Paljudes kodudes kasutatakse sauna eesruumi väiksema hooajalise laona, kus hoitakse asju, mis mujale ei mahu, näiteks suusad või tühjad moosipurgid. Eesruumil võib siiski olla palju rohkem kasutusvõimalusi. Täiendades seda mugavate hoiulahendustega, kus peale saunatarvikute hoitakse ka teisi majapidamises vajalikke asju, saab eesruumist teha mõnusa puhkeala, kus koos aega veeta, lauamänge mängida ja ka külalisi vastu võtta.

Tuba enne:

Vali niiskuskindel mööbel

Saunaga külgnevaid ruume sisustades tuleb arvesse võtta, et nende niiskustase on kõrge ning seda tuleks kindlasti silmas pidada ka mööbli valimisel. Näiteks tuleks siin kasutada vannituppa või õue mõeldud mööblit.

„Soovitan valida traditsioonilises stiilis mööbli, mis läheb kokku nii ruumi enda kui saunakommetega. Kõige tähtsam on, et see oleks niiskuskindel, näiteks viimistletud puidust või tsingitud alumiiniumist. Seinte värviks passib hästi oliivi- või mündiroheline, mis annab ruumile värske ilme. Seda värvi seinad sobivad suurepäraselt nii valge kui puidutoonis mööbliga,“ ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Üks ruum, mitu ala

Eesruumi värskendamiseks jagas sisekujundaja selle kõigepealt mõtteliselt mitmeks tsooniks. Ruumi sisenejat tervitab väike esikuala, kuhu saab riputada riided. Siin on jalatsikapp, kus hoida õuejalatseid või toasusse, samuti pink, kuhu võib asetada koti või teisi esemeid, kuid mida saab kasutada ka istumiseks. Edasi astudes satutakse ruumi keskel olevale istumisalale, kus ootab laud nelja mugava ja pehmete istmepatjadega varustatud tooliga.

„Üheks keskseks sisekujunduselemendiks on sissepääsu ja puhkenurka lahutav puitsein, mis on esiteks dekoratiivne ja teiseks tähistab üleminekut ühelt alalt teisele. Peitsisime selle valgeks ja täiendasime kaunistustega,“ selgitas Castro.

Samale alale seina äärde paigutati kaks suuremat õue mõeldud kappi. Need sobivad mitmesuguste esemete hoidmiseks, sest neis on nii riiulid kui ka avaram osa, kuhu saab nii riputada rõivaid kui ka mahutada suuremaid esemeid. Kappide ja seina vahele jäävas tühimikus leidis sisekujundaja koha kokkupandavatele toolidele, mida saab kasutada lisaistmetena, kui võõrustatakse suuremat seltskonda. Kappide vahele paigutati seinariiulid, kus perekond saab hoida nii kaunistusi kui endale armsaid esemeid, mida tahetakse hoida nähtaval kohal.

Kolmanda alana sisustati väike kööginurk, kus asub ka valamu. Selleks kasutati kahte vannitoakappi, millest sai kokku funktsionaalne tööpind, kuhu paigutada veekeetja või valmistada suupisteid.

Hubasus ilma palju kulutamata

Eesruumile viimase lihvi andmiseks lisas sisekujundaja eesruumile kaunistusi. Tema sõnul teevad iga ruumi kiirelt ja lihtsalt kodusemaks tekstiilid ja rohelus (kui pole piisavalt valgust, võib kasutada kunsttaimi). Samuti loovad hubasust puidust ja teistest looduslikest materjalidest esemed.

„Kaunistustel võib olla ka praktiline väärtus. Sobivas stiilis seinakell, naturaalsest kangast laudlina, väiksemaid esemeid mahutavad punutud korvid või isegi erksat värvi kastekann – kõik nad pakuvad silmailu, kuid neil on ka oma otstarve,“ tõi IKEA sisekujundaja välja.