Uuring „Kodune elu“ näitas, et ülemaailmselt nimetavad naised 56% tõenäolisemalt kui mehed majapidamistöid kõige suuremaks koduseks frustratsiooniallikaks. Lisaks on iga neljas Eesti naine pettunud, sest peab tegema majapidamistöid, nagu pesu pesemine, koristamine ja söögi valmistamine. Samal ajal tunneb meeste seas pettumust vaid üks kümnest.

Psühholoog Rita Rätsepp

Psühholoog Rita Rätsepp usub, et sooline lõhe on pigem aegade jooksul välja kujunenud harjumus. „Majapidamistööde eest vastutamine on naistele loomuomasem kui meestele. Kui minna tagasi iidsetesse aegadesse, siis naised olid need, kes koopa korras ja tule elus hoidsid, süüa tegid ning laste eest hoolitsesid. Mehed olid kütid, kes vastutasid toidu lauale toomise eest. Selline lähenemine ei ole täielikult kadunud, kuigi arusaam, et ajad on muutunud, on ühiskonnas vaikselt juurdumas,“ selgitas Rätsepp.

Ka lapsepõlvekodust tulevad väärtused ja käitumismustrid võetakse täiskasvanuellu kaasa ning mõnel juhul on mustreid ka raske murda. „Näiteks kui lapsepõlvekodus oli ema see, kes peamiselt süüa tegi ja koristas, on seda mustrit täiskasvanuna oma peres väga lihtne jätkata. Kui see aga on pereliikmetele vastuvõetamatu, siis tuleks kindlasti mustrit muuta,“ ütles psühholoog.

Psühholoog leiab, et iga pere peaks looma majapidamistööde osas oma reeglid, mis on kõigile pereliikmetele mõistetavad ning vastavad pere väärtustele ja vajadustele. „Tihti tunneb mõni pereliige survet majapidamistööde eest üksi vastutada, kuigi tegelikult ei ole see pere ootus. Sellisel juhul võiks koormuse jagamisel olla abiks avameelne arutelu,“ lausus Rita Rätsepp.

Ta usub, et kui ühes majapidamises elab mitu inimest, tuleks koristamise vastutust jagada. „Kõik tekitavad musti nõusid ja pesu, seega peaks ka igaüks vastutama koristamise eest, olenemata soost ja vanusest. See on omavaheliste kokkulepete ja ülesannete jaotuse küsimus,“ lisas psühholoog.

Rita Rätsepp jagab näpunäiteid, kuidas alustada perega vestlust majapidamistööde jagamiseks

1. Looge õhkkond avameelseks perekondlikuks aruteluks

Avatud arutelu pingevabas õhkkonnas peaks olema esimene samm olenemata sellest, kas elatakse koos toakaaslase, partneri või lastega perega. Arutelu käigus võiks teha nimekirja kõikidest majapidamistöödest, et kõik mõistaksid üheselt, mida tähendab kodu eest hoolitsemine. Võib juhtuda, et teised pereliikmed ei mõista ülesannete ulatust ja sellele kuluvat aega.

2. Arutage, milline on kõigi arusaam korras kodust

Vähestele meeldib koristada, kuid kõik naudivad korras kodu. Samas võib olla pereliikmete arusaam korras kodust väga erinev. Näiteks ühe jaoks võib korras kodu olla selline, kus on palju loomingulist segadust, kuid teise jaoks on korras kodu täiuslikkuseni puhastatud kodu, kus igal asjal on oma kindel koht. Korrasolekust võib erinev arusaam olla just lastel. Mänguasju täis põrand võib vanema jaoks tunduda täielik katastroof, kuid lapse jaoks on see tema fantaasiamaa.

Majapidamistööde jagamiseks on oluline otsustada, milline on pere ühine arusaam korrastatud kodust, ja teha kokkulepe, et see, kes segaduse tekitas, selle ka koristab.

3. Koostage nimekiri majapidamistöödest, mis igaühele meeldivad ja mis ei meeldi

Igaühel on kodus ülesandeid, mis meeldivad ja mis ei meeldi. Iga pereliige peaks koostama nimekirja eelistatud ülesannetest ja ülesannetest, mis talle kõige vähem meeldivad. Seejärel saab nimekirju võrrelda ning leida sarnasusi ja erinevusi. Nimekiri peaks olema majapidamistööde jaotamise ja kompromisside tegemise aluseks. Näiteks võib olla ülesandeid, mis mitte kellelegi ei meeldi. Sellisel juhul saab vastutust jagada kordamööda.

4. Tehke tööde jaotus koos ajakavaga

Kui igal pereliikmel on nimekiri ülesannetest, mille eest nad vastutavad, on ülesannete täitmine lihtsam. Lisaks saate koostada ka majapidamistööde graafiku ja kleepida selle külmkapile või muule nähtavale kohale. Ajakava on eriti kasulik noorematele pereliikmetele, kuna just nemad võivad kergesti oma kohustused unustada. Nimekiri koos ülesannete jaotusega vähendab ka survet, et kõige eest vastutab üks inimene.

Rohkem ideid ja asjatundlikke nõuandeid paremaks koduseks eluks SIIN.

Jaga
Kommentaarid