Nutikad tolmuimejad ja muruniidukid

Erinevate sensorite ja kaameratega varustatud nutikad tolmuimejad, mis puhastavad automaatselt erinevaid pindu, on kõigile juba ammu tuttavad. Veidi vähem teatakse, et moodsamad tolmuimejad on ühendatud internetiga ja võimaldavad koduomanikul neid juhtida ka kaugelt. Täpselt sama lugu on nutikate muruniidukitega, mis suudavad üha paremini ettenähtud territooriumil navigeerida, enda tööpiirkonnas aset leidvate muutustega kohaneda ja optimaalseid niitmislahendusi välja töötada. Ka muruniidukeid saab omanik tänapäeval kaugjuhtida.

Nutikad köögiseadmed

Nutikate pliitide sensorid lasevad toiduvalmistamisprotsessi jälgida ja valivad automaatselt vastavalt toidu tüübile õige temperatuuri ja küpsetusaja. Samuti on nutikad pliidid ühendatud internetiga, et pakkuda kasutajale retseptisoovitusi ja võimaldada eemalt toiduvalmistamisprotsessi jälgida.

Nutikad surve- ja auruküpsetid on varustatud erinevate sensorite ja kaameratega, mis võimaldavad toiduvalmistamisprotsessiga kursis olla ja valivad vastavalt toidu tüübile automaatselt õige temperatuuri ja rõhu. Ka võivad masinad teha ettepanekuid toiduvalmistamisprotsessi optimeerimiseks.

Nutikad kohvimasinad võimaldavad seadistada erinevaid kohvijoogi valmistamise protsesse. Masinad võivad pakkuda kasutajale soovitusi kohvi valmistamiseks ja võimaldada neil kohvi valmimist ka distantsilt jälgida.

Nutikad aknapesurobotid

Akende ja klaaspindade pesemiseks mõeldud robotid on tehisintellekti, kaamerate ja optiliste anduritega, et iseseisvalt navigeerida ja pindade tõhus puhastamine tagada.

Nutikad grillirobotid

Nutikad grillirobotid kasutavad kaamerate ja sensorite kombinatsiooni, et jälgida toidu küpsetamist ja valida automaatselt õige temperatuur ning küpsetusaeg vastavalt toidu tüübile.

Kodurobotid võivad ka koostööd teha

Jah, kodurobotid võivad omavahel tõesti koostööd teha, et suuremaid ülesandeid täita või paremaid tulemusi saavutada. Selleks kasutatakse tavaliselt kaht peamist meetodit: koordineeritud tegevus ja teabe jagamine.

Näiteks võivad põrandapuhastusrobotid jagada omavahel teavet ruumi paigutuse või takistuste asukoha kohta, et vältida kokkupõrkeid ja tagada ülesannete tõhus täitmine. Kui üks robotitest avastab näiteks uue takistuse, nagu lahtine juhe või mööbliese, võib ta sellest teada anda teistele robotitele, kes saavad selle takistuse oma marsruudi planeerimisel arvesse võtta.

Koostööd võimaldavad ka tarkvaralised algoritmid, mis suudavad analüüsida ja kombineerida erinevate robotite andmeid ning koordineerida nende tegevust. Neid algoritme saab kasutada näiteks ruumide jagamisel, kui iga robot vastutab kindla ala eest, või võrgustiku loomisel, kui robotid täidavad ühiselt mahukamat ülesannet.

Tulevikus võib oodata veelgi keerukamaid koostöömudeleid ja -strateegiaid ja ee toob kaasa rohkem automatiseeritud ja integreeritud kodulahendusi, mis muudavad meie igapäevaelu veelgi mugavamaks - kodudesse saabub üha enam kaasaegseid kratte.

Lugu ilmus esimest korda erilehes Nutikas Kodu.