1959. aastal loodi väiksemate artellide koondamisel mööbli eksperimentaalvabrik Standard, mille kujundusbüroo sai aastakümneteks Eesti mööblikujunduse keskuseks. Disainereid oli ka teistes ettevõtetes, kuid siin välja töötatud mudelid jõudsid näidisena valmistamisse mööblitööstustesse üle Eesti. Kujundusmeeskond sai alguse Eesti riikliku kunstiinstituudi ruumikujunduse eriala lõpetanutest. Esimeste seas alustasid tööd Udo Umberg, Vladimir Kuusk ja Are Kala.

Nende koostöös valmisid uuele, tihti varasemast väiksemale, standarditud kodukeskkonnale sobivad moodsad mööbliesemed ja komplektid.

Standardi sektsioonkapp, Udo Umberg 1959
Standardi raadiolaud, Udo Umberg

1960. aastate algusest hakati tootma kokkupandavat mööblit, mille detailidest sai kokku panna erinevaid sisustusesemeid.

1965. aastal kujundas oma lõputööna ERKIs kolmetoalise korteri sisustuse Teno Velbri, kellest sai pikaaegne Standardi kunstiline juht ehk peadisainer. Velbri üks olulisemaid töid Standardile oli 1967.aastal kaasaegses võtmes lahendatud rahvuslik mööblikomplekt Estonia kahetoalisesse tüüpkorterisse. Seda toodeti peamiselt ekspordiks, nii et kohalikul turul oli see harva kättesaadav. Komplekti eest pälvis Velbri NSVLi rahvamajandussaavutuste näitusel kuldmedali ja valiti esindama NSV Liitu riigi debüüdil Kölni mööblimessil.

Standardi tüüpkorteri elutoamööbel, Teno Velbri 1964
Standardi rahvuslik mööblikomplekt Estonia, Teno Velbri 1967

Standardile tegid kaastööd ka Vello Asi ja Väino Tamm, kes on tuntud eelkõige modernistlike avalike ruumide kujundajatena. 1960. teisel poolel liitusid Standardi kujundajate meeskonnaga värskelt kooli lõpetanud sisearhitektid Maile Grünberg ja Juta Lember, kelle koostöös sündis äärmiselt laialt levinud painutatud torul põhinev avaliku ruumi ja vähem tuntud popilike joontega köögimööblisari. Grünberg kavandas ka mitu pehme mööbli komplekti.

Standardi sektsioonkapp, Maile Grünberg 1970
Standardi köögimööbel, Ilja Suurmets 1970

1975. aastal läks Standardisse tööle Toomas Kõrvits, kelle tuntumad tööd olid puhketool Gamma (1979) ja büroomööbli sari Forte (1982). Tänaseks märgilised komplektid kujundas 1970. aastate keskpaigas Enno Holm – lakoonilise puhkemööbli Otto ja stiliseeritud aimatavalt barokiliku söögitoamööbli Bella. Aleksander Ausi ja Ilja Suurmetsa koostöös valmis legendaarne lastemööblikomplekt.

Standardi lastetoa mööbel, Aleksander Aus ja Ilja Suurmets 1972
Standardi Maile Grünbergi ja Juta Lemberi looming, tootja Tartu Mööblivabrik 1973

Standard on Eesti pikima ajalooga stabiilselt eksisteerinud kaubamärk. Ettevõtte tänane põhisuund on büroo- ja hotellimööbel.

Standardi väike arvutikapp