FlyLady meetodi looja on Martha Cilley - tõeline koristusguru, kes lõi meetodi juba 1990ndatel. Populaarsuseks sai see aga TikToki vahendusel, kus selleteemalisi videoid on juba üle 73,5 miljoni.

Enamik jälgijaid kasutavad FlyLady baasmeetodit (kodulehelt ja uudiskirjast leiab lisaks ulatuslikuma süsteemi): kodu jaotatakse tsoonideks ning tsooni koristatakse 15 minutit päevas. Muidugi ei tähenda see, et terve tuba tuleb koristada vaid 15 minutiga. Idee on fokusseeritult koristada 15 minutit - esmalt paned ära laialiolevad asjad ja siis puhastad.

Tsoon 1 puhul võiks nädal välja näha järgmine: esimesel päeval paned ära laialiolevad asjad ja puhastad tööpinnad; teisel päeval puhastad külmkapi seest ja väljast, kui jõuad siis ka prügikasti ning selle ümbruse; kolmandal päeval pliit ning põrandad; neljandal päeval kapid; viiendal päeval söögitoas asjad ära ja võtad tolmu; kuuendal päeval puhastad toolid ja tekstiilid; seitsmendal põrandad.

Kuidas FlyLady meetodiga alustada?

Jaota kodu 5 alaks. Iga nädal keskendud ühele tsoonile, koristades seda iga päev 15 minutit.

Tsoon 1: Esik ja söögituba

Tsoon 2: Köök

Tsoon 3: Vannituba ja üks lisatuba (lastetuba, töötuba)

Tsoon 4: Magamistuba ja wc

Tsoon 5: Elutuba

Alusta tsoon 1 koristamist kuu alguses ning pühapäeviti liigu järgmise tsooni juurde. Olenevalt kuupäevadest võib juhtuda, et tsoonid 1 ja 5 ei saa alati täisnädalat koristust. Kohenda tsoone julgelt vastavalt enda elamisele, võttes FlyLady toodud jaotus aluseks.

Cilley soovitab lisaks üks kord nädalas tund aega pühendada kodu värskendamisele, et ära teha väiksemad lisatööd või üldpuhastus. Samuti soovitab ta hommikurutiini osana sisse harjutada vannitoa kiirpuhastuse, mida teha valmissättimise ajal. Isegi üks niiske lapitõmme või ühe asja puhastamine hommikul aitab kodu paremini korras hoida.

Allikad: additudemag.com, bhg.com