Messil nägi väga palju loodusest inspireeritud mustreid ja nende toomist elukeskkonda, mille eesmärk on inimest toetava rahuliku ning turvalise ümbruse loomine. Nii võis leida mitmeid naturaalseid looduskivi imitatsioone. Nendest enim oli esindatud lubjakivi interpretatsioon oma rahuliku mustri ja mõnusalt pehme värvigammaga. Jätkuvalt on väga popid savi, terrakota ja liiva variatsioonidega keraamilistel tooted. Värvigamma ulatab naturaalsematest veidi julgemate toonideni ja kindlasti on need pigem moodsas võtmes rafineeritud suuremates formaatides, mis sobivad edukalt kaasaegsesse interjööri.

Dom Ceramiche sari Signature Stone

Palju puidumustreid

Kivile tasakaaluks võis leida väga mitmeid puitimitatsioone. Ja miks ka mitte, arvestades naturaalse puidu kättesaadavust ja üha kasvavat hinda. Puitu matkivate imitatsioonide valik on hetkel ääretult rikkalik. Leidub nii suuremaid kui ka väiksemaid formaate, erinevaid kalasaba variante, mis koguvad Eestis aina enam populaarsust, aga ka tahvelparketti, mida leiab juba mõõdus 120 x 120 cm.

Mirage sari Oudh

Seda tootekategooriat valitses messil enamasti meilgi populaarne tamme imitatsioon, mille muster oli taas pigem rahulik, n-ö harjatud pinnaga ja laia värvigammaga ning just heledamates toonides. Samas oli puidu puhul näha uuendusi. Näiteks võis näha uut suurt mõõtu 20 x 278 cm! Samuti leidus seda suuremõõtmelise plaadina mõõdus 120 x 278, millega saab katta näiteks dušinurga seinad, mida päris puiduga ei saaks teha. Samuti otsitakse variante, kuidas imiteerida meil kiiresti populaarsust kogunud puitribi. Seda on mõni tehas ka juba varem pakkunud, aga siis on see jäänud tehniliselt kalliks. Nüüd siis otsitakse viise, kuidas pakkuda head visuaalset imitatsiooni nii, et see püsiks enam-vähem mõistlikus hinnaklassis.

Messil äratasid enim huvi:

  • looduskivimite imitatsioonid: lubjakivi, kiltkivi jt;

  • värvikirevad, uued ja huvitavad marmorid, oonüksid ning travertiin;

  • tapeedi imitatsioonid;

  • väikesed, värvilised ja ruumilised formaadid.

Marmor ei kao kuhugi

Ariostea sari Ultra Marmi

Muidugi ei puudunud ka meil palavalt armastatud marmor. Sel korral oli rõhk pigem satiinsel või matil pinnaviimistlusel. Valikusse on lisandunud eksklusiivsemad marmorid, mida enam kaevandada ei lubata, nüüd aga on avanenud võimalus leida endale lemmik keraamilise plaadi kujul. Erinevate marmorite kõrval leidus sel korral ka mitmeid oonükseid alates valgetest, erksate roheliste ja sügavate mustadeni. Ei puudunud ka travertiin, mille puhul oli rõhk just kaasaegsel esteetikal, et see pigem klassikaline kivim sobituks meie tänapäevasesse interjööri, mõjumata vanaaegsena.

Cersaie 2022 vaieldamatu hitt

Impronta sari Decorate

Elutubade seintelt tuttavad mustrid teevad endale teed dušinurkadesse ja köögi tööpindade kohale. Tapeetide imitatsioone pakkusid messil pea kõik tootjad. Kellel olid valikus 60 x 120 mõõduga, kellel ka suuremad plaadid, nii et huvilistel on tulevikus võimalik leida omale sobiv lahendus ruumi suuruse või vajaduse järgi. Peamiselt keskendusid tapeetide imitatsioonid taas loodusele. Leidus väga palju printe erinevatest troopikataimedest, aga ka skandinaavialikke kujundusi. Samuti ei puudunud moodsasse interjööri sobivad mustrid. Ehk taas kord – valikut oli igale maitsele. Enamasti on need plaadid mõeldud katma pigem seinu, kuidmõnel eksponendil oli valikus ka dekoore, mis sobivad põrandale. Kes ütles, et tapeet peab alati ainult seinas käima.

Cersaie 2022 arvudes

Bologna messikeskuse viieteistkümnes saalis osales pea 140 000 ruutmeetri suurusel pinnal kokku 624 eksponenti. Nende hulgas 354 ettevõtet keraamiliste plaatide sektorist, 88 vannitoasisustuse tootjat ja 183 tugiteenusete pakkujat. Ettevõtmise rahvusvahelisust rõhutas 237 eksponenti (38% koguarvust), kes tulid oma tooteid näitama väljastpoolt Itaaliat – kokku 26 riigist.

Mõõtude ja formaatide rohkus

Sel messil rõõmustas väga rikkalik valik erinevaid väikseformaadilisi seinaplaate. Kui mõned aastad tagasi oli populaarne klassikalisest tellisest veidi väiksem mõõt – 6 x 25 cm –, siis sel aastal on mõõt muutunud veelgi väiksemaks – enamasti 5 x 15 cm suurusega plaadiks, mida paljud pakkusid.

Marazzi dekoor Confetto

Leida võis moodsaid, sirgete külgedega siledaid plaate nii mati kui ka läikiva pinnaviimistlusega, samuti käsitööplaate imiteerivaid, veidi rustikaasete külgede ja lainetava glasuurikihiga versioone. Aga mis eriti tore, paljud tootjad pakuvad ühe või teise kollektsiooni raames ka uusi ruumilisi plaate. Kõige popimad neist paistsid erinevad triibulised ja kumerustega vormid. Võis ka leida Austraalias juba aastaid kasutusel olnud n-ö KitKat-tüüpi mosaiikplaate ja kui mitte mosaiigina, siis oli nii mõnelgi tootjal pakkuda neid pressitud keraamilise plaadina, mis tähendaba ostjale sõbralikumat hinda.

Uudne pinnaviimistlus lisab sügavust

Kõiki neid erinevaid imitatsioone saatis sel korral tehnoloogiline uuendus 3D-print. Selle tulemusena oli antud tootele uus nii käega katsutav kui ka visuaalne mõõde pakkumaks naturaalsele materjalile võimalikult sarnast olekut. Nii on tunda ja näha nii looduskivi kui ka marmori veeni või puidu süüd ning muid reljeefe. Seina dekoorplaatidele on kahekordse printimisega pandud matile pinnale lisaks ka läikivad glasuurkihid, mis aitab tekitada ruumilise tunde ja lisab kogu pinnale sügavust.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et oli väga palju väljapanekuid, kus ruumis oli kasutatud kombinatsiooni nii suurtest kui ka väikestest formaatidest. Kus rahulik looduslik kivimi või puidu imitatsioon oli kokku pandud kas tapeedimustrilise plaadi või sügavat tooni marmoriga, mida omakorda täiustas mõni värviline väike formaat.

Hästi palju oli kombineerimise julgust ja värve, mida varem ei ole just väga palju märgata olnud. Samuti hakkas silma väga palju värvilist sanitaarkeraamikat ja samades toonides vannitoamööblit. Gamma varieerus rahulikest looduslikest toonidest pastelseteni ja sealt omakorda väga trendikatest 70ndate sügavatest toonidest kõige kirkamate värvideni.

Cersaie 2022 oli äärmiselt inspiratsioonirikas ja loodetavasti jõuab see kõik alanud aastal ka meie klientideni!

Nic Design

Jaga
Kommentaarid