Köök koos elutoaga

Kui köök on koos elutoaga, on variantideks sirge, L-kujuline või (pool)saarega köök.

Sirge köögi jaoks on vaja minimaalselt 3,6 meetrit. Kappide ja köögitehnika järjekord võiks olla järgmine (alustades vasakult): külmkapp 60 cm, nõudepesumasin 60 cm, valamukapp 60 cm, sahtliboks 90 cm, cargokapp maitseainetele 30 cm ja kõrge ahjutorni kapp 60 cm.

Vähese ruumi korral tuleb köök teha L-kujuline. L-tähe lühemasse seina pane kõrged kapid – külmkapp, vajadusel hoiu- või cargokapp ning kui on soovi ja ruum võimaldab, siis ka ahjutorn.

Kui eelnevaks ruumi pole, puudub sein või lihtsalt ei mahu, tuleb kaaluda köögisaart ruumi juurde saamiseks. Saarele saab paigutada nii pliidi (näiteks õhupuhastajaga integreeritud mudeli) ja külgedele sahtleid.

Kui köögisaare jaoks ruumi napib, proovi see ühest servast vastu seina paigutada ning luua poolsaar. Väikeses köögis on see hindamatu lisapanipaik ja -tööpind.

Nurk või sopp

Kööginurgaga korteris või toas järgi nurga kuju köögimööbli paigutamisel.

Pikliku ja kitsa nurga korral võib kaaluda galerii-köögi ehk kahe sirge tegemist. Kaks sirget mahutavad sageli rohkem kui üks nurgaga köök, kuna nurgakapp võtab palju ruumi. Galerii võimaldab nurgakapi asendada sahtlitega.

Väikese mahutavusega nurga korral proovi mööblit köögist välja keerata ehk vii see ümber nurga elupinnale. Katsetada võid ka mööbli sissepoole paigutamisega, et moodustada G-kujuline köök. Nii saad juurde nii tööpinda kui sahtleid ning boonusena veel baarileti.

Köök eraldi ruumis

Eraldi ruumis asub köök kas korteris või talumajas. Mõlemal juhul on tegemist raskesti planeeritava ruumiga. Üldjuhul. Muidugi on ka minu töös toredaid erandeid ette tulnud.

Kitsas kortermaja köögis on kõige tavapärasem lahendus L-kujuline köök. Lühemasse osasse paiguta kõrge külmkapp ning kui mahub, siis ka cargokapp. Jätka nurgakapi ja ülejäänud köögimööbliga. Teise seina on tavaliselt seatud laud või väiksema sügavusega köögimööbel.

Piklikus ja kitsas kortermaja köögis, kus on veel ka aken ja/või teine uks, püüa teha kaks sirget ehk galerii-köök. Ühte otsa säti kõik kõrged kapid (külmkapp, hoiukapp ja ahjutorn) ning teise jätta ainult lahtine pikk tööpind valamu ja pliidiga. Teise variandina aseta ühte serva pliit ja teise valamu. Mõlemad tsoonid vajavad kahele poole vaba tööpinda, et oleks mugav töötada.

Talumaja köögis, kus üldjuhul on ka puupliit, tuleb planeerida ruumi tsoonide kaupa. Veetorude juurde tuleb valamu ja nõudepesumasin; puupliidi lähistele ka tavaline pliit ja ahi. Puupliit ja pliit ei tohik teineteisele liiga lähedal asuda. Eralda need näiteks kividest vaheseinaga. Jäta pliidiala juurde ka vaba tööpinda.

Hoiustamisala ehk külmkapp vajab samuti lähedale tööpinda. Mõnikord on suur ja kobakas külmkapp paigutatud ukse või kõrvalseina taha.

Viimaks planeeri, kas ja kuhu tulevad sahtlid ja kapid ning vaba tööpind hakkimise ja teiste toimetuste jaoks. Viimasteks sobib ka akna all olev söögilaud.

Köök kui suur tantsusaal

Suure ruumiga saad suurelt mõelda. Kööki planeeri eelmistega sarnaselt tsoonide kaupa.

Toiduainete hoiustamise tsooni paiguta külmkapp (võib olla soovid täiskõrget integreeritavat jahekappi ja sügavkülmkappi eraldi), hoiukapp ning lähedale vaba tööpind - näiteks köögisaar. Valamuala, mis koosneb valamust, nõudepesumasinast ja sahtlitest, plaani torude kohale. Leia koht kokkamisalale pliidi, ahju ja tööpinnaga.

Kui esmavajalik on kööki paigutatud, mõtle, mida veel köögis teha soovid. Äkki soovid eraldi kohvinurka, baari või hoopiski hommikusöögiala kohvimasina, kausside ja hommikuhelvestega. Lastega pere võib vajada hoopis mängu- või töönurka.

Suure köögi puhul vaata üle ka see, kuhu võivad tulevikus tekkida käiguteed. Kui ruumis on uks terrassile, proovi vältida sissepääsu ja terrassiukse vahele tekkivat sirget teerada.

Ja niimoodi see paigutuse otsimine käibki – mõõdad ruumi ning planeerid tsoone. Kõige parema köögi saad, kui hoiad pidevalt silmas oma pere vajadusi ja kokkamisharjumusi.