sai ette veel lisaterrass tehtud, kus vahel palavaga on samuti mõnus kaskede varjus istuda, tuulekell vaikselt helisemas...

Mis otstarve sel kuplikesel täpselt on?

Klaasmajakeses kasvavad mu kauaaegsed lemmikud, erksavärvilised bougainvillead ja ka mõned tomatid juba punetavad. Põrandakattena leidis koha ka mu enda viimane looming, terrassivaip Roosiaed. Vihma ja tormiga on eriti mõnus seal troopikas kohvitada, kuna vaade 360 kraadi. Eksootilka meeldib nii meile kui ka sõpradele. See on selline mõnusa olemise koht.

Jaga aianurga rajamise kohta soovitusi teistele - mida silmas peab pidama?

Soovitus väikese aianurga puhul - kõik hästi läbi mõelda. Googelda ideid, käi elamumessidel, inspireerivatel aiareisidel - nii leiab endalegi häid lahendusi. Kasvata taimi südamega, tee seda, mida naudid! Unista, imetle roose ja naerata...

--

Soovime Liivile inspireerivat suve! Tema loominguga saab tutvuda www.visioontekstiil.com.