Bekkeri villa hoone ehitati 1912 -1914. aastal. Käesoleval aastal sai maja 110-aastaseks. Ühe pere eramust sai 10 luksuslikku kodu, kus esimesed elanikud juba seeski on. Majesteetliku maja rekonstureeris Creativestate, kes usaldas sisekujunduse Itaalias resideeruva Triin Villemsaare võimekatesse kätesse.

Triin Villemsaar Bekkeri villas

Eesmärgiks seati luua kodud, millesse saab armuda. Ent ükski kodu ei sünni üksi, vaid mitmete osapoolte ja keskkonna koostöös. Maja taastamisele aitasid kaasa EKA restaureerimisosakond, Säästvad Ehituslahendused ja mitmed-mitmed krohvimeistrid. Tulemuseks on keskkonda sulanduv austusavaldus piirkonna ajaloole.

„Minu soov oli sisse tuua muinsuskaitse poolt dokumenteeritud tapeedimustrite ja vanade krohvikihtide alt leitud toonide meelolu,“ ütleb Villemsaar. Neid vihjeid leiab tähelepanelik silm interjööris kasutatud graafikast ja taimornamentidega tapeetidest, millede mustrid pärinevad MA+KE lab kollektsioonist „Igaviku aed.“ Visuaalne keel toob esile maja kui oaasi keset veel habrast Koplit.

Mustrid MA+KE lab kollektsioonist „Igaviku aed"
Mustrid MA+KE lab kollektsioonist „Igaviku aed"

Aegumatud materjalid ja ajastule omased detailid - taastatud karniisid, kõrged peegellaed ja paksud aknapaled - rõhutavad maja, mille võlu peitub väärikas vanuses. „Kõige olulisem on emotsioon, mida ruumis olles saab,“ tõdeb Villemsaar Bekkeri villa avamispeol. Emotsiooni selles hoones jagub. Sügavad toonid lisavad maagilisust ja kalasabamustriga põrandad nostalgilisust. Voolujooneline vann, kust saab otse aknast välja vaadata, lausa kutsub end sooja vee ja vahuga täitma ning väljas langevat lund vaadates unistama.

Vannituba Bekkeri villas

Ajaloohuvilised leiavad maja kahest lubikrohviga kaetud trepikojast vihjeid Lorupi klaasitöökoja lähedusele. Postkastidele seatud värvilised konjakipokaalid on vaid üks läbimõeldud detailidest, mis majas peidus.

Uus kohtub vanaga

Kui paljud arendajad vaatavad erinevatel põhjustel käsitööst mööda, siis siin on see au sees. „Põhjamaises taustsüsteemis on vahel põhifookuses praktilised näitajad, ent tasub anda sama kaal ka ilule ja esteetikale, mis on inimesele tegelikult tunnetuslikult sama olulised baasväärtused kui funktsionaalsus ja läbimõeldus“, tutvustab Creativestate filosoofiat Rain Kont.

Hoones ringi jalutades tuleb tõdeda, et maja, mis sündis eelmise sajandi alguses, on saanud uue väärika hingamise.