Puit

Puit on olnud järjekindlalt kõige levinum materjal, millest õuemööblit valmistada. See on kauakestev, talub erinevaid ilmatingimusi ja on ka stiililt mõnusalt paindlik. Puidust aiamööbli hulgast leiab nii traditsioonilisi pinke-laudu kui ka modernsema ilmega vorme.

Mida valiku tegemisel silmas pidada?

Eelista puitmööblit, mis on hallitus- ja mädanikukindel ja tõrjub niiskust ning putukaid. Sellised omadused on tiikpuul, seedripuidul, sekvoial, männipuidul ja küpressil, kuid ka mõnedel vähemtuntud puiduliikidel, näiteks akaatsial, eukalüptil ja sooreal. Katseta, kas mööbli konstruktsioon on piisavalt vastupidav. Kontrolli üle kinnitused ja tapid, roostevabast terasest ja messingist osad, samuti uuri, kas kõik metallist osad on roostekindlaks töödeldud.

Plussid. Tugev ja vastupidav, saadaval väga laias valikus. Ei ima endasse kuumust, nagu mõned teised materjalid. Samuti on puidust mööbel kohandatav iga kujundusstiiliga. Enamik puitmööblist on töödeldud hallitusele ja mädanikule vastupidavaks ning niiskuskindlaks, samuti ei kipu putukad töödeldud puidule liiga tegema. Mereäärses asukohas on parim valik tiikpuu.

Miinused. Kvaliteetne puitmööbel võib hinnalt üsna kallis olla. See vajab iga-aastast hooldust, kui sa ei soovi, et mööbel ilmastikust tingituna kiiresti pleekima hakkaks. Otse pehmel maapinnal või murul kasutades võivad mööblijalad ootamatult kiiresti hallitama või mädanema minna. Karmides ilmastikutingimustes võib hakata pragunema või pindu ajama.

Hooldamine. Õlita või peitsi puitmööbel korra aastas uuesti üle, et vältida hallikaks luitumist. Puitmööblit värvides kontrolli, et värv sisaldaks UV filtreid, mis kaitsevad päikese mõju eest. Talveks kata mööbel korralikult kinni või too võimalusel siseruumidesse hoiule.

Rotang ja punutud looduslikud materjalid

Viimaste aastate suured lemmikud on rotang- ehk korvmööbel ja vitstest punutud mööbel. Mõlemad annavad õueruumile mõnusalt klassikalise maakodu, aia- või rannamaja hõngu — seni kui hoiad need ilmastiku eest varju all. Naturaalne korvmööbel ei pea pikaajalisele päikese ja vihma käes viibimisele kaua vastu.

Kui soovid suveks mööbli rohkem ilmastikutingimustele avatud kohta liigutada, siis kata korvmööbli pind puidukaitsevahendi või paadilakiga (veendumaks, et lõpptulemus sulle ikka meeldib, katseta enne mõnel kohal, mis otseselt välja ei paista) või pintselda üle tungaõliga. Rotangmööblit on võimalik ka värvida, pealispinna kaitsmiseks viimistle see paadilakiga. Hea uudis on see, et uued sünteetilised valikuvariandid näevad välja nagu päris, kuid peavad vastu ka kõige raskemates ilmastikutingimustes.

Mida valiku tegemisel silmas pidada? Kontrolli, et mööbli konstruktsioon oleks vastupidav, punutis tihe, et selles poleks auke ja pealispind ei narmendaks — seda eriti siis, kui ostad kasutatud mööblit. Katseta, kas toolidel on mugav istuda ja kas vajad lisaks patju.

Plussid. Hinnalt odav, kaalult kerge, lihtne hooldada. Stiililt ulatub valik traditsioonilisest lopsakamast vormist moodsa ja minimalistlikuni. Naturaalseid materjale saab ka üle värvida. Plastikust korvmööbel on hea valik mereäärsetes paikades.

Miinused. Naturaalne materjal kulub ilmastiku mõjul kiiresti. Tugev tuul võib kergemaid mööblitükke ümber lükata või liigutada.

Hooldamine. Rotangmööblit on hea lihtne puhastada tolmuimejaga, eemaldades puru ja tolmu. Tee seda regulaarselt. Seejärel pühi pinnad vee ja nõudepesuvahendi segus immutatud pehme lapi või pintsliga. Loputa külma veega puhtaks. Kontrolli regulaarselt materjali vastupidavust. Kui mööbel on puidukaitsevahendiga immutatud, siis värskenda seda kord aastas. Talveks kata kinni või vii siseruumidesse hoiule.

Alumiinium

Kui rääkida lihtsasti hooldatavast mööblist, siis on alumiinium kindlasti esikohal. See on piisavalt tugev ja peab vastu peaaegu kõigele, mida emake loodus tema teele saadab, ning vajab vaid minimaalselt hooldust. Samuti on see paljudest teistest materjalidest odavam. Torudest või seest õõnes alumiiniummööbel on kergem ja maksab vähem kui valualumiinium ning pakub tavaliselt rohkem valikuvõimalusi ka väljanägemiselt. Valualumiinium, mis on tugevam ja kallim, on peamiselt traditsioonilisema välimusega.

Mida valiku tegemisel silmas pidada? Olulised on tugev konstruktsioon ja minimaalne ühendus- või jootekohtade arv pikemate osade puhul, samuti roostevabast terasest või mõnest teisest roostekindlast materjalist kinnitusvahendid. Kõige vastupidavamad on pulbervärvitud esemed.

Plussid. Hinnalt odav, kaalult kerge, loomuldasa roostekindel ja väga vastupidav, eriti kui on pindviimistletud. Saadaval on väga erineva viimistluse ja stiiliga mööbliesemeid. Valualumiinium on ülimalt vastupidav. Hea valik mereäärsetes paikades, kui tuul pole probleemiks.

Miinused. Seest õõnes alumiinium pole tuulistes paikades hea valik ja päikesepaistes võib tuliseks muutuda. Nii et tõenäoliselt vajad mugavaks äraolemiseks patju.

Hooldamine. Puhasta mõne aja tagant lahja seebiveega. Kata talvisel ajal kinni või too tuppa varjule.

Teras

Roostevabast ja galvaniseeritud terasest mööbel on sillaks alumiiniumi ja sepisrauast mööbli vahel. Teras pakub nende kahe vahel hea kompromissi, olles kergetest alumiiniumist mööblitükkidest raskem ja tuulekindlam, kuid samas mitte nii massiivne ja raske, kui seda on sepismööbel. Stiililt ulatuvad valikud retrostiilis metalltoolidest modernse ja tänapäevase disainini, mida on saadaval laias valikus eri värvitoonides.

Mida valiku tegemisel silmas pidada? Oluline on tugev konstruktsioon ja siledad ühenduskohad. Ükski roostevabast terasest mööblitükk ei tohiks olla rooste ennetamiseks pulbervärvitud.

Plussid. Tugev ja vastupidav ning lihtne hooldada. Saadaval on väga erinevas stiilis esemeid.

Miinused. Metall juhib soojust ja võib päikese all päris kuumaks minna. Padjad aitavad seda probleemi leevendada, samuti muudavad need mööbli mugavamaks. Galvaniseeritud terasest mööbli peaks iga aasta või paari tagant kaitsva viimistlusmaterjaliga üle käima (kui tegemist pole töödeldud mööbliga).

Hooldamine. Puhasta maheda seebi ja veega ning loputa puhta veega üle. Käi terasmööbel iga aasta kaitsva viimistlusvahendiga üle, nii ennetad rooste teket.

Sepistatud ja malmist mööbel

Kui soovid mööblit, mis ka tugevamatele tuultele vastu peaks, siis tee valik sepistatud või malmmööbli seast. Mõlemad on märkimisväärselt tugevad ning lisavad su õueruumile ajaloolist elegantsi ja kaunidust. Sepisraud on tuntud oma kaunistustest kirjatud dekoratiivse välimuse poolest. Seda on parim kasutada kohas, kus see on ilmastikutingimuste eest kaitstud, kuid valikus on ka roostekindlaid esemeid. Vajadusel võid selle ka ise kaitsva viimistlusmaterjaliga üle käia.

Mida valiku tegemisel silmas pidada? Eelista kokku sulatatud ja sileda viimistlusega kaetud esemeid. Pulbervärvitud ja UV kaitsega viimistlus on kõige vastupidavam. Kontrolli üle kõik liikuvad osad; veendu, et need on kenasti töökorras ja toimivad hästi. Katseta, kui palju mööbel kaalub ja kas jaksad seda vajadusel liigutada.

Plussid. Tugev ja vastupidav konstruktsioon, klassikaline välimus. Äärmiselt vastupidav. Pulbervärvitud esemed on roostekindlad, kuigi kriimud tuleks roostetamise vältimiseks mõne aja tagant kergelt üle käia.

Miinused. Väga raske. Vajab regulaarset roostevastast ennetustööd, vajadusel kriimukohtade roostekaitsega üle käimist. Lisamugavuse nimel võib vajada patju.

Hooldamine. Pese pehmetoimelise seebi ja veega ning loputa puhtaks. Lase täielikult kuivada. Siledate pindade viimistlemiseks ja kaitsmiseks võid kasutada vaha, ülejäänud pindadel mineraal- või beebiõli. Kord aastas õlita mööbli liikuvad osad. Käi mööbel perioodiliselt roostekaitsega üle ja kohenda vajalikes kohtades värvi. Talveks vii siseruumidesse või varju alla.

Moodsad kunstmaterjalid

Plastik, polüetüleen ja klaaskiud — sünteetilised materjalid on endale õuemööbli juures hoogsalt teed teinud. Need peavad vastu peaaegu kõigile ilmastikutingimustele, kuigi tugev tuul võib kergemate esemete puhul probleemiks saada. Värvivalik on peaaegu lõputu. Mis välimusse puutub, siis mõned mööbliesemed on varjamatult sünteetilised, teised aga imiteerivad väga osavalt looduslikke materjale. Tihtipeale on selline mööbel valmistatud taaskasutatud materjalist ja on seega keskkonnasõbralik valikuvariant. Kui vajad mööblit mere äärde, siis eelista tähistusega HDPE (kõrge tihedusega polüetüleen) esemeid.

Mida valiku tegemisel silmas pidada? Kontrolli, et mööbliese ei kõiguks jalgadel ega näeks juba välimuselt kehvasti valmistatud välja. UV kaitsega tooted peavad kauem vastu, samuti on kallim mööbel üldiselt kestvam. Testi, kas mööblil on mugav istuda.

Plussid. Kuna sellised mööbliesemed on tavaliselt hinnalt soodsad, teevad need aia- või õueruumi sisustamise lihtsamaks ja muretumaks. Materjalid on väga vastupidavad ja valikuid on stiililt lõputult. Looduslikke materjale imiteerivad sünteetilised materjalid on pärismaterjalist praktiliselt eristamatud ja peavad kasutamisele ning ilmale paremini vastu. Kallimaid mööbliesemeid saab tellida vastavalt oma eelistustele.

Miinused. Plastik ja PVC pole nii vastupidavad kui mõni teine sünteetiline materjal. Odavamad tooted võivad olla haprad ja värvid kiiresti tuhmuvad.

Hooldamine. Lähtu tootja kasutusjuhendist, kuid enamikku sellisest mööblist võib puhastada pehmetoimelise seebi ja veega. Lõpuks loputa. Hoiusta siseruumides, et kaitsta mööblit karmide talveilmade eest ja ennetada värvide luitumist.

Allikas: Houz