11. klassi noorte loodud Mossy õhupuhasti puhastab õhku omaleiutatud filtriga, mis koosneb põdrasamblikust, kanepimattidest, lambavillast ja aktiivsöe kangast. Filtri osad, peale aktiivsöest kanga, saab kasutaja peale filtri eluea lõppu visata biojäätmete hulka ja nendest saab Eesti jäätmejaamades kompost. Aktiivsöest kangas visatakse olmeprügisse. Mossy filter võtab HEPA-filtrile sarnaselt ära osakesed suuruses PM1-PM10 ning lisaks eemaldab õhust kahjulikud gaasid, mida HEPA-filtrid ei tee.

Õpilasfirma idee luua keskkonnasõbralike filtritega õhupuhasteid sündis õpilasfirmade eestvedaja, Junior Achievement Eesti häkatonil ja 11. klassi alustavad noored hakkasid tootearendusega pihta juba enne õppeaasta algust. „Alguses arvasid kõik, et me oleme segi, sest neli 17-aastast tahtsid hakata kodumasinat ehitama. Tagantjärele vaadates võis see tõesti nii tunduda, sest panime oma õhupuhasti kokku peaaegu ilma kõrvalise abita,“ lisas Mossy turundusjuht Marii Heleen Rannala. Noorte sõnul oli nende teekonnal palju neid, kes neisse ei uskunud ja kellele idee täiesti teostamatu tundus. Motivatsiooni täis noori see aga ei peatanud ja oma leiutist pessimistlike arvamuste pärast nurka ei visatud, sest abi toote loomisel leiti rohkem, kui arvata osati.

Tootearendus kestis kuus kuud ja noored veetsid selle aja jooksul palju unetuid öid, sest leiutada tuli midagi täiesti uut ja ainulaadset. Protsessi käigus suheldi erinevate teadlastega nii Eestist kui ka välismaalt, et oma ideedele kinnitust saada. Lõpptulemus sündis pika katsetamise teel, sest paljude asjade kohta ei olnud kuskilt infot saada. Kõige suurem probleem oli filtrite tooraine leidmine, sest Eestist ei olnud mitte midagi saada. Nii tuli testimiseks materjale tellida erinevatest Euroopa firmadest, kes õnneks olid projektist väga huvitatud ja andsid noortele soovitud asjad lausa ilma rahata. Viimaks sai filtreid testitud TalTechis ja saadud tulemus oli paljulubav – keskkonnasõbralikud filtrid eemaldasid õhust isegi rohkem erinevaid saasteaineid kui HEPA-filtrid. Õhupuhasti korpus otsustati 3D-printida, sest nii ei teki tootmises ülejääke. Noored pidasid toodet disainides silmas lisaks praktilisusele ka esteetilisust, sest enamik õhupuhastitest on massiivsed ja ei sobi kodude või kontorite sisustusega. Disain sai inspiratsiooni loodusest ja meenutab koralli.

Õhupuhastid on kasulikud eelkõige allergikutele ja astmaatikutele, kelle tervist õhus olevad allergeenid ja osakesed mõjutavad. Lisaks võiksid õhupuhastid olla ka loomaomanikel ja linnas elavatel inimestel, kelle kodus paratamatult saasteaineid rohkem tekib. Kui seni oli pea ainus võimalus kasutada õhu puhastamiseks plastikut sisaldavaid HEPA-filtreid, siis noorte keskkonnasõbralike filtritega Mossy võimaldab teha head nii enda tervisele kui ka keskkonnale.

„Meie eesmärk on inimestele teadvustada nende valikute tagajärgi ja anda neile keskkonnasõbralik alternatiiv. Inimestega rääkides oleme märganud, et paljud ei ole varem mõelnud, milline on kodudes ja kontorites kasutatavate õhupuhastite ökoloogiline jalajälg. Usume, et inimese parem elukvaliteet ei peaks maksma maailma,“ sõnas Eliise Lehtsaar, õpilasfirma Mossy üks loojatest.

„Esiteks, Mossy on eeskujuks kõigile, kes kahtlevad, kas küsida oma tegemisteks abi, saata see meil või helistada. Hakkamist täis kooliõpilased saavad samuti võtta ühendust ülikooliga, testida sealsete seadmetega oma toodet, konsulteerida eriala spetsialistidega õhupuhastuse ja jäätmete kompostimise vallas Eestist ja välismaalt. Samuti on teel saadud palju tuge erinevatelt ettevõtetelt.

Teiseks, Mossy on üldiselt oma tegemistes põhjalik. Pea võimatu on leida küsimust, millele nad vastata ei oska või aspekti, mida nad ei ole analüüsinud. Tootearendus, koduleht, sotsiaalmeedia turundus, boksikujundus laatadel jne - kõiges antakse endast maksimum,“ jagas Liisa Aavik, õpilasfirma Mossy mentor.

Mossy asutajad vasakult: Frederik Rossar, Eliise Lehtsaar, Marii Heleen Rannala, Gregor-Mattias Froš