Chris van Niekerk on õnneks harjunud keerulistesse ruumidesse nutikaid lahendusi looma. Tema kompaktne Kaplinna kesklinnas asuv korter tõestab seda. Kuigi korteril on suurust ainult 45 m2, ei saa seda armsaks nimetada. Pigem on tegemist elegantse, hästi läbi mõeldud kuubikuga, kus on olemas kõik, mida üks elanik võiks loominguliselt ja mugavalt elamiseks vajada. Ruumis on osavalt varjatud hädavajalikud seadmed ja kohandatud panipaik ning üsna ootamatult paigutub siia isegi klaver. „Alguses oli mul siin diivan, ent kuna ma ei kasutanud seda eriti ja tahtsin hoopis uuesti klaverimängu õppida, tundus loogiline, et vahetan diivani välja,“ selgitab Chris muiates. Kuigi tegemist on koguka pilliga, sobitub see linnalikult kompaktsesse ruumi kui valatult.

Viisteist aastat tagasi nägi see linnaosa välja hoopis teistsugune. Öösel ulus tänavatel tuul ja üha enam rippus ustel silt „Üürile anda“. Linnaosa oli unustusse vajumas. Siis hakkasid nutikad investorid hooneid kokku ostma ning ehitasid neist loftid, kontorid ja korterid. Chrisi maja oli üks neist. Nüüd otsivad paljud 30ndates loovhinged just selliseid kesklinnas asuvaid elupaiku.

Köök ja söögituba on minimalistlik ruum, kus on käepidemeteta kapid, kuhu Chris on paigutanud kõik vajalikud köögitarbed ja kodumasinad. Ülal asuv vahesein loob intiimsust, aga puidust esemete valdavalt valge värvipalett lisab ruumi avarust. Peegel on klassikaline disainerite trikk, et valgustada väikeseid ruume. Stiletto laual on värvitud tammeplaat ja see on Chrisi enda looming. Selle kohal on paar tõrviktulesid firmalt Established & Sons.

Chris ostis oma korteri kolm aastat tagasi. See on tal teine kesklinnakodu, ent esimene, mis paikneb nii kitsas ruumis. Ehkki paljudele oleks nii pisike ruum tundunud võimalustevaene, leidis Chris juba esimesel vaatamisel võimalusi, kuidas väike ruum enda jaoks tööle panna. „Korteris olid jubedad keraamilised plaadid ja kohutavalt madalad laed, aga kui ma neisse väikese augu torkasin, nägin, et lae kohal on tegelikult ruumi veel. See oligi üks põhjus, miks ma otsustasin selle osta. Lisaks meeldis mulle see hoone ise väga. See oli kunagi linna asutamise algusaastatel suur laohoone,“ räägib Chris, kes naudib kesklinnas elamise mugavust. Nimelt on tema arhitektuuristuudio vaid kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel.

Chrisi korteri muudab nutikaks see, et igal asjal on oma koht ja kõigele on ruumi. Kui piiluda kööki, leiab sealt kõik olulised köögitarbed pesumasinast rösteri, veekeetja ja Nutribulletini, mis on paigutatud ruumikatesse kappidesse ja liugriiulitele. Magamistuba on korteris omaette alas: „Magamistoa ette ehitasin meelega riiulid, et see oleks privaatne ja korteris tekiksid erinevad tsoonid. Ma ei tahtnud, et tekiks tunne, justkui oleks kõik asjad ühes toas. Privaatsuse suurendamiseks lisasin kangast vaheseina, mille saab mugavalt kinni siduda, kui olen parajasti kodus omaette,“ selgitab Chris.

Korteri magamistuba on elu- ja söögitoast eraldatud omanäolise konstruktsiooniga, kus paikneb Chrisi televiisor ja disainiraamatute kollektsioon. Riidest vaheseina saab vajaduse korral üles ja alla kerida.

Nutikad detailid, nagu vannitoa pöörduks, lisavad ruumile sujuvuse tunnet. Kuigi Chrisi disainiraamatute kollektsioon on peidus lükanduste taga puidust kapiriiulitel, paistab tema laitmatult vilunud disainerikäekiri välja hoolikalt valitud sisustuselementidest. Näiteks on ruumis vendade Bouroullecide Soft Shell Vitra toolid ja Richard Sapperi Tizio Light for Artemide'i valgusti. Chris valis lihtsa värvipaleti (õigupoolest ei olegi erilist paletti – kõik on enamasti valge, välja arvatud klaver) ning lisas põnevust ja tekstuuri mitme indigosinise Gabbehi pärsia vaiba ja kohalike kaasaegsete kunstiteostega.

See on vaade magamistoast elutuppa ja klaverile. Chris lisas akna alla laia astmestiku, et luua justkui pisike siserõdu vaate nautimiseks. Visandi autoriks on Chrisi vanaisa, kes oli Venemaal sõjavangis.

Aga mida tegi arhitekt siis, kui ei leidnud oma korterisse sobivat lauda? Chris asus tööle ja disainis oma laua ise: „Ma olen suur disainisõber ja ka praktilise meelega, seega oma asjade ise tegemine pakub mulle suurt rõõmu,“ selgitab ta. Tulemuseks on elegantne Stiletto laud – ise disainitud laud, mis on nüüdseks saadaval ka jaemüügitootena. Chrisi kodus ei ole midagi üleliigset ja see talle meeldibki. „Vist saab öelda, et olen minimalist, ehkki alguses oli see tingitud sellest, et mul lihtsalt ei olnud palju asju.“ Kuigi Chrisi kodus pole ebavajalikke nipsasju, on selge, et ta pakatab uutest mõtetest ja need tulevad eriti hästi välja just siis, kui ruumi on vähe.

www.thefold.co.za

MK kodu märts 2023
Chrisi vannitoale anti graafiline eripära tänu doominoklotsidele, mis said inspiratsiooni Londoni Paul Smithi lipulaevakaupluse doominoseinast.

Väikese ruumi disaininipid

• Võta appi korrastamiseksperdi ja rahvusvahelise menuki „The Life-Changing Magic of Tidying Up“ autori soovitust: kui miski ei paku sulle rõõmu, siis viska see ära!

• Integreeritud panipaigad ja katkematu konstruktsioon on väikese ruumi kujundamise püha graal. Jäta hüvasti käepidemetega ja investeeri hoopis puutetundlikesse mehhanismidesse ning sõrmega haaratavatesse uksetesse ja sahtlitesse.

• Tänapäeval tähendab keerukas riistvara, et teil võivad olla kuni meetri laiused sügavad sahtlid, kuhu mahub hulgaliselt asju.

• Kui ruumi on vähe, saab just väikestesse detailidesse investeerides muuta kodu luksuslikumaks. Olgu selleks siis uhke vaip, kvaliteetne voodipesu või disainmööbel.

• Otsige esemeid, millel on mitu funktsiooni. Näiteks pesumasin-kuivati, mikser-mahlapress, lamamistool või raamaturiiul, millega saab ruumi eraldada.

Magamistuba on minimalistlik ruum, kus on eritellimusel valmistatud esemed, sealhulgas voodi (autoriks Chris ise) ja Xander Krieli küljelaud, mida valmistati piiratud arvul. Sticky Lamp pärineb Chris Kabeli Droogi kollektsioonist. Rikkalikud sinised toonid lisavad sügavust muidu ainult valgesse ruumi. Küljelaua kohal oleva kunstiteose autor on Conrad Botes.

Lugu ilmus esimest korda erilehes Moodne Kodu märts 2023.