Hea uudis on see, et kodust võib üsna lihtsalt saada meie endi peegel. Rohkem kui üks inimene kolmest ütles, et kodu võimele peegeldada meie olemust aitavad kaasa esemed, mis tuletavad meile meelde meie mälestusi ja kogemusi. Sellest olenemata võivad kõik need reisimälestused, perefotod ja aastate jooksul kogunenud nipsasjad näha välja korratusena, kui neid erinevatesse tubadesse liialt palju koguneb.

„Rääkides kodule isikliku ilme andmisest, siis selleks, et näidata armastatud esemeid nii, et need oleksid kaunistused ega võtaks silme eest kirjuks, on kõige tähtsam reegel rühmitamine. Muuda armastatud esemed kollektsioonideks. Rühmitamine liidab need visuaalselt rohkem „üheks objektiks“ ega tekita korrapäratut tunnet. Sarnaseid asju kokku sobitades näed paremini, mida sul on liiga palju ja millest saaksid ka edukalt lahti öelda,“ ütles IKEA sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Kodu sinu kirgedele

Üks viis, kuidas kodust võib saada justkui sinu isiksuse pikendus, on panna see peegeldama ka sinu hobisid ja kirgi. Võti peitub hobidele pühendatud ruumis või alas, kus saad asju rühmitada ja kombineerida. Kui need omavahel hästi sobivad, loovad need korras ilme, kaunistavad kodu ja mis kõige tähtsam, teevad meid rõõmsamaks. Mõned ideed:

  • kui armastad süüa teha, näita seda oma kirena – selle asemel, et köögivarustust kapiuste taha peita, kasuta hoopis vaba ruumi seintel ja ustel. Kaunista neid näiteks reelingul rippuvate köögitarvikute ja -nõudega;

  • loodusearmastajad võivad luua diivanilauale ilusa dekoratsiooni, kasutades jalutuskäikudelt kogutud ja puudelt langenud männikäbisid, lehti ja oksi;

  • klaasist kuplid võivad aidata välja tuua ja rõhutada sulle oluliste asjade tõelist ainulaadsust.

Ilusad väljapanekud

Asjad, mis sulle väga meeldivad, väärivad kodus auväärset kohta ja erilist hoolt. Selleks võid kasutada seina- või pildiriiuleid, nii pole lisaruumi tarvis. „Kui paned kunstiteosed, pildid või muud esemed seina- või pildiriiulile, pole vaja nende eraldi riputamiseks seina auke puurida ja sa ei kaota ruumi mõttes midagi – nii leiad lihtsalt seni kasutamata seintele hea eesmärgi. Kasuta näiteks ühte riiulit kui silmapaistvat disainielementi või siis mitut riiulit, et panna välja rohkem armastatud esemeid,“ soovitas Castro.

IKEA: Esemed

Pane mälestused raami

Asjade rühmitamise reeglit saame ka raamitud mälestuste puhul rakendada, selle asemel, et pildiraamid niisama mööda kodu üles riputada.

„Loo fotokollaažid, mis meenutavad ilusaid mälestusi. Üks galerii loomise viise on korrastada oma kunstitööd ja pildid seinal sama suuruse ning sama värvi raamide järgi, et luua ühtne ilme. Teistsugune lähenemine on aga pilte just vabamalt rühmitada, kombineerides erineva värvi, laiuse, tekstuuri ja suurusega pildiraame, et luua lõbus ning loominguline tunne. See on lihtne, kuna sa ei pea midagi mõõtma ja saad alati tahtmise korral pilte lisada. Alusta ühe või kahe fookuspunktiga ja ehita sealt edasi,“ soovitas Castro. Ta julgustab kaunistama kohti, mis muidu kasutust ei leia, näiteks uste kohal ja akende all olevat ruumi – ka neil on potentsiaali saada väga isiklikuks ning ilusaks galeriiks.

Sisekujundaja sõnul ei ole raamimiseks mõeldud ainult fotod, aga ka meile armsad esemed või asjad, mis midagi sümboliseerivad. Loodusesõber võiks näiteks raamida kauni lehe ja luua niiviisi väga lihtsa, kuid mõjusa dekoratsiooni. Eriti kui riputada see klaasist raamiga aknale, kus päikesekiired seda aeg-ajalt läbivad, valgustades lehe iga joont. Paksemasse raami sobivad hästi mere äärest korjatud kivid – või mine hoopis teist teed ja pista raami väljaprinditud lemmikluuletus, mis alati südamesse läheb.

Korrapäratust vähendades ja andes aulise koha oma kõige huvitavamate lugudega esemetele, astume suuri samme selle suunas, et kodu oleks osa meist. See on õnnistus meie identiteedile ja heaolule.

Jaga
Kommentaarid