Vannituba ühendab endas funktsionaalsuse ja esteetika. Järjest rohkemate inimeste jaoks on see koht, kus saab aja maha võtta ja hoolitseda iseenda eest.

Kui lahendused, mida kasutada, sõltuvad iga inimese enda eelistustest, siis suures plaanis on oluline silmas pidada kodu üleüldist stiili - et kõik ruumid moodustaksid ühtse terviku. „Ühtne disainiesteetika loob harmoonia tunde, mis omakorda muudab keskkonna kutsuvamaks, mugavamaks ja visuaalselt meeliköitvamaks,“ selgitab sisearhitekt.

Puit ja selle mustrid lisavad ruumi hubasust

Üks lahendus interjööri mahendamiseks on puit ja puidumustrid – see trend on põhjusega muutunud sisekujunduses klassikaks. Jakobson märgib, et paljud koduomanikud kahtlevad endiselt puidu praktilisuses vannitoas. „Kiputakse arvama, et see võib niiskusega deformeeruda ja kiiresti kauni välimuse kaotada. Tänapäeval on aga küllalt võimalusi materjal hästi vastupidavaks töödelda,“ ütleb Jakobson.

„Tänapäeval on värvitud puitkiudplaatidest lihtne toota erinevaid detaile ja nende pinnale soovitud kujundeid freesida. Spetsiaalselt töödeldud plaat on vastupidav keskkonna niiskusele ja sobib hästi vannituppa, kus näiteks valamukapp või muud pinnad, võivad kokku puutuda veega,“ soovitab naine.

Tema sõnul võib seinte kaunistamiseks kasutada ka puiduimitatsiooniga dekoratiivplaate. Mikrotsemendi või värvi asemel. Saadaval on suureformaadilisi ja niiskuskindlad lahendusi. Lisaks puiduimitatsioonile leidub ka mitmeid teisi põnevaid disaine alates lillemustritest kuni geomeetriliste kujunditeni.

Geberiti Eesti müügiesindaja Priit Roostalu usub, et möödas on ajad, kui puidu kasutus vannitoas piirdus vaid laeplaatide või üksikute saunale omaste nipsasjakestega.

Mõtle iga ruutsentimeetri peale

Sisekujundaja on täheldanud, et paljud koduomanikud peavad ideed maksimaalselt mugavast ja hubasest personaalsest spaast väikeses vannitoas ikka veel kättesaamatuks unistuseks. See arusaam ei ole tema kogemuste põhjal siiski päris täpne.

Uue maja ostmine väikese vannitoaga võib suruda inimese kitsastesse raamidesse. Vanemate korterite omanikud seevastu ei pruugi teada, kust alustada. Eriti kui uuendamist vajav ruum on sisustatud aegu näinud lahendustega. Sellegipoolest leiab igale olukorrale lahenduse.

„Näiteks võib vana stiilse põrandal seisva WC-poti asendada seina sisese loputuspaagi ning seina pealse WC-potiga. Alternatiiviks võib olla ka investeerimine moodulkontseptsiooniga mööblisse, mis säästab iga sentimeetrit ja on ühtse välimusega. Selle mööbli kõiki elemente – kõrge kapp, valamu koos aluskapiga, külgmised kapid ja avatud riiulid - saab kombineerida vastavalt laiusele ja kõrgusele,“ lisab Roostalu.

Jakobson soovitab peita vannitoatehnika kõrge kapi sisse, kus on lisariiulid rätikute ja olmekemikaalide jaoks. „Suur peegel koos seinale paigaldatud kapiga väikeste esemete hoiustamiseks, on tõhus viis ruumi optimeerimiseks. Lihtne nipp ka väikese ruumi avaravamaks tegemiseks on kasutada ühevärvilisi heledaid plaate. Katke nende plaatidega nii põrandapind kui ka pool seinapinnast ja valige ülejäänud seinapinna jaoks kontrastne toon.“