Isikupära ja erilisus

Trende on hea teada, ent köögi teevad omanäoliseks just konkreetse köögi jaoks valitud detailid. Järgmise aasta kutsub kööki isikupärastama.

Sepistatud, puidust lõigatud, 3D printeriga prinditud või käsitööliste poolt valmistatud käepidemed, kapinupud ja sangad annavad köögile kerge vaevaga suurepärase wow-efekti. Seintele ja riiulitele asetatud käsitöömeistrite valmistatud esemed ja kunst, perekonnafotod ja mälestusesemed toovad kööki unikaalsuse. Julgemad võivad ornamentidega kaunistada seina või laeliistud. Klaasist kapiuksed saab asendada peenikese metallist võrega ja baarikapile lisada vasetooni riiulid. Oluline on, et ise fännaksid loodud lahendust.

Jätkusuutlikus ja vintage

Köögis väljendub jätkusuutlikkus eelkõige materjalide valikus; lemmikuks on puit. Tõusev trend on teise-ringi ja vintage köögimööbel, mida saab lihtsate viisidega omanäoliseks muuta – natuke (öko)värvi, uued kapinupud või taaskasutatud puidust tööpind.

Samuti luuakse järjest paremaid prügi sorteerimise lahendusi ja leiutatakse kiiremaid ning efektiivsemaid kompostimise süsteeme. Jätkusuutlikus kandub ka väikestesse valikutesse: klaasist nõud plastiku asemel, roostevaba prügikast ja puidust või bambusest karbid asjade hoiustamiseks.

Värvid, värvid, värvid!

Valge, klassik, on oma positsiooni köögis kaotamas. Kui soovid valget kööki, vali pigem soe toon – kreemikas või elevandiluu. Klassikaline must-valge ja üleni must köök on jätkuvalt moes.

Köögi värvivalikus on kaks suundumust: maalähedased toonid (jätkuvalt) ja julged, erksad ning kirevad toonid.

Maalähedastest toonides eelistatakse beeže, liivakarva toone ja rohelisi, mille vaimustus ei näi veel lõppevat. Pigem võib öelda, et valikus on „rohelise 100 varjundit“.

Julgete, erksate ja kirevate, ent siiski soojade alatoonidega, värvide osas saab välja tuua kollase, millest enim tõuseb esile mahekollane värvitoon (mellow yellow). Põnevad on ka vaarikapunased ning Hamptoni stiilist inspireeritud helesinised köögid. Kadunud ei ole ka üleni roosad köögid.

Puit

Puit on tulnud, et jääda. Inimesed üle kogu maailma armastavad puitu tema soojuse ja hubasuse pärast. Lemmikuks on hetkel pähklipuust mööbel.

Inimesed eelistavad, et kogu köögimööbel oleks puidust – karkassid, uksed ja tööpind. Naturaalne puit koos värvitud puidust köögimööbliga moodustab ilusa koosluse. Leviv trend on värvida vaid osa köögimööblist - näiteks värvitakse kohvinurga kapid ühte ning köögisaar teist värvi. Samuti tasub puidule läheneda loominguliselt - näiteks valmistades köögikapi uksed 45 kraadise nurga all kokkupandud lippidest.

Köögikapid

Eelpool mainitud second hand ja isikupärasus on oluline ka köögikappide trendides. Enam ei soovita tavalisi lihtsa sirge lõikega shaker-stiilis kapiuksi (kandilise raamiga), vaid eelistatakse mitmekihilisi, väljalõigatud kumerustega või eenduvate osadega raame.

Klaasidega kapiustel ei kasutata enam tavalist kirgast klaasi, vaid valitakse natukene tuhmunud, suitsune klaas. Julgemad lisavad vitraaži elemente.

Köögisaar

Toimumas on köögisaare renessanss. Köögisaar tehakse vastavalt vajadusetele. Kui vaja on lisatööpinda, sobib köögisaareks ka lihtne söögilaud. Eriti hea kui see oleks rustikaalne vana talulaud.

Köögisaare kuju muutub mänguliseks. Kandilise köögisaare asemel võib olla ühest otsast kumer või lausa ümmarguse söögilauaga lõppev saar. Eelmisel aastal populaarsust kogunud ümarad köögisaared on jätkuvalt trendikad.

Spaa-köök

Omapärane leid on spaa-köök, zen-elamusega spaa tunnetus köögis. Looduslik kivi ja materjalid ning harmoneeruvad toonid, mis aitavad luua rahuliku koha, kus süüa teha ja elada. Kindlasti toetab seda ideed ka ümarate vormide kasutamine.

Pantry ehk abiköök

Pantry ehk sahver või hoiuruum, millest olen juba aastaid oma köögitrendide artiklites rääkinud, on saanud uue nime – abiköök (prep room). Suur trend on peita abiköögid salauste taha. Näiteks võib tuua köögi, kus otstes on kõrged kapid. Ühe ukse taga on külmkapp, teise taga aga abiruum.

Kui praegu planeerida maja, siis soovitan lasta arhitektil teha köögi taha või kõrvale lisaruum, mida kasutada nii hoiuruumi kui abiköögina. Sinna saab mahutada suure sügavkülma, mikrolaineahju, riiuleid asjade hoiustamiseks ja tööpinna. Ameerikas on „teine köök“ iga majaomaniku unistus.

Kivi ja metallid

Taustaplaadina on jätkuvalt populaarseim suure tükina paigaldatud marmori imitatsiooniga plaat, olgu see siis kvartsist või keraamiline. Tugevat keraamilist plaati kasutatakse ka töötasapinnana. Samuti hakatakse graniidi asemel kasutama rohkem kvartsiiti.

Populaarsust kogub ka erinevate metalli viimistluste omavaheline miksimine. Erinevaid metalle omavahel segades saab visuaalselt rikkaliku ja kutsuva välimusega köögi.

Nutikas köögitehnika

Puutetundlik segisti või uksele koputamisega külmkapp, mis näitab läbi ukseakna oma sisu. Nutiköögi seadmed on disainitud ikka selleks, et teha toimetused mugavamaks ning lihtsamaks. 2023.aastat kutsutakse sahtel-külmkapi aastaks!

Kui köögimööblis oleme juba aastaid kasutanud rohkem sahtleid, kui kappe, siis nüüd on tehnikatootjad sellega kaasa läinud. Turul on saada nii sahtel-külmikuid (ja eraldi sügavkülmasid), sahtel-nõudepesumasinad kui ka sahtel-mikrolaineahjusid. Samuti ennustatakse populaarsust ülisuurtele külmikutele.

Järgmine samm nutiseadmete tootjatel on AI ehk tehisintellekti kasutamine. Juba on olemas lauapealne väike ahi (june oven), mille sisse on ehitatud kaamera ning kus AI hindab ja soovitab ahju pistetud toidule parimate valmistamise viisi ning aega. Lisaks küpsetamisele on see ahi ka kuumaõhufritüür, dehüdraator, slow-cooker, röster, pitsaahi ning taigna kergitaja.

Põnevust toovad ka köögikaal, mis aitab kaalu langetada, soovitades äppi abil retsepte toitudele, mida sa just parajasti kaalud. Nutikas kohvikruus annab teada, mis temperatuuril on kohv kõige parem ning kruusi all olev alustass hoiab seda temperatuuri sinu kohvil nii kaua kui vaja. Segisti, mis annab välja täpse veekoguse ja täpse temperatuuriga peale häälkäskluse saamist Alexa abiga. Enam ei pea määrdunud kätega segistit puutuma, piisab vaid ütlemisest. Nutikas nõudepesumasin, Miele G7000, doseerib ise nõudepesuvahendit vastavalt nõude mustusastmele ja rakendusega seadistatakse pesemise alustamine ning pesuvahendi tellimine. Juhtmevaba lihatermomeeter, mida saad kasutada nii sees kui väljas väligrilli juures ning annab teada liha küpsetusaja täiusliku ampsu jaoks.

Väliköök

Väliköögid on saamas väga trendikaks, kuna sõpru eelistatakse võõrustada kodus. Kui võimalused lubavad, ehitatakse köögid, mis kanduvad interjöörist terrassile, eraldajaks suured klaasist uksed. Suvisel perioodil avatakse uksed ning köögimööbel kulgeb ühtlase disainiga toast välja. Lisaks grillile leiab väliköögist pitsaahju.

Valgustid

Valgustid muutuvad uuel aastal ekstravagantsemaks. Kui varasemalt oli 3 rippuvad kuplit köögisaare kohal levinud valik, siis nüüd eelistatakse arhitektuurseid lampe ja lühtreid. Rabav disainlamp võib olla kogu köögi tähelepanupunkt ja rohkem polegi midagi vaja.

Lühendatult hiieharmdesign.com