Elades jahedas kliimas, teame kui palju raha võib talvel küttekuludele minna. Seega on sügis sobiv aeg kodu soojapidavamaks muuta. Vaata üle kodu välisfassaad, tuvasta augud või võimalikud lekked ja täida need enne tõeliselt külmade ilmade tulekut. Sama tuleks teha ka aknaraamidega ning vajadusel vahetada välja kulunud aknatihendid.

Puude ja põõsaste hooldus

Kui kinnistul või maja lähedal on puud, siis kaalu arboristi palkamist. Professionaalid märkavad puul surnud osi ja eemaldavad need. Lisaks aitavad nad puud pügada selliselt, et talviste tugevate tuulte ajal oksad ei murduks ega majale kahju teeks. Sügisesel perioodil lähevad puud n-ö talveunne ja siis on nende lõikamiseks hea aeg.

Vihmaveerennide puhastamine

Kui enamik lehti on puudelt langenud, siis on hea aeg vihmaveerennid ja -torud ära puhastada. Pärast seda saab katuselt langenud vihmavesi vabalt mööda torusid maapinnale voolata ega ole ohtu, et renn hakkab üle ajama ja mõjutab maja välisfassaadi. Kuna rennide puhastamiseks peab seisma redelil, siis võib kutsuda abilise, kes töö oma vahenditega ära teeb.

Välisfassaadi parandamine

Kõnni ümber maja ja uuri, kas katus, seinad või vundament on kuidagi kahjustatud. Nii hoitakse ära lekked katuses, seintes või vundamendis. Vastasel juhul võivad hiljem remonti vajada ka maja sees olevad pinnad. Aukude või pragude korral peaks nendega tegelema enne, kui külmad ilmad saabuvad.

Blokeeri kahjurite sissepääs

Maja välisfassaadis olevaid auke ja avasid ei peaks sulgema vaid ilmastikku silmas pidades. Hiired, rotid ja muud närilised vajavad vaid väikest ava, et majja tungida ja seal kahju teha. Kui märkad majal auke või suuremaid avasid, siis kata need tugeva kanga või metallist võrega, mille augud on nii väikesed, et kahjurid sealt sisse ei pääse.

Vaata, kas jalgteed, trepiastmed, reelingud ja sõidutee on turvalised

Kui tee on kaetud lume ja jääga, siis võib kõndimine sõiduteelt esiukseni olla libeduse tõttu ohtlik. Selleks, et talvel oma kinnistul jää ja lume tõttu mitte selili käia, vaata, et kõik trepid oleksid terved ja neil oleks tugev käsipuu. Lisaks veendu, et sõidutee ja muud asfalteeritud teed maja ümber oleksid korras, et oleks talvel lihtsam lund kühveldada.

Talvetarbed

Sügis on hea aeg, et talveks vajalikud tarbed kokku koguda. Vaata üle, kas lumelabidad ja jääkaabitsad on terved ja töökindlad. Kui ei, siis ära pelga neid välja vahetada. Täida hädaabivahendite kott nii kodus kui ka autos. Paljud kasutavad lume puhastamiseks lumepuhurit, seega oleks hea selle konditsioon üle vaadata ja miks mitte see juba bensiiniga täita.

Sulge välised kraanid ja voolikud

Kaitse väliseid kraane külmumise eest ja sulge õuekraani vesi enne miinuskraadide saabumist, lase vesi võimalusel ka torustikust välja. Suvel on hea õuest vett võtta, aga talvel selleks vajadust pole ja pigem tasub kraanid talvepuhkusele saata. Lase voolikud veest tühjaks, keri need kokku ja pane talveks garaaži või kuuri, kust neid on kevadel jälle hea võtta.

Kontrolli turvavarustust

Kodudes, kus on avatud tuli, tuleks enne talve tulekut üle vaadata suitsualarmid ja vingugaasi detektorid. Talvel kiputakse kaminates rohkem tuld tegema ja nende kaitsevahendite töökindlus peab olema garanteeritud. Kui kodus on tulekustuti, siis kontrolli selle aegumiskuupäeva ja vajadusel vaheta tulekustuti uue vastu välja.

Kuna talvel kasutatakse kaminaid rohkem on sügis hea aeg lasta puhastada ka korsten, et talvisel perioodil ei tekiks sinna pigi, mis võib kergesti süttida ja põlengu tekitada. Korstna puhastamine tuleks ette võtta kord aastas ja seda just enne tihedamalt tule tegemist.

Energiaaudit

Kvalifitseeritud audit aitab kodu muuta energiasäästlikumaks ja annab nimekirja soovitustest, kuidas seda teha. Selleks võib olla teatud köögimasinate väljavahetamine, katusele isolatsiooni lisamine, aknaraamide parem isoleerimine vms.

Kokkuvõtteks

Kui kevadel jäi suurpuhastus vahele, siis saab selle ette võtta sügisel, et talvele puhta koduga vastu minna. Talv on aeg, kus inimesed käivad vähem väljas, seega võiks kodu olla puhas ja korras, et seal oleks mugav olla.

Allikas: Hange.ee