Alati ei pea kodust ilmekate fotode tegemiseks kaasama professionaali. Kauneid ja teravaid fotosid kodust saab nii kaamera kui telefoniga. Ruumidest hea pildi tegemine vajab kõige rohkem kannatlikkust ja aega. Mõned näpunäited, kuidas hea tulemus saada:

Tee pilte otse ja kasuta statiivi

Hoia oma kaamera otse. Heade piltide tegemine võtab aega. Vaata, et nii horisontaalsed kui vertikaalsed jooned ruumis jääksid pildile sirgelt. Nii telefonidel kui kaameratel on võimalik ruudustik, mille järgi joonduda, ekraanile ette manada. Samad jooned aitavad ka kompositsiooni paika seada.

Kui pildistad statiivita, tee samast kohast mitu fotot - nii on sul pärast võimalik, kõige sirgem foto valida. Kõige teravama tulemuse saab statiiviga.

Pildista madalalt

Pildi väljanägemist ja muljet mõjutab palju ka kõrgus, millelt ta on tehtud. Tehes pildi madalamalt, mitte silmade kõrguselt, saad suurema tõenäosusega foto, mis meenutab ajakirjade omasid ning annab emotsiooni edasi.

Eelista naturaalset valgust

Fotod ja värvid näevad kõige paremad välja naturaalses valguses. Samuti ei pea loomuliku valgusega pildistades liialt muretsema, et valge paistab helesinise või kollakana (olenevalt valgusallika temperatuurist). Oma kodu pildistamiseks kõige parema aja ja valguse leiad katsetamise teel. Tõmba eest kardinad ja rulood ning lase võimalikult palju valgust ruumi. Proovi vältida pildistamist ka ajal, mil ruumis on palju tugevaid kontraste loovat päikesevalgust.

Kui tuba tundub hämar, kasuta statiivi ning säti kaamera pikemale säriajale. Hämaras võib kaamera või telefon leida, et välguga tuleb pilt parem. Kuigi valgust on siis küll rohkem, on targem siiski välk välja lülitada ning hoopis säriaega pikendada.

Puhasta läätse

Hoia nii kaamera kui telefonilääts puhas. Nii väldid uduseid fotosid või mustusest tulenevaid „lisasid“ fotol.

Tee fotosid nii tervest toast kui detailidest

Avar foto, kuhu mahub võimalikult palju peale, aitab vaatajal mõista toa paigutust ja hinnata tervikmuljet. Samas ei saa alahinnata detailifotosid. Parim kooslus on mõõdukas segu korraga tervet tuba mahutavatest ja detailifotodest. Nii moodustub kokku tervik, mis räägib oma lugu.

Säti enne pildistamist kodu korda

Enne pildistamist kodu korda seadmine ei tähenda, et pead oma kodu sättima nii perfektseks kui enamikes ajakirjades. Hea tava on vältida prügi, lahtiste juhtmete ja muude üldmuljet rikkuvate esemete pildile jäämist. Need tõmbavad tähelepanu endale ning kaunis kodu jääb vaid taustaks.

Tark on vältida ka teleri- ja arvutiekraanide otse pildistamist. Eriti kui nad töötavad. Peegleid pildista nurga alt ning hoia silm peal ka peegeldusel. Enne saatmist või fotode avaldamist kontrolli, et fotol ei oleks personaalset infot. Meie fotovõistlustele saadetakse nii mõnigi kord fotosid, millel on näha omaniku aadress või muu personaalne info.

PS! Väikeste lihtsate nippidega saad luua oma kodust imelised fotod. Hindame iga saadetud fotot valmimiseks läinud energiat ja loovust, ent kahjuks ei saa me garanteerida, et avaldame kõik meile saadetud kodud.