Uusarenduste päringute arv kasvas Kinnisvara24 portaalis aprillis võrreldes märtsiga 42%. Enim vaadati arendusprojekte Kadriorus ja Kalamajas. Mujal piirkondades jagunes inimeste huvi piirkondade ja erinevate objektide vahel üsna võrdselt.

Kinnisvara24 tegevjuht Urmas Uibomäe tõi välja, et päringuid tehti aprillis võrdselt nii eksklusiivsetele linna keskel asuvatele kõrghoonetele kui hubastele looduse keskel paiknevatele uusarendusprojektidele. „Inimeste vajadused ja eelistused kinnisvarale on väga erinevad. See on tekitanud uusarenduste turul ruumi erinevatele uutele segmentidele. Eristuvad vaid mõned ajaloolised piirkonnad, näiteks Kadriorg, kus näeme kõrgemat huvi aastaringselt, vaatamata keskmisest kõrgemale hinnale,“ tõi Uibomäe välja.

Rahvusvahelise kogemusega kinnisvaramaakler Eve Tarm võrdles kinnisvaraturgu börsiga, kus hinnad kõiguvad turuolukorrast ja nõudlusest tingituna. „Kadriorg ja sellega külgnevad alad on väga stabiilne piirkond, kus kinnisvarale säilib igas turuolukorras kõrgem nõudlus. Hinnad püsivad seal langevas turuolukorras tugevamad ja tõusvas turuolukorras hakkavad tõusma esimesena, sest inimesed tahavad seal elada,“ kommenteeris ta Kadrioru keskmisest kõrgemat hinda.

Tarmi sõnul on tore, et teisigi Tallinna südalinna piiravaid ajaloolisi puitmajadega linnaosi on viimasel kümnendil argaralt rekonstrueerima hakatud. „Paradoksaalselt on võib-olla isegi hea, et nõukogude okupatsiooniaeg takistas tormilist kinnisvaraarendust, sest erinevalt Helsingist ja Stockholmist on see omal viisil päästnud meie puitmajadega kesklinna piiravaid linnaosi lammutamisest ja nende tundmatuseni muutmisest. Tänu sellele on Tallinnas väga erineva õhustikuga piirkondi, mis rikastab elu pealinnas,“ lisas ta.

Kinnisvaraarendaja Bonava müügijuhi Lauri Laanoja sõnul eelistatakse lisaks tuntud ja ajaloolistele linnaosadele ka asumeid, kus on eelnevalt elatud või kus elavad lähedased. „Paljudele noortele peredele on oluline vanemate elukoha lähedus, et korraldada laste hoidmine mugavalt,“ sõnas ta. „Lisaks asukoha eelistustele on kinnisvara valiku tegemisel olulised konkreetset piirkonna võimalused. Otsitakse turvalist elukeskkonda, millel oleks hea transpordiühendus, kergliiklusteede võrgustik ja vaba aja veetmise võimalused.“

Laanoja hinnangul ostavad kallimas hinnaklassis uusi kodusid eelkõige kõrgema keskmise vanusega kliendigrupid, kes on jõudnud elu jooksul vara koguda, kuid uusarendusturule on tekkinud ka aina enam pakkumisi, mis kõnetavad just noori. „Kodu ost või investeering kinnisvarasse on üks inimeste kaalukamatest otsustest. Kuigi uue kodu ostmine on suur väljaminek, ei taheta teha järeleandmisi tänapäevaselt mugava elukeskkonna ja kaasaegsete küttelahenduste arvelt, sest see annab pikas perspektiivis kokkuhoiu. Vähetähtis pole ka majanduslik aspekt ehk omandatud vara väärtuse kasvamine ajas,“ lisas ta.