Üht õiget vastust siin pole, kuid Bonava Eesti müügi- ja turundusjuht Lauri Laanoja annab kolm näpunäidet, kuidas täna eduka koduostuni jõuda.

Uuri pankade laenutingimusi

Kodupank võib pikaajalisele kliendile teha üsna häid pakkumisi, kuid kindlasti uuri ka teiste pankade lahendusi. Täna on turul väga erinevaid võimalusi ning pankade intressid sõltuvad muu hulgas ostetava kodu omadustest. Pakutakse nii fikseeritud intressiga laene, mis ei sõltu Euriborist kui ka lisasoodustusi A-energiaklassi majadele.

Kui sa pole päris kindel, millist kodu soetama asud ning kas see asub uuemas või vanemas majas, siis küsi pankadelt ka seda infot, kas neil on ehitise vanusest tulenevalt erinevad laenutingimused. Eriti võib siin mängida rolli sissemaksuks küsitava summa suurus. Näiteks uute kodude puhul jääb sissemaks üldiselt 20 protsendi juurde, vanemate hoonete puhul võib see ulatuda aga ka 30-35 protsendini. Kui noor pere või spetsialist saab soovi korral kasutada Kredexi käendust kuni 10 protsendi sissemaksu finantseerimiseks ning endal tuleb leida teine kümme, siis vanema hoone puhul tuleks endal katta 20%. See võib tähendada olenevalt ostetava kodu hinnast kuni mitmekümne tuhande euro suurust lisaraha vajadust.

Kõige lihtsam on oma laenuvõimekuse väljaselgitamiseks esitada panga veebilehe kaudu kodulaenu taotlus. Mõnel juhul küsivad pangad juba eos ka näiteks soovitud kinnisvara kuulutuse lisamist või umbkaudset ostuhinda. Kuid kindlasti ei ole selle info puudumine takistuseks, et välja selgitada, kui suurt kodulaenu sulle või su leibkonnale üldse ollakse valmis pakkuma. Pane tähele, et kui tegu ei ole sinu kodupangaga, siis tuleb sul esitada kõik oma viimase 6-12 kuu sissetulekute ja pangakontode väljavõtted. Kaastaotleja puhul ka tema omad. Ning kui sul on lisatagatise võimalus samuti olemas, siis kindlasti maini seda ka pangale. Sedasi saate kõige adekvaatsema tagasiside oma laenuvõimekuse kohta.

Kinnisvaraportaalid ja arendajate kodulehed

Kõige rohkem infot müüdava kinnisvara kohta leiab mõistagi erinevatest kinnisvaraportaalidest. Kui oled leidnud endale meelepärase piirkonna või uusarenduse, siis kindlasti tasub vaadata ka arendaja kodulehte, sest kõige suurem valik erinevat tüüpi kortereid leiab üldjuhul just arendaja enda pakkumiste hulgast.

Alustuseks mõtle välja, mitu tuba on su unistuste kodus. Samuti see, kas soovid koheselt sisse kolida või vajad pisut aega, et näiteks eelnevalt tegeleda oma olemasoleva kinnisvara müügiga või sissemaksu kogumisega. Samuti on ehitatavates uusarenduses rohkem erineva planeeringuga korterite valikuvõimalusi, et leida just omale see kõige meelepärasem kodu.

Olenemata sellest, kust sa oma uue kodu leiad, uuri kindlasti koduga seotud kulude infot ning mis on hoone energiamärgis. Viimased talved on näidanud, et energiakulud on Eesti inimesele olulised ning võivad aasta lõikes väga palju kõikuda. Kogu kokku võimalikult palju infot oma tulevase kodu kohta, et teaksid adekvaatselt hinnata, kas laenumaksele lisanduvad igakuised kodukulud on mõistlikud.

Kindlasti käi erinevaid kodusid eelnevalt vaatamas. Vaata üle sarnastes majades asuvad korterid, eriti, kui tegu on vanema kinnisvaraga, et näha, milline on olnud ehituskvaliteet või kuidas hoone eest on ajas hoolt kantud. Uuema kinnisvara puhul on peaaegu igal arendajal mõni näidiskorter, kus saab esmase tunnetuse, milline on maja kvaliteet ja kodutunne.

Kui oled oma tulevase kodu välja valinud, küsi uuesti pangalt laenupakkumist juba sellele konkreetsele kodule ning mõtle läbi, kas on veel olulisi küsimusi, mis on sulle koduostul olulised.

Arendaja ja ehitaja taust

Eestis on meil viimastel aastakümnetel ärikeskkond muutunud järjest paremaks ning seda, et keegi tegutseks turul ebaausate võtetega, kindlasti ei ole. Küll aga on uue elukondliku kinnisvara arenduses üha enam näha, et klientidele läheb korda, kas ettevõtte väärtused lähevad kokku ostja väärtustega. Ka vaenema kortermaja renoveerimisel jälgitakse üha enam, milliste väärtustega ettevõte ehitustöid tegema valitakse.

Näiteks millised on organisatsiooni põhimõtted taastuvenergialahenduste osas ja kas hoone on ehitatud energiatõhusalt. Kust on materjalid pärit ja kas need on kvaliteetsed? Kas ehituse käigus kasutatakse roheenergiat või sorteeritakse jäätmeid? Kas tööohutus on prioriteet? Kas hoonel on päikesepaneelid ja targa kodu lahendused? Neid küsimusi on veel.

Kui soovid teha keskkonnateadlikku otsust, siis tasub kindlasti uurida pisut ettevõtete kodulehti ning milliseid vaateid on meedias esindatud. Ehitussektor on üks enim loodust koormav sektor, peavad ehitusettevõtted, arendajad, ehitusmaterjalide tootjad ja teised seotud osapooled pöörama väga tugevalt tähelepanu sellele, et klient saaks kvaliteetse ja energiatõhusate lahendustega kodu, mis võimalikult vähe koormaks keskkonda.

Kui oled kõik olulise enda jaoks läbi mõelnud, ostuotsuse ära teinud ja saanud pangalt positiivse vastuse, siis maakleri või müügikonsultandi kaudu asju ajades on ta abiks edasiste notaritoimingute planeerimisel ja korraldamisel. Kui aga ostad otse omanikult, leppige kokku, kes paneb aja notari juurde ning jälgi, mis ajaks pead tasuma omaosaluse, lepingu- või notaritasud. Pane tähele, et ka panga esindaja peab olema tehingu juures.