1. Söö ära, külmuta või anneta kiiresti riknev toit

Ilmselt ei soovi keegi, et pärast lõõgastavat puhkust koju tulles tervitab sind külmkapis või laual roiskunud toit. Planeeri toidukordi, külmuta puu- ja köögivilju või anna kiiresti riknev toit sõpradele, perele või naabritele. Infot, kuhu oma ülejääv toit viia saab ka Facebooki toiduringlusgruppidest.

2. Pese nõud

Määrdunud nõusid täis kraanikauss meelitab ligi kahjureid ja hakkab üsna pea halvasti lõhnama. Isegi kui lahkud vaid nädalavahetuseks, võid olla kindel, et tagasi tulles ei ole su esimene soov hakata nõusid pesema. Niisiis - enne minekut pese nõud.

3. Tühjenda prügikast

Nii nagu mustad nõud või roiskunud toit, on ka täis prügikast ebameeldiv „kingitus“. Tühjenda enne kodust lahkumist prügikast ning tagasi tulles ei pea rinda pistma halva lõhnaga.

4. Ühenda elektroonika vooluvõrgust lahti

Ühenda lahti elektroonika, mis ei pea töötama. Ka elektroonika, mis on vooluvõrku ühendatud, kuid seda ei kasutata, tarbib elektrit. Seadmete lahti ühendamine võib vähendada elektriarveid ja kaitsta seadmeid ootamatute voolupingete eest.

5. Reguleeri temperatuuri

Kui sul on võimalik, kodus ise temperatuuri reguleerida, siis reguleeri ka see enne kodust minekut sobivaks. See võib tähendada ka kütte või kliimaseadme täielikku väljalülitamist. Loomulikult ära jäta ka põrandakütet tööle.

6. Taga võimalus erandkorras sisse saada

Keegi ei oota puhkusel olles kodus hädaolukorda, ent ootamatusteks tasub valmis olla. Peida tagavaravõti või veelgi parem, jäta see pereliikme, sõbra või naabri kätte hoiule.

7. Lukusta aknad

Välisukse lukustamist on raske unustada, kuid paljud inimesed unustavad lukustada aknad ning tagaukse. Kontrolli üle kõikvõimalikud juurdepääsukohad.

8. Kasta lilled

Kasta taimi enne lahkumist korralikult. Kui oled pikemat aega eemal ja keegi teine kastmas ei saa käia, proovi isekastvaid lahendusi. Ära unusta ka tagaaeda ja muru, mis jäävad suvekuumuse kätte.

9. Sule kardinad ja tõmba alla rulood

Enne lahkumist kardinate ja ruloode sulgemine hoiab kodu jahedana. Ühtlasi ei nii piilujatel võimalik sisse vaadata ja mõista, et kedagi pole kodus.