IKEA uuringust „Kodune elu“ selgus, et peaaegu iga kuues eestimaalane tunneb frustratsiooni, sest ei tea, kuidas kodus värskendusi teha. „Teadmatus, millest kodu uuendamisel alustada, paneb inimesi tavaliselt ettevõtmisest loobuma, kuid kui ülesanne väiksemateks sammudeks jagada, ei pruugi see enam nii keeruline tunduda. Kodu saab uuendada ka ilma suurte remonditööde või investeeringuteta,“ ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Sisekujundaja sõnul on vanades korterelamutes tavaliselt avaramad toad, mis tähendab, et piisava ruumi saamiseks ei pea seinu maha lõhkuma. Esimene lihtne samm mugava kodu poole võib olla sinu või kogu pere vajadustele vastava mööbli valik.

Too tuppa rohkem valgust

„Kõige levinum mure, mis vanades korterelamutes ebamugavust tekitab, on valguse puudumine. Isegi kui toas on suured aknad, on seinad sageli üsna tumedad, kaetud mustrilise tapeediga või vanamoodsate puidust seinapaneelidega. Taolised sisekujunduslahendused neelavad valgust, kuid olukorda saab parandada. Üldmuljet aitab muuta seinte heledaks värvimine, sest nii tundub tuba suurem ja puhtam,“ sõnas Castro.

Ta lisas, et ajalooga maja või korteri uuendamine ei tähenda, et vabaneda tuleks kõigist vanadest emotsionaalse väärtusega esemetest. Neist võivad saada tõelised pilgupüüdjad, mis jutustavad huvitavaid lugusid. Kuid ka need näevad kodus ilusamad välja ühevärviliste heledate seinte taustal.

„Teine võimalus kodu valgustamiseks on kasutada lisaks laelambile täiendavaid valgusallikaid. Nendeks võivad olla integreeritud riiulivalgustid ja põranda- või laualambid, mis ei vaja täiendavat juhtmestikku ning muudavad toa heledamaks ja hubasemaks, ilma et peaksid palju raha kulutama,“ ütles sisekujundaja.

Värskem ilme kõigest mõne euroga

Kui otsid kulutõhusaid ja kiireid viise oma kodu värskendamiseks, vali koju uued kodutekstiilid. See on kõige lihtsam ja taskukohasem viis, kuidas luua hooajalist meeleolu ja kodu üldist ilmet turgutada.

„Samades või sarnastes toonides kardinad, vaibad ja diivanipadjad ning nendega kokkusobivad kodusisustustooted, nagu peeglid, vaasid, küünlad, maalid ja taimed, võivad interjööri oluliselt muuta. Nutikas on neid mitte tubadesse ükshaaval ära jagada, vaid rühmitada hoopis kompositsioonideks. Nii annavad sisustuselemendid ruumile korras ilme ja on veelgi efektsemad. Samuti võid grupeerida kandikuid, taldrikuid ja lauamatte,“ sõnas Castro. Ta lisas, et polsterdatud mööblit saab värskendada näiteks uute katetega ja vanadele moodulkappidele võib anda uue välimuse, asendades esipaneelid, nupud ja käepidemed.

Tee asjadele rohkem ruumi

IKEA uuringu „Kodune elu“ järgi on üks peamisi frustratsiooniallikaid kodudes see, et asjadel ei ole kindlat kohta – seda leidis kuuendik eestimaalastest. Üks viiendik vastanutest pidas kõige stressirohkemaks aga korrastamata või musta kodu. Selleks et kodus lihtsalt ja taskukohaselt veidi värskem tunne tekitada, tuleks Castro sõnul esmalt riiulid, sahtlid ja kapid korda teha, sest nii võib vabaneda üllatavalt palju ruumi.

„Kodu korrastamisel on kõige suuremateks abilisteks igasugused kastid. Vaata läbi kõik oma asjad ja otsusta, mida sul päriselt vaja läheb. Seejärel jaga need sobivatesse kastidesse. Nii on neid lihtsam üles leida, need võtavad sahtlites ja kappides vähem ruumi ning püsivad juba iseenesest paremini korras. Avatud riiulitele võid paigutada riidest või muudest looduslikest materjalidest dekoratiivsed kastid, lahtritega hoiukastid STUK ja SKUBB sobivad ideaalselt riidekappidesse ning VARIERA kastid on suurepärased maitseainete, teede ja muude väikeste asjade hoiustamiseks köögis,“ soovitas IKEA sisekujundaja.

Erinevad seinale kinnitatud konksud, riiulid ja reelingud võivad samuti ruumi juurde teha, sest nii kolib osa asju seni kasutamata seintele. Segaduse vähendamiseks ja interjööri värskendamiseks saad kasutada ka seinakappe ja ratastega abiriiuleid. Seda ükskõik millises ruumis, alates köögist kuni vannitoa ja esikuni.

Unistad suuremast muutusest? Jaga see etappideks

Sisekujundaja sõnul saab uut moodulmööblit – köögi- ja riidekappe, kodukontori mööblit ning isegi diivaneid – kujundada täiesti ise veebis IKEA planeerimisprogrammide abil, ja seda tasuta. Enne tegelikus elus muudatuste tegemist saad mööbliga ekraanil mängida: proovi erinevaid kombinatsioone, et leida endale meelepärane stiil, või ava sahtleid ja uksi, et veenduda, ega neile miski ette ei jää.

„Saad välja arvutada maksumuse ja võrrelda mitmeid variante, ilma et peaksid kodust lahkuma. Näiteks kui soovid vana köögi välja vahetada, võid kujundada uue, sisestades oma ruumi täpsed mõõtmed ja kohandades kõike ülejäänut vastavalt oma nägemusele,“ lausus Castro.

Pea meeles, et sa ei pea tervet kodu korraga uuendama. Sul võib olla pikaajaline visioon, milline sinu maja või korter võiks välja näha, mida saad samm-sammult ellu viima hakata. Nii väldid korraga suuri investeeringuid ja töömaht ei muutu hirmuäratavaks.

„Kööki, magamistuba või elutuba saab täiustada ka nii, et ostad moodulmööbli komplekte osade kaupa, mis aitab kulud pikema aja peale jaotada. See põhimõte aitab ka köögi sisustamisel nullist: võid alustada avatud kapiraamidega ja seejärel koguda raha uste ning sahtlite lisamiseks,“ soovitas sisekujundaja.

Vaata siia, et leida rohkem ideid ja ekspertide nõuandeid õnnelikumaks koduseks eluks.

Jaga
Kommentaarid