Kui palju ruumi on vaja?

See, kui palju ruumi vajad, oleneb trennist, mida teha plaanid. Jooga praktiseerimiseks või teleka ees kaasa võimlemiseks läheb vähe ruumi vaja, samas kui trenažöör vajab juba rohkem pinda.

Minimaalne ruum, mida vajad, võimaldab sul käsi vabalt küljelt küljele liigutada. Kui nii palju ruumi pole, pead arvestama lihtsalt piiratud arvu harjutustega.

Kuidas ruumi leida?

Enne trennitegemisega alustamist mõtle kodus kohtade peale, mida kasutad harva või millel võib olla „sisse-ehitatud“ treeningvõimalusi. Treppe saab näiteks koduseks treeninguks hästi ära kasutada. Paljud kasutavad magamistuba või eestuba treeninguteks, kuna see on ainus vaba pind. Kui sul on mööblit, mida saab kerge vaevaga eest nihutada - tee seda!

Hea variant trenniks on ka rõdu või õu. Talvel on see muidugi veidi suurem väljakutse, ent mitte võimatu. Loovalt võib läheneda ka garaažile või keldrile - mõlemasse on võimalik endale trennitegemiseks sobiv koht luua.

Millele veel tähelepanu pöörata?

Lae kõrgus. Madal lagi võib osutuda takistusteks kui plaanitud trenn tähendab palju sirutusi, hüppamist või hantlite pea kohale tõstmist. Kõndimise trenažööri puhul tuleb samuti enne veenduda, et ka kõige kõrgema kaldeastmega trenni tehes lagi vastu ei tuleks.

Liikuv õhk. Ventilatsiooni olulisust ei saa kodust treeningut plaanides alahinnata. Vali koht, kus õhk liigub vabalt. Akna all või rõdu ukse lähedal on selleks hea koht. Kui see pole võimalik, kasuta puhurit. Higistades seisva õhuga ruumis muutub tuba kergelt rõskeks ning halvasti lõhnavaks.

Turvalisus. Kui kodus on väiksed lapsed, veendu, et kõik treeningvahendid on pärast kasutamist turvaliselt ära pandud. Eriti hea, kui saad need kuhugi lukustada, et lastel nendele ligipääs täielikult puuduks.

Oma koht. Kui sinu kodune treeningsaal on mitme otstarbega ruum (nagu elu- või magamistuba), eelistad ilmselt, et varustus pidevalt nähtaval ei oleks. Võta aega, et planeerida, kus oma trenniasju hoidma hakkad. Kas diivani taga? Voodi all? Ärapanemiseks võimalike kohtade olemasolu või puudumine võivad olla ka oluliseks faktoriks treeningvahendite valimisel.

Kuidas alustada?

Säti oma kodune treeningsaal nii, et saad igal hetkel alustada. Kui võimalik, loo endale „trennitsoon“, mis on ülejäänud ruumist eraldatud. Isegi joogamatt on hea eraldaja ja tsooni markeerija. Lähedale seintele võid endale inspireerivaid ja motiveerivaid pilte või sõnumeid kinnitada, et need trenni tehes silme ees oleksid. Nii lood endale keskkonna, mis aitab eesmärki ees hoida.

Ja pärast treeningut?

Ära unusta pärast treeningut oma vahendeid puhastada. Ka joogamatt vajab lapiga üle tõmbamist. Puhaste vahenditega on alati hea uut treeningut alustada.

Allikas: verywellfit.com