Eesti Kindlustusseltside Liidu statistika kohaselt oli mullu 29 400 kodukindlustuse juhtumit ja neist ligi poole põhjustasid torulekked. Koduga seotud vastutuskindlustuse juhtumeid oli 1700, kus enamasti tekitati kahju naabrile. Seega on veetoru purunemine tõesti levinud probleem ja võib juhtuda igas kodus.

Mida siis teha, kui toru või kraan kodus puruneb?

Kõigepealt keera kodus kinni peakraan, et peatada vee voolamine. Alles seejärel hakka veekahjusid kõrvaldama. Näita ka teistele pereliikmetele, kus asub kodus peakraan, et õnnetuse korral kiiresti reageerida.

Mida teha, et üleujutust kodus üldse vältida?

Anname mõned soovitused:

  • Kui vesi jookseb kraanikausist või vannist ära aeglasemalt kui tavaliselt, tuleb ummistusega kindlasti tegeleda. See probleem kipub halvasti lõppema.

  • Kas teadsid, et väga palju veeõnnetusi põhjustavad kodudes purunenud survevoolikud, mis asuvad näiteks pesumasina taga või kraanikausi all? Need on soovitatav välja vahetada, kui tootja määratud kasutusaeg on läbi. Survevooliku keskmine eluiga on viis aastat.

  • Kui sõidad puhkusele või pikemaks ajaks kodust ära, siis keera vesi peakraanist kinni.

  • Kasuta ainult kvaliteetset ja usaldusväärsest kohast soetatud sanitaartehnikat.

Survevoolik kraanikausi all

Veerand kodusid on kindlustamata, vaid pooltel koduomanikel on vastutuskindlustus

Kodukindlustusega koos tehtud vastutuskindlustuse lepingute arv on viimastel aastatel kasvanud, kuid hinnanguliselt kuni pooltel kodudel ei ole vastutuskindlustust. Vastutuskindlustus katab teistele inimestele tekitatud kahju, näiteks kui põhjustad kogemata naabri korteris üleujutuse või sinu aias olev puu kukub tormi ajal naabri autole.

Möödunud aastal sõlmiti 438 600 kodukindlustuse lepingut, neist 325 700 koos vastutuskindlustusega. Kodukindlustuse kogukahju oli 42 miljonit eurot ja vastutuskindlustuse kogukahju 3 miljonit eurot. Kui kodukindlustuse keskmine kahju oli 1430 eurot, siis vastutuskindlustuse puhul oli see 1720 eurot.

Vaata üle, kas sinu kodukindlustuslepingus on piisav kindlustussumma, mis katab kahju näiteks naabrite üleujutamise või tulekahju korral. Kindlustussumma on lepingus kokkulepitud rahasumma, mille ulatuses kindlustusselts hüvitab sinu tekitatud kahju.

Viimase aja hinnatõusu tõttu on kallinenud nii remont, tehnika, sisustus kui ka muu kodune vara. Kui lepingus kokkulepitud kindlustussumma on väiksem naabrile tekitatud kahjust, tuleb ülejäänud summa ise naabrile maksta. Vajadusel suurenda kindlustussummat.

Kindlustajad soovitavad valida kindlustussumma vähemalt 10 000 eurot. Mida kõrgemal korrusel elad, seda suurem võiks olla vastutuskindlustuse kindlustussumma.

Loe lähemalt koduga seotud vastutuskindlustusest.

Jaga
Kommentaarid