Kuigi betoon võib tunduda materjalina külm, loob see hämmastavalt hästi neutraalse tausta peaaegu igale disainistiilile. Pole vahet, kas sulle meeldib maakodu, boheemlaslik, tööstuslik või minimalistlik stiil - betoon sobib igale poole. Täiendasime oma teadmisi ning uurisime Betoonimeistri kvaliteedijuhilt Lauri Labelt, mida on vaja teada kui on plaan ise betoonist kodusisustust luua.

Tahan ise betoonist aksessuaare või mööblit valmistada. Kuidas oma projekti jaoks õige betoon valida?

Betoone on mitmeid. Need erinevad oma tugevusomaduste, täitematerjali suuruse ja kestvusomaduste poolest. Õhemate detailide valmistamiseks peaks hoiduma jämetäitematerjali kasutamisest, et maksimaalne tera suurus betoonis oleks võimalikult väike. See aitab luua „õhulisi“ detaile.

Kui näiteks valada tooli istumisosa, tuleks arvestada, et betooni paindetugevus on pea olematu. Kindlasti peaks selle ka eelnevalt armeerima, et vältida olukorda, kus tool keharaskuse all lihtsalt pooleks läheb.

Betoon on raske. Nii et tuleks arvestada ka sellega, et valmistatud kena ja vahva sisustuselement ei lõhuks muud mööblit ning pind kuhu see paigaldatakse, omaks piisavalt suurt kandevõimet.

Aga kui soovin midagi aeda valmistada. Millele siis tähelepanu pöörata?

Valmistades kujunduselemente välitingimustesse tuleb selleks sobiv betoonisegu valida. Sobiv betoon peab õues ka vastu pidama, et ese ei hakkaks kohe esimesel talvel lagunema. Betoonitootjad kasutavad selleks erikeemiat ning ka täitematerjal on valitud nii, et see kestaks ka kõige karmimates keskkonnatingimustes.

Kuidas on võimalik betoonile iseloomu anda? Mis isikupärastamise võimalused on?

Betoonpinda on võimalik erinevatel viisidel töödelda. Anda sellele kas sile või hoopis struktuurne viimistlus.

Betooni saab värvida erinevate betoonivärvide või -lasuuridega või hoopis eelnevalt pigmenteerida. On olemas spetsiaalsed betoonile mõeldud värvained, mis tagavad hea nakke ja vastupidavuse. Värvimine võimaldab luua erinevaid toone ja efekte ning kohandada betooni elemente vastavalt oma interjööri või aia stiilile. Betooni pinda on võimalik vanandada, luues kunstlikult plekke ja paatinat ning seeläbi anda asjadele antiikne välimus.

Betooni saab ka teiste materjalidega segada. Klaasikillud, kivid, metallipuru või värvilised pigmendid lisavad kõik betoonelementidele huvitavaid visuaalseid efekte. Näiteks betooni sisse klaasikilde segades saad saavutada läbipaistva või sädeleva väljanägemise.

Kuidas peaks betoonist väikeesemeid pärast töötlema ja kuidas nende eest hoolitsema?

Betooni saab lihvida, poleerida või töödelda spetsiaalsete betooni viimistlusvahenditega, et saavutada soovitud väljanägemine ja siledus.

Betoon võib olla tundlik erinevate plekkide suhtes, eriti õlide, hapete või värvide puhul. Betooni pinda tuleb kaitsta, et vältida plekkide teket. Ärge laske vedelikel pikka aega betooni pinnal seista, sest vedelikud võivad betooni tungida ja põhjustada värvimuutuseid. Betooni saab kaitsta pinnakaitsevahendiga, mis aitab vältida plekke, kulumist ja UV-kiirguse kahjulikku mõju. Selleks võivad olla värvid, lakid või impregneerid.

Betoonist esemeid võib puhastada pehme seebi ja sooja veega. Tuleks vältida tugevat hõõrumist või karedate puhastusvahendite kasutamist, kuna see võib pinda kahjustada.

Kui betoonist esemed on välitingimustes, tuleks neid kaitsta ilmastikumõjude eest. Selleks tuleb kanda betooni pinnale ilmastikukindlat impregneeri või spetsiaalset lakki, mis aitab vältida niiskuse imendumist ja kahjustuste teket külmumise ja sulamise tsüklite tagajärjel.

Betoon on küll tugev materjal, kuid võib siiski praguneda või puruneda tugeva löögi korral. Vältige esemete kukkumist või nende kokkupõrget teiste kõvade esemetega.

Samuti tuleks meeles pidada, et betoon on elus ja loomult poorne materjal ning võib aja jooksul natuke kuluda või muutuda. Õige hooldus aitab betoonist elementidel säilitada oma ilu ja vastupidavuse.