„IKEA jõuluküsitluse kohaselt on enam kui poolte Eesti elanike kõige olulisem jõulutraditsioon pidulik õhtusöök perega. Kodused pidustused saab korraldada ka ilma suuri kulutusi tegemata. Sel aastal on jõulukaunistused inspireeritud traditsioonidest ja looduslähedusest ning nendega saab pühademeeleolu tuua ka jõululauale,“ sõnas IKEA sisekujundaja Brita Mikvere.

Sobita lauakaunistused ruumi sisekujundusega

Lauakaunistuste värvipalett ja stiil sobita ülejäänud ruumi interjööriga. „Kui ruumi sisekujundus on värvikirev, vali lauale ühevärvilised elemendid. Näiteks eelista mustrilise laudlina asemel ühevärvilist. Harmooniat jõululaua ja ülejäänud ruumi vahel loob ka samade jõulukaunistuste kasutamine, näiteks nii kuuse kui söögilaua kaunistamisel,“ kirjeldas Mikvere.

Selleks, et kaunistatud ruum ja jõululaud segamini muljet ei jätaks, tasub kaunistamisel jääda 2-3 värvi ja kaunistuste tüübi juurde. Valides kodus olemasolevate kaunistuste juurde täiendavaid aksessuaare, tasub mõelda ka sellele, kuidas need olemasolevatega sobituvad. Selleks, et lauale kaunistuste jaoks ruumi luua, võib jätta toidu peale serveerimist köögitasapinnale, toidukärule või mujale abilauale.

Täiusta nõudekomplekti mõne uue aktsendiga

Sisekujundaja sõnul ei pea piduliku meeleolu loomiseks kulutama palju raha. „Hubase ja piduliku meeleolu loomiseks ei pea soetama tervet uut kaunistuste komplekti. Värske mulje loomiseks piisab mõne uue elemendi lisamisest, näiteks lauamatid, salvrätikud ja küünlad. Esmalt tasub vaadata, milline nõudekomplekt kodus juba olemas on ja seda ühe-kahe uue aktsendiga elavdada,“ soovitas Mikvere.

Kui näiteks praegune nõudekomplekt on valge, saab jõululauale värskust tuua erksamat värvi kaussidega. „Terviklikku ilmet aitavad luua domineerivat värvi laudlina või lauamatid – ka vanad taldrikud näevad sedasi välja nagu uued,“ kirjeldas IKEA sisekujundaja.

Samuti julgustab ta kombineerima traditsioonilises stiilis esemeid modernsetega. Näiteks võib vintage stiilis joogiklaase siduda modernses stiilis söögiriistade ja taldrikutega või täiendada klassikalises stiilis küünlaaluseid moodsate LED-valgustite ja klaaskuplitega. Selleks, et see ei jätaks segaduse muljet, vali lauale üks kaunistusi ühendav element - see võib olla kas sama kaunistus igal taldrikul, samasugused lauamatid või hoopis salvrätikud.

Kihid loovad piduliku meeleolu

Laudlina valik on üldjuhul esimene samm piduliku söögilaua kaunistamisel. Ent juhul, kui kodu on sisustatud modernses stiilis, võib lauda kaunistada ka ilma laualinata. Piduliku ilme saab söögilauale luua taldrikute, kandikute, lauamattide ja salvrätikute kihitamisega.

„Reeglina peaks laudlina ja lauamatid, taldrikud ja lauamatid või lihtsalt erinevas suuruses taldrikud olema omavahel kontrastsetes värvides. Näiteks vali igale sööjale naturaalsetest materjalidest lauamatid ning kontrastset, erksat värvi taldrikud. Kui taldrikud on valged, lisage veel üks komplekt teist värvi taldrikuid ja asetage need kihiti suuremast väiksemani. Viimistlege lõpptulemus salvrätikute või muude kaunistustega,“ selgitas Mikvere.

Lisa soojust

Kuidas tagada hubane ja soe olemine kõikidele külalistele? Üheks võimaluseks on teha ise personaalsed lauakaunistused. Too näiteks metsast männikäbisid ja muud rohelust ning seo see kokku tekstiilist salvrätikuga. Lisa juurde ka käsitsi kirjutatud nimekaart.

Soojust saab ruumi tuua ka täiendavate tekstiilidega, seega ära unusta kaunistada ka toole. „Toolide kaunistamisega saab tuua tuppa ja jõululauale mõnusat aktsenti. Toolidele võib panna näiteks kokkusobivates värvides padjad või kunstlambanahad, et ruumile hubasust lisada,“ kirjeldas Mikvere.

*Uuringust: veebipõhise jõuluküsitluse viis 2022. aasta oktoobris läbi uuringufirma Norstat IKEA tellimusel. Uuringus osales 500 Eesti elanikku.