„Meie sooviks oli seni kasutuseta hooviala korrastada, et siin saaksid meeldivalt aega veeta ning kohtuda nii maja külastajad tervest Tallinnast kui ka ümbruskonna inimesed Kristiinest. Usun, et koos toimetamine annab ka hea aluse puuetega inimeste paremaks märkamiseks ja mõistmiseks,“ räägib meelte aia idee autor ja teostamise eestvedaja, Tallinna Puuetega Inimeste Koja tegevjuht Kadri Palk. „Julgustame ümbruskonna elanikke aeda sisse astuma ja hetkeks rohelust nautima!“ kutsub ta.

Aeda planeerides uuriti nii kodu- kui välismaiseid kogemusi teraapiliste aedade loomisel. Abiks oli siin mitmeid kogukonna aedu loonud loodusterapeut Ella Maria Merle Kari. Tema soovitusel said aeda näiteks suure maakivid. Kividel on hea teraapiline mõju, need on huvitava pinnaga ning muutuva soojusega.

Taimede valikul oli oluline, et aed kujuneks aja jooksul võimalikult vähest hooldust vajavaks; et taimed taluksid õhusaastet, kuna aed asub tiheda liiklusega Endla tänava ääres ning ära sooviti kasutada ka hoovis juba seni kasvanud taimi.

Aias ootavad asukaid 23 pesakasti, mis sümboliseerivad Tallinna Puuetega Inimeste Koja liikmesorganisatsioone.

Kahe suure peenraala planeerimisel lähtuti algselt olemasolevatest, seni hoovis hajusalt paiknenud vanadest, kuid väärikatest taimeklumpidest; nende kõrgustest ja õite värvist. Taimi omavahel sobitades ja ümber istutades kujunesid välja sinisekirju ja kuldne peenar.

„Aia plaane tehes oli kindel tingimus, et see oleks võimalikult ligipääsetav ja huvipakkuv ka puuetega inimestele. Otsustasime, et kui näiteks pime inimene ei saa osa peenarde värviküllusest, siis on tal võimalus teisi meeli stimuleerida, tehes seda midagi kombates, kuulates, nuusutades või maitstes. Nii püüdsime iga detaili läbi mõelda,“ räägib Kadri Palk.

Mõningane erinevus teiste linnaaedadega ongi see, et aia elemente valiti laiahaardelisemalt: näiteks on seal lihtsalt mängitav, rahustava kõlaga meelerahutrumm (Babel Drum), lummavat heli tekitav tuulekell ning 18m² suurune kunstnik Ave Kassia Teede loodud seinamaaling-kompimissein, mis pakub tõenäoliselt uudistamisrõõmu paljudele. Näiteks võib nägijatelgi olla üsna põnev silmad sulgeda ning proovida nii aru saada, mida on kujutatud.

Liikumisnurk ja kompimissein

Ükski detail aias ei ole jäänud tähelepanuta: pargipingidki on valitud selle järgi, et eakamatel külastajatel oleks mugav istuda ja püsti tõsta. Tulemuseks on Kristiine Keskuse lähedal killuke rahustavat rohelust, kust suvisel päeval ehk ei tahagi lahkuda ning kus avastamisrõõmu saab kogeda igas vanuses inimene.

Meelte aia ideed ja elluviimist on toetanud Tallinn - Euroopa Roheline Pealinn 2023.

Meelte aia loomingulisse meeskonda kuulusid idee eestvedaja Tallinna Puuetega Inimeste Koja tegevjuht Kadri Palk ja terve väike kollektiiv, taimede valikul nõuks olnud loodusterapeut Ella Maria Merle Kari ning seinamaal-kompimisseina autor kunstnik Ave Kassia Teede. Lisaks lõi kaasa puuetega inimestele rakendust pakkuv Amanita Eesti, kes valmistas pesakastid ja putukahotellid.