Suure õhinaga alanud otsing „õige“ keraamilise plaadi leidmiseks muutus üsna ruttu suureks tülpimuseks. Tegime Tallinna ehituspoodidele mitu ringi peale, mille tulemusel on mul telefonis siiani lademetes selliseid pilte:

Katmist ootasid kahe vannitoa ja kahe WC seinad-põrandad. Ähmane ettekujutus ideaalsest tulemusest vaatas vastu mu Pinteresti kontol.

Reaalsus, mis ehituspoodides vastu vaatas, oli aga segadusttekitav. Valikut ju on küll ja veel – sadat sorti erinevaid halli varjundeid, nii- ja naasuguseid mustreid ja suuruseid, aga selle õige välja valimine oli niiiii raske! Mäletan end ühel järjekordsel poetuuril keset müügisaali plaadihunniku otsas istumas, ruuduline kaustik koos erinevate põrandate ja seinte ruutmeetritega jõuetult käes ja nutt kurgus, sest ma enam ei jaksanud sellega tegeleda. Lõpetame ära selle jama, palun. Kui leidsid ideaalse kandidaadi, siis enamasti oli ta: a) üüratult kallis b) läbi müüdud c) tarneajaga 1-2 kuud.

Siin on veel üks pilt reaalsusest :

Ajalooline pilt päevast, mil vesiklosett esmakordselt Randveresse jõudis, 01.06.2021

Et see kaunis sini-roheline kombo peidetud saaks, pidime end kokku võtma ja valikud ära tegema. Läksime igavat, hall-on-kindlapeale-minek teed; igas ruumis annab igavusele vaheldust üks aktsent-sein.

Kõige esimesena läks töösse teise korruse vannituba-wc. Esialgsele eskiisile tegime paar väikest muudatust, nt nurgavanni asemele tuli tavaline vann ja dušinurka ei hakanud kuidagi piirama. Põrandas olev piklik seinaäärne duširenn ja mosaiik-plaatide abil tehtud õige kalle moodustavad mõnusalt avara pesemiskoha.

Pea-aegu plaaditud vannituba septembris 2021, mõni nädal enne sissekolimist

Põrandale läinud K-Rautast ostetud suurtes plaatides pidin aga pettuma – need on suht libedad, eriti võrreldes duši juures oleva mosaiikplaadiga. Vuuki on suurel plaadil vähem ja kui pind vähegi libedapoolne, siis ongi märja jalaga astudes tulemus käes. Ei oska nõu anda, kuidas sellist viga vältida – võiks ju eeldada, et plaat mida põrandale panemiseks müüakse, peaks teatud tingimustele vastama… Et asja veidi parandada, kasutan Soledo libeduse eemaldajat. Toimib, aga umbes iga poole aasta tagant tuleb pindu uuesti töödelda.

Seinad-põrandad said tänu kärmele töömehele kiirelt plaaditud; dušitagune sein tuli hallile vahelduseks mündiroheline. Mida aga pikka aega (nii umbes 8-kuud) polnud, oli kraanikauss ja vannitoa mööbel. See on köögimööbli kõrval üks kallimaid investeeringuid ja kuna ilma kraanikausita vannitoaga saab paremini hakkama kui ilma mööblita köögiga, siis nii need prioriteedid kujunesid. Siin jällegi üks ilustamata pilt, kuidas poolikult funktsioneeriv vannituba välja näeb:

Kui lõpuks firmast Ardrai tellitud mööbel paika sai, oli selline tunne küll, et plaadipoes veedetud piinarikkad tunnid on ennast õigustanud – esimene vannituba on lõpuks valmis!

Eskiisile joonistatud kahe kraanikausi asemele tahtsin paigutada hoopis ühe suure, pikliku kausi. Selle leidsin kogemata Depost – 200-eurose disain-kausi asemel sobib see Depo 30€ leid üsna hästi. Tööpinna kohale sai paigutatud 700×1200 mm suurune led-valgustusega peegel.

Dušinurk ja vann eksisteerivad koos vannitoa teises servas. Alguses arvasime, et dušinurgale tuleks klaasist seinad/uksed ümber panna, aga õnneks otsustasime esmalt testida, kuidas ilma toimib. Selgus, et piirdel pole mingit vajadust – tänu sellele on meil nüüd ekstra avar dušiala. Ja vann pidi ka täitsa hea olema Mina pole siiani seda kordagi kasutanud – jätan selle lõbu lastele, sest vannis vedelemist ma ise üldse ei armasta.
Kuna mul on esimest korda elus aknaga vannituba, hakkasin aegsasti guugeldama, leidmaks millised taimed sellises keskkonnas vastu peaksid. Sulgvõhk ja pehme helmekaktus ei vaja otsest päevavalgust (seda antud põhjapoolses ruumis on, aga mitte ülearu) ja siiani on nad kenasti hakkama saanud.

Ülemise korruse vannituba on lisaks kõigele muule ka pesumaja. Kiidan ennast selle planeerimise faasis tehtud otsuse eest – esimesel korrusel paiknev majapidamisruum ei oleks pooltki nii mugav lahendus. Kogu mustapesumajanduse ringlus toimib teisel korrusel ideaalselt – kokku kogumine > pesu > kuivatus > tagasi kummutisse / kappi.
Olen esimest korda elus kuivati omanik – see abiline õigustab end eriti just praegusel aastaajal. Suvel eelistan elektrit siiski võimalusel säästa ja kuivatada pesu rõdul.
Pesumasina-kuivati vahel olev väljatõmmatav tööpind on pidevas kasutuses kas pesu voltimisel või kuivatist asjade välja võtmisel.

Teadsin, et hexagon-plaadid peavad kusagil meie kodus ka oma koha leidma. Esimese korruse wc põrand on kuusnurkse mustriga ja aktsent-sein kirju mini-hexagon. Eskiise tehes palusime arhitektidel kindlasti ühte tualetti planeerida ka pissuaari. Olgem ausad – ses majapidamises olen mina ilmses vähemuses – püsti pissijaid on tunduvalt rohkem. Sihtgrupp igatahes kiidab.

Need lõbusad nõuka-aegsed poisid seisid meie Randvere suvila vetsu-aknal; nüüd on nad leidnud koha uue aja vetsus.

Üsna plaadi-saaga lõpus sattusime oma otsingutel Pääskülla, Lintmani salongi. Sealne valik oli väga hea ja hinnatase mõistlik. Tänu sellele visiidile sain ma veel ühe Pinteresti-idee realiseerida – sauna WC sai Lintmanist brick wall stiilis helerohelised plaadid, mis on seina laotud kalasaba mustris. Vasakul olev SmartStore kast peidab puhastusvahendeid ja paberirulli varu. Sauna vetsu põrand on sama veekindel SPC nagu kogu esimesel korrusel.

Sauna esine pesuruum on veel poolik, ent tänu Lintmani salongile sai ka see plaaditud. Mereroheline plaat on vist senistest valikutest mu kõige lemmikum. Seda, et meie majas saavad seina kuldsed segistid, poleks ma iial arvanud. Kuldne on ju nii… mitte-eestlaslik? Bling-bling? Mitte-traditsiooniline? Need Harma Gold sarja harjatud kuldse pinnaga segistid ei haara liialt tähelepanu, vaid sobivad ette antud taustaga. Nüüd vaatan, et peaks duširenni katte ka kuldse vastu vahetama

Sauna esine bling-bling duširuum

Plaaditud pindu on kodus paar tükki veel – näiteks esiku ja garderoobi põrandat katavad Hansas Plaadimaailmast leitud suured, 60×60 kiviplaadid, mille hind oli natuke soodsam, sest tegu oli teise sordi plaatidega. Paigaldaja ütles, et plaadid on veidi ebaühtlased ja paika sättimine seetõttu keerukam, aga silma ega tallaga ei tunne küll mingit sordivahet. Ja tehnoruumi läksid esimesed ettejuhtuvad Depo 5€/ruutmeeter plaadid, sest põrand tuli kiirelt ära viimistleda, et kõik agregaadid kokku lepitud ajal paika saaks.

Esikupõranda suured plaadid

Köögi töötasapinna kohale valisin köögimööbliga sarnast tooni hallid brick-wall plaadid. Nende ladumisel tahtsin aga vältida klassikalist telliskiviseina asetust. Plaatija-mees vaatas hirmuga pealt kui erinevaid mustreid katsetasin – lõpuks läks käiku selline sik-sak:

Õige mustri leidmine

Rohkem keraamilisi plaate siia majja ei tule! Loodan, et kõik plaadid seisavad kindlalt seinas ja enam nende peale mõtlema ei pea.

PS. Panen ka siia kirja, et saime vahepeal oma kodu seadustatud – 27.09.2022 väljastati majale kasutusluba. Ma otsustasin oma närvirakke säästa ja kasutusloa taotlemise spetsialistile usaldada (kasutusluba.ee). Tänu sellele kulges kõik väga kiiresti ja ilma liigse draamata – kogu ehitusega seotud paberimajanduse juures oli kasutusloa saamine vist kõige lihtsam etapp. Abiks oli see, et tegin omale enne ehituse algust selgeks, milliseid dokumente loa saamiseks nõutakse. Ehituspäevikud, kaetud tööde aktid, kasutatud materjalide dokumentatsioon, kõik projektid ja mõõdistused, elektriaudit, survestusaktid olid mul ehituse edenedes kokku kogutud. Lisaks ohtralt pilte kõikidest etappidest, mis järgmiste kihtide alla peitu jäid. Korraks kaalusin ise taotluse EHRis vormistamist proovida, aga jutud sellest, kuidas uues EHRis isegi asjaga igapäevaselt tegelejad tihti hätta jäävad, pluss kuklasse hingav panga poolt antud (juba üks kord trahvi hinnaga pikendatud) tähtaeg suunasid riski mitte võtma. Pingelangus peale tähtsa dokumendi saamist oli tuntav ☺️ Sissekolimisest seadustamiseni kulus 1 aasta; saab siis näha mitu aastat kulub esimese paigaldatud liistuni. Panused?