Eesti ettevõte Revonia on välja töötanud Eestis disainitud ja toodetud Smartlifti - hoiuruumi, mis on peidetud põrandapinna alla ning tõuseb sealt elektrimootori abil üles.

Maa sisse ja põrandapinna alla peidetud liftisüsteem on igapäeva elu eest peidetud. Sisestades koodlukule õige numbrikombinatsiooni aktiveerib see lifti ning 40 sekundi pärast on maa all hoiustatud väärisesemed turvaliselt maapinnale toodud. Maa-aluse hoiustamise eeliseks on, et sealne keskkond on naturaalselt jahedam ning liftis olevate esemete säilitamiseks lisaenergiat igapäevaselt ei kulu. Soovi korral on maa-alune keskkond võimalik ka eluruumis soojema või kuivemana hoida.

Vau-efekt on garanteeritud

Aare on pikaajaline veiniarmastaja ning peaaegu aasta on ta olnud ka Smartlifti demoversiooni omanik. Kui ta sõber ideest rääkis, otsustas ta katsejäneseks hakata, sest oli just sellist lahendust otsimas.

„Kui sõbrad külla tulevad, on kõigil naeratus kõrvuni kui lift maast kerkib. Tuju läheb veelgi paremaks kui väikse klaasi veini sealt ka maitsemiseks saab. Peamiselt hoian seal Prantsuse valgeid veine ja Bordeaux'sid.“

„Lift on ka mugavaks serveerimislauaks. Ajal, mil seda ei kastuta, on iga põrandapinna ruutmeeter teretulnud. Ruum ise kõige suurem ei ole ja lift toob vajalikku peidetud lisaruumi,“ kirjeldab mees oma senist kogemust.

Kuidas Smartlift sündis?

Smartlifti loomiseni viisid mitmed firmale esitatud veinikeldrite päringuid, mis kahjuks jäid edaspidise koostööta. Põhjus selleks oli lihtne: betoonist moodulveinikeldrid nõuavad palju ruumi inimese tagaaias. Otsiti aga lahendusi linnakodusse.

Teemast intrigeeritud mehed hakkasid otsima võimalusi, kuidas lisada majale veinikelder nii, et juurdeehitust ei pea tegema ning vein looduslikult jahedana hoitud on. Üsna kiirelt jõuti ideeni hoida neid jahedana sarnaselt keldritele - maapinna passiivenergiaga.