Maailmas praegu aktuaalset AI teemat, selle võimalusi ja ohte disainisektorile käsitlevad Disainiöö konverentsil „DESIGN 4.0. AI: Industrial (un)employment?“, kus peaesinejate seas on Microsofti UX disainikogemusega USA disainiliidu juht Surya Vanka; innovatsioonikultuuri asjatundja Darren Yeo Singapurist ja moesektori digiinnovatsioonist rääkimas Xenia Joost, lisaks teisi ettekandeid meilt ja mujalt.

Kas uued ajad nõuavad uudse mõtlemisega disainerit? Mis on Design 4.0? Kas disainerid suudavad tehisintellektiga võistelda? Kas disaineritel on oht töötuks jääda? Kas digitaalne kultuur aitab ka meie keskkonna jalajälge vähendada?

„Lisaks peateemale keskenduvale konverentsile toimub festivali raames rohkelt näitusi ja töötubasid, näeb kestlikku rõivamoodi ning kuuleb huvitavaid teemakäsitlusi PechaKucha välkloengute raames,“ rääkis Eesti Disainerite Liidu (EDL) president ja Disainiöö peakorraldaja, Ilona Gurjanova.

„Seega avastamist jätkub nii disainimaastikul professionaalsel tasemel tegutsejatele kui ka lihtsalt valdkonnast huvitatutele, eraldi oleme mõelnud läbi kaasavate tegevuste ka kõige väiksematele külalistele,“ lisas ta.

XVIII Disainiöö toimub Krulli kvartalis. „Krulli kvartal on avatud loomingulistele inimestele ja ideedele, julgetele mõtetele ja tegudele,“ rääkis Kristin Kaasik, Krulli kvartali sisujuht.

Selle aasta Disainiöö peanäitus on koostöös Itaalia saatkonnaga toimuv Itaalia tööstusdisaini näitus „Created in Italy“, lisaks näiteks Eesti Disainikoolide lõputööde näitus, ArtsThreadi (Suurbritannia) ülemaailmne disainierialade parimaid lõputöid koondav „Design Graduate Show“ koosöös Gucciga, Haapsalu Graafilise Disaini Festivali plakatinäitus „Lootusrikkas“, koostöös EKA DiMA ja Tartu Ülikooliga valmiv materjalidisaininäitus „Material II“, EKA eksperimentaalvormide näitus „Padjapiir“, läbilõikena Eesti mööbli, valgustite ja sisustustoodete väljapanek ja palju muud.

Disainiöö programmi kuuluvad ka pidulik tantsuline avaetendus, rõivadisainietendus DOM, disainijutud ja PechaKucha välkloengud, erinevad biodisaini töötoad, valgusinstallatsioonide väljapanek, postindustriaalse kunsti näitus unknown error, maastikuarhitektide välisala, nädalavahetuse disainiturg Disainitänav, kus väljas ka Gruusia disainerite delegatsioon, esimest korda SISUSTUS+ minimess sisustus- ja tööstustoodetele ning läbi satelliitide toimuvad avatud stuudiod, galeriid, ekskursioonid ja muud üritused üle terve linna. Väikesi külastajaid ootab taaskasutusmaterjalidest loodud lastenurk Minitics ning lasteprogramm, kuhu kaasatud robootikaeksperdid.

XVIII Disainiööle toimub seekord ka eelüritus Helsingis. 5. septembril koostöös Eesti Majaga toimuv disainisündmus keskendub Eesti rõivadisaini tutvustamisele Soome turul.

Disainiöö festivalile registreerimine avaneb 5. juunil. Lisainfo festivali kodulehel: www.tallinndesignfestival.com