Energiatõhusust saab ventilatsioonisüsteemi kaudu parandada rohkemal ja vähemal määral, aga teha saab ja tasub seda kindlasti.

Lisaks energiatõhususele mõjutab ventilatsioonisüsteem ning selle seisukord palju meie tervist.

Mõned huvitavad, üllatavad ja ehmatavad faktid:

  1. Ligikaudu 50% haigustest põhjustab halb õhukvaliteet.

  2. Viibime kuni 90% oma eluajast siseruumides.

  3. Siseruumide õhukvaliteet võib välisõhust olla kuni 50 korda kehvem.

  4. Kuni 15%-l leibkondadest esineb allergiaga seotud probleeme.

  5. Uued ja nutikad ventilatsiooniseadmed on kuni 60% säästlikumad kui vanad ja n-ö rumalad seadmed.

  6. Hooldamata ventilatsioonisüsteem garanteerib kuni 30% kõrgemad kütte- ja elektriarved.

Fookus filtritele!

Alustame kulude kokkuhoidmist sellisest elementaarsest tegevusest nagu ventilatsiooniseadmes olevate filtrite regulaarne kontroll ja korrapärane vahetus.

NordicAiri kogemus on näidanud, et klientide ventilatsiooniseadmete hooldamise käigus on enamik juhtudel filtrite vahetusega katastroofiliselt hiljaks jäädud. Põhjuseks on kas inimlik hajameelsus või ebapiisavad teadmised selle tegevuse vajalikust regulaarsusest.

Ummistunud filter ei lase ventilatsiooniseadmel töötada selliselt, nagu talle on ette nähtud, mistõttu on ta sunnitud töötama ülekoormusega ning sellega suureneb märkimisväärselt seadme energiakulukus.

Kui tihti tuleb filtreid vahetada?

Filtreid vahetatakse minimaalselt 2 ning maksimaalselt 4 korda aastas.

Filtrite vahetusevajaduse sagedust määravad:

  1. ventilatsioonitorustiku puhtus

  2. teenindatavate ruumide tolmurohkus

  3. väline keskkond

  4. ventilatsiooniseadme töökiirus

Mida teha ventilatsioonisüsteemi energiasäästlikkuse tõstmiseks?

Ventilatsioonisüsteemi TULEB regulaarselt puhastada ja kontrollida!

Ventilatsioonisüsteemi efektiivsuse ja energiatõhususe tagamiseks on oluline ventilatsioonitorustikku regulaarselt puhastada.

Ventilatsioonitorustiku pindala võrdub ca 10% kogu eluruumide põrandapinnaga, kuhu enamik toas lendlevast mustusest ja õietolmust ajapikku koguneb.

Eriti meeldib tolmul koguneda ventilatsioonisüsteemi reguleer- ja tuletõkkeklappide vahele ning niiskemaid ruume teenindavatele kanalitele. See vähendab õhukanalite läbimõõtu, mistõttu vähenevad ka tubadesse ette nähtud õhuhulgad.

Lisaks sellele on pikalt (enam kui 3 aastat) puhastamata ventilatsioonitorustik äärmiselt soodne keskkond bakteritele ja allergeenidele, mida siis toas viibijad endale värske õhu pähe sisse hingavad.

Samuti on tähtis pöörata tähelepanu ventilatsiooniseadmes oleva soojusvaheti puhtusele, sest see mõjutab soojustagastuse efektiivsust.

Kokkuvõtvalt soovitame ventilatsioonisüsteeme kontrollida vähemalt kord aastas ning puhastada iga 2–3 aasta tagant, muidu suureneb elektritarbimine, filtrite kulu ning kannatab ka tervis.

Ventilatsioonisüsteem olgu tasakaalus nagu Eesti riigieelarve!

Ventilatsiooni õhuhulkasid on vaja mõõdistada, et tagada ventileeritavatele ruumidele võrdne õhujaotus, suurendada ventilatsiooniseadme efektiivsust ja optimeerida energiakulusid.

Korrektselt mõõdistatud ventilatsioonisüsteemiga hoiate kokku elektri- ja küttekuludelt.

Mille järgi ära tunda, et ventilatsioonisüsteem vajaks mõõdistamist ja reguleerimist?

  1. liiga kuiv või liiga niiske õhk

  2. uksed avanevad või sulguvad liiga raskelt

  3. tubades vähe õhku

  4. tervisevaegused, nagu peavalu, väsinud ja punased silmad, kinnine nina ja kuiv köha

Vahetage oma vanad ja väsinud ventilatsiooniseadmed välja nutikate ja Eestis toodetud Airoboti seadmete vastu!

NordicAir on Airoboti koostööpartner – müük, hooldus ja paigaldus!

Airobot on loodud Eesti külmadesse talvedesse ja kuumadesse suvedesse. Suvel saab seade aru, kui õhusoojus väljas on madalam kui toas, avab ise möödapääsuklapi ja asub ruume jahutama. Niiskustagastusega ventilatsiooniseade ei lase suvel aga üleliigsel niiskusel ruumidesse siseneda.

Külmemal ajal jõuab õhk tuppa läbi soojusvaheti, kus värsket õhku soojendatakse väljatõmmatava õhuga. Selle tulemusel ei ole välisõhku vaja eraldi kütta ning tuppa puhutakse toatemperatuuri lähedane õhk.

Talvel aitab seade hoida siseruumide sobivat niiskustaset. Kui tavalise soojusvaheti puhul viiakse kogu tekkinud niiskus kohe välja, siis niiskustagastuse puhul tagastatakse see osaliselt ruumidesse. Eriti sobilik on see külmas Eesti kliimas, kus kütteperioodil langeb siseruumi niiskus ebamugavalt madalaks.

Nutikas seade on juba standardis varustatud sensoritega, mis mõõdavad õhu temperatuuri, selle puhtust ja niiskust. Saadud andmetest lähtuvalt reguleerib Airobot ennast automaatselt kõige efektiivsemale töörežiimile.

Kui ruumides viibib tavapärasest rohkem inimesi, kiireneb automaatselt ka õhuvahetus, et värsket õhku ja head enesetunnet jaguks ikka kõigile ruumis viibijatele!

Kuna aga ruumides kogu aeg ei viibita, siis võrreldes tavalise ventilatsiooniseadmega säästab Airobot kuni 30% elektrienergialt ning sellisest funktsionaalsusest tuleneb märgatav sääst nii kütte- kui ka energiakuludelt.

Võtame siis veel kord kõik kokku ja värvime punaseks

Ventilatsiooniseadme filtreid tuleb vahetada ning nende seisukorda soovitame kontrollida mitu korda aastas.

Ventilatsiooniseadmele tuleb teha vähemalt kord aastas hooldus ja ventilatsioonitorustikule puhtuse kontroll.

Kui te ei ole oma ventilatsioonisüsteemi hooldanud ja torustikku puhastanud juba pikemalt kui 5 aastat, siis tehke seda kohe! Uskuge meid kui eksperte, kes on ventilatsioonisüsteeme üle kaheksa aasta hooldanud ja puhastanud ning näinud oma silmaga hooletusse jäetud torustiku sisemusest üpris ekstreemseid ja tülgastavaid vaatepilte. Kui ventilatsioonitorud oleksid läbipaistvad, siis suure tõenäosusega hoiaksite parema meelega meie puhastusmeekonna saabumiseni hinge kinni.

NordicAir aitab teil hoida ventilatsioonisüsteemide kulud kontrolli all ja õhu puhtana!

Tutvuge teenustega: nordicair.ee

Jaga
Kommentaarid