Tehnikavõhiku kodune tööriistakast

Tehnikavõõral inimesel võiks olla kodus akutrell, millega auke puurida, soovitatavalt löögiga, et seda saaks vajadusel kasutada ka kivipuuriga betoon- või kiviseina puhul. Seina või mööbli materjalist sõltuvalt võiks olla varuks puuride ja otsikute komplekt ning erinevad tüüblikomplektid, vastasel juhul pole akutrellist palju tolku.

Mööbli komplekteerimiseks ja muuks otstarbeks võiks olla kodus käepärast ka erinevad võtmete komplektid: padrunvõtmed, kuuskantvõtmed, lehtsilmusvõtmed ja mõni keskmise suurusega tellitav võti.

Kodumajapidamises võiks olla ka korralik ning pikk mõõdulint, nn mäkaiveri teip, mõni lihtsam multitööriist, universaalliim, vesilood, kruvikeerajate komplekt, haamer, näpitsad ja lõiketangid, vaibanuga, haamer ja universaalsem peente hammastega käsisaag.

Kui eeltoodud asjad on panipaigas olemas, saab vajadusel kardinapuu üles, peegli seina, mööbli kokku, jõulukuuse lühemaks ehk suures plaanis tehtud kõik pisikesed tööd, mis on igaühele jõukohased ja milleks on tobe hakata eraldi teenusepakkujat otsima.

Väikeremondi tööriistakast

Üldiselt tasub remondi tegemiseks osta või rentida asju vastavalt vajadusele, mitte koju igaks juhuks esemeid kokku kuhjata. Pintslid, rullid, kaabitsad ja harjad on kõik kulumaterjal, mida võiks soetada konkreetsest tööst lähtuvalt. Näiteks kui on plaanis suurem lammutamine, võiks osta sõsarkangi ja sepavasara, aga niisama ei pruugi neid ka kümme aasta jooksul kordagi vaja minna.

Paljude tööriistade puhul on neid mõistlikum vajadusel rentida, eriti kui remonti tehakse ühes kohas ja ühekordselt, reeglina tuleb laenutamine sel juhul ka soodsam. Samas kui ette võetakse vana maja renoveerimine, seda tehakse erinevates etappides ja püütakse maksimaalselt oma käed külge panna, võib olla mõistlik jälle paljud asjad endale osta.

Üldiselt võiks lähtuda töölõigust, mida tegema hakatakse ja selle põhjal otsustada, kas tööriist osta või laenutada. Näiteks kui on plaan panna põrandale uus parkett ja liistud, siis võiks lauajuppide ja liistude saagimiseks rentida spetsiaalse elektrisae. Parketi lihvimiseks võiks rentida spetsiaalse lihvimislindiga suure masina, mis on oluliselt tõhusam kui proovida seda tööd teha endale soetatud väikese käsilihvijaga.

Akusarjast lähtuv tööriistakast

Kuna praktiliselt iga töö jaoks on olemas eraldi tööriist, siis igaks juhuks neid varuda ei ole mõtet. Samas kui juba soetama hakatakse, tasub vaadata, mis millega kokku sobitub. Näiteks suurematel akutööriista pakkujatel on olemas lisaks tööriistadele ka samal akul töötav aiatehnika ja igapäevased kodumasinad. See teeb elu märksa lihtsamaks kui samal akul töötab nii trell, ketaslõikur, murutrimmer kui tolmuimeja. Turul on palju akusarjade pakkujaid ja on selge, et valida tuleb targalt ning eelistada neid, millel on konkreetses kodus suurem valik kasutusvõimalusi. Ilmselt saab olema lähitulevikus igas suuremas majapidamises selliseid sarju rohkem kui üks, mis võimaldab valida erinevate brändide ja hinnaklasside vahel.

Kui tööriistad on täiesti tundmatu maa ja remont võõras teema, siis on töid, mida kindlasti ei tasu ise ette võtta ja mis tuleb usaldada valdkonna ekspertidele. See puudutab ennekõike elektritöid ja sanitaartehnikat, aga ka suuremahulist ehitust, kus on oht tekitada suurt kahju. Samas väiksemaid remondi-, viimistlus- ja kokkupanekutöid tasub soovi korral katsetada, eriti kui selleks on piisavalt vaba aega ja motivatsiooni.