Kas ja kuidas luua midagi uut, kui tuleb silma vaadata tõsiasjale, et materjalide nappus ja ületootmisest tingitud kahju loodusele on kaasajal saanud peamiseks väljakutseks? Pallase mööbliosakonna ja tekstiiliosakonna üliõpilaste disainimeeskonnad alustasid disainiprotsessi piiratud koguse etteantud puitmaterjaliga, millele lisaks leidis iga meeskond oma toote jaoks materjalijääke ning järgis oma tootearendusprotsessis väärtustava taaskasutuse põhimõtteid. Koostööprojekti TÜHI/EMPTY tulemusena on valminud kuus sisustustoote prototüüpi, mille disainimisel on kasutatud mõlema valdkonna oskusi ja võimalusi. Toodete esitlemine rahvusvahelisel erialamessil annab tudengitele võimaluse saada vahetut tagasisidet ning sõlmida kontakte tulevikuks.

Pallase tudengid messil

Messil tulevad esitlemisele riidestange TRAADISTICK, tugitool UNTANGLE, sisustuselement MULTISHELF, puhketool EMPTY/CHARGED, moodulriiul REST ja istumisalus COMA.

Teeme nendega tutvust!

TRAADISTICK

TRAADISTICK detail

on riidestange, mille puhul on hõre traat kombineeritud jõulise maakivi ning puidust pulkadega, mis loob pealtnäha hapra üldmulje. Tegemist on skulpturaalse elemendiga showroom’i, ateljeesse, messile - või miks mitte ka koju! TRAADISTICK on valmistatud looduslikest ja taaskasutatud materjalidest ning traadist osa kudumiseks on kasutatud MultiWeave tehnikat.

Autorid: Ülle Järv, Teiloora Ojaste, Caroliina Ladva

Traadistick autoritega: Ülle Järv, Teiloora Ojaste, Caroliina Ladv

UNTANGLE

UNTANGLE

on käsitaftingtehnoloogias kootud pehme ja samblase kattega tugitool, millel istudes on hea oma mõtteid lahti harutada. Pikemad ja lühemad pinnad ning toonide segunemine annavad tugitoolile mängulise välimuse. Muster moodustub veluurse ja aasalise pinnastruktuuri kombinatsioonist. Toolikanga loomisel on kasutatud lõngajääke. Tugitooli karkass on valmistatud vineerist, pehmuse loomiseks on kasutatud porolooni jääke. Vormilt on tugitool minimalistlik. Osaliselt kangaga katmata pinnad annavad aimu kasutatud materjalidest. Tooli tagaküljel asub avatud riiul.

UNTANGLE autoritega: Kirke Kirikall, Rebecca Raak, Monika Teder

Disainiprotsessi juhtivad mõtted - multisensoorsus ja materjalide taaskasutus.
Lisaks istumis- ja lõõgastumisfunktsioonile pakub UNTANGLE ka teraapilist kasu. Sensoorne tegevus (vaatlemine, kompimine) aitab leevendada ärevust, keskenduda, tegevuses püsida, iseenda keha tunnetada ja hetkes püsida.

Autorid: Kirke Kirikall, Rebecca Raak, Monika Teder

UNTANGLE

MULTISHELF

MULTISHELF detail

on modernne sisustuselement, kus on kombineeritud laua, istumisaluse ja riiuli lahendused. Objekt püsib koos ilma naelte, kruvide või liimita ning on lihtsasti kokkupandav. Projekti raames uuritud MultiWeave tehnikas loodud saapapaeltest istumiskatet on võimalik paigutada mitmel eri viisil vastavalt kasutaja soovile.

Autorid: Inger Tammela, Iris Eller, Renate Eensalu

MULTISHELF
MULTISHELF autoritega: Inger Tammela, Iris Eller, Renate Eensalu

Puhketool EMPTY/CHARGED

EMPTY/CHARGED objekt kuubik

Inimene, olemuselt sotsiaalne hing, jookseb vahel tühjaks ja vajab hetki, milles ennast laadida. Koos kasutajatega saavad tühjaks ka nendega alati kaasas käivad seadmed, ning ka need vajavad laadimist. Veresooned, mis vahel ummistuvad ja lõpetavad töötamise, on sarnased juhtmetega, mida igapäevaselt näeme ja kasutame. Just need ummistunud ja katkiläinud juhtmed on meie prototüübi keskmeks. Luues uue veresoone/juhtme ringkonna, kutsume tühjaks jooksnud inimesi koos oma seadmetetega end meie toote peal laadima. Puhketool EMPTY/CHARGED sisaldab endas kolme staadiumi: tühi, laadimas ja täis.

Autorid: Grete Maruste, Bruno Sepp, Eliise Järve

EMPTY/CHARGED
EMPTY/CHARGED autoritega: Grete Maruste, Bruno Sepp, Eliise Järve

REST

REST

Moodulriiuli REST eesmärk on uurida kasutaja ja objekti vahelist vastastikust mõju. REST annab kasutajale võimaluse ise oma toodet disainida, liigutades konstruktsioonil olevaid plaate. Erinevatest materjalikatsetustest sündinud plaatide eesmärk on äratada toote kasutajas emotsiooni ja uudishimu, luues neile ise otstarbe. 

Autorid: Gert Christjanson, Liisa Hanvere, Karl Olaf Kolla

REST
REST autoritega: Gert Christjanson, Liisa Hanvere, Karl Olaf Kolla

COMA

COMA

on kott, mis aitab edendada tekstiilmaterjalide ringlussevõttu, toetades kasutatud rõivaste liigiti kogumist. Toote materjalidena on kasutatud ehitusplatsidelt ja kodukasutusest üle jäävat kilematerjali. Toodet on võimalik pesta ja puhastada, ning hoiustada või kasutada näiteks istumisalusena. 

Autorid: Gert Christjanson, Liisa Hanvere, Karl Olaf Kolla

COMA autoritega: Gert Christjanson, Liisa Hanvere, Karl Olaf Kolla

Projektis osalesid: Gert Christjanson, Renate Eensalu, Liisa Hanvere, Iris Eller, Ülle Järv, Eliise Järve, Kirke Kirikall, Karl Olaf Kolla, Caroliina Ladva, Grete Maruste, Teiloora Ojaste, Rebecca Raak, Bruno Sepp, Inger Tammela, Monika Teder.

Projekti juhendasid: Madis Liplap, Aet Ollisaar ja Keret Altpere.

Tudengite osalemist messil toetab Eesti Kultuurkapital.