Oleme kõik seal olnud: lähed duši alla, et end pesta ning märkad, et dušikardin on määrdunud. Nii mõnelgi on esimene mõte kardin ära visata. Ent anna sellele veel võimalus - veidi puhastamist ja saadki eseme eluiga pikendada.

Lisaks on see ka keskkonnasõbralik ja taskukohasem alternatiiv sellele, et iga kord, kui kardin määrdunud, uus osta.

Kuidas siis dušikardinat puhastada?

Kangast dušikardinatel on hooldussilt, kust leiad pesemisjuhised. Uuri seda enne, kui midagi ette võtad. Kuid üldiselt peaks dušikardina pesemiseks kasutama madala tsentrifuugimise tsüklit külma vee ja vähese pesuvahendiga.

Ära unusta kardinalt enne pesemist kinnitusi eemaldada.

Kui soovid kangast dušikardinat pesta, siis:

  • Kui hooldusjuhendil on masinpesu lubatud, viska kardinad julgelt koos sarnast värvi esemetega pesumasinasse. Kui kardin on väga määrdunud, lisa masinasse veidi valget äädikat.

  • Kui kardinat tohib vaid käsitsi pesta, täida suurem anum (või vann) külma veega ning lisa sellele umbes 60 ml pesuvahendit või 32 grammi soodat. Kui kardinal on plekid, määri otse plekile segades 1 spl. söögisoodat ja 1 tl. vett ja nühi vana hambaharja või väikeste harjastega harjaga. Leota kardinat kausis 30 minutit ning seejärel pese.

  • Kui soovid kuivatit kasutada, uuri enne hooldusjuhendilt, kas see on lubatud. Kui ei ole, pane kardin puule tagasi rippuma. Kui sind häirivad pesemisjärgsed kortsud, siis kasuta aurutajat või lase kuumal dušiaurul kortsud sirgendada.

Plastist dušikardinad nõuavad puhastamisel veidi teistsugust protsessi.

Kui soovid plastikust dušikardinat puhastada, siis:

  • Pane kardin koos kahe-kolme rätikuga pesumasinasse. Need aitavad kardina puhtamaks saada. Lisa puhastusvahend ja umbes 100 - 130 grammi soodat. Soovi korral võid lisada ka 10 tilka teepuu eeterlikku õli - see aitab ebameeldivatest lõhnadest vabaneda. Pese külmas vees madalate pööretega tsentrifuugides. Nii tagad, et kuumus ei riku dušikardinat. Seejärel riputa kardin kuivama.

  • Kui pesed kardinat käsitsi, täida kraanikauss külma veega ja lisa sellele 100 ml äädikat. Lase kardinal tund aega selles liguneda. Plekkide eemaldamiseks nühi õrnalt käsnaga.

Kuidas eemaldada plekki?

Ükskõik, mis materjalist kardinalt vaid ühe-kahe plekki eemaldamiseks, lisa 1 supilusikatäis söögisoodat niiskele mikrokiudlapile ja nühi sellega määrdunud kohta. Seejärel puhasta koht puhta niiske mikrokiudlapiga. Kui plekk on endiselt alles, korda protseduuri.

Kuidas puhastada dušikardina rõngaid?

Metallrõngad peavad paremini ajale vastu, kuid plastrõngad on hallituse suhtes vastupidavamad. Mõlema puhul on puhastamisprotsess sama. Eemalda need kardina küljest ja leota 20 minutit segus, mis koosneb võrdsetes osades äädikast, veest ja nõudepesuvahendist. Pühi puhta mikrokiudlapiga, seejärel loputa ja kuivata käsitsi.

Allikas: rd.com