Kuidas oma uue köögi kujundamist alustada? Kõik algab ikkagi ideedest! Pole vahet, kas soovite eritellimusel köögimööblit ise osta või teete koostööd sisekujundajaga, ikka on targem pöörduda professionaalide poole.
DSK Furniture’i esindaja Andres Posti sõnul soovib klient enamasti ilusa disainiga ja kvaliteetset mööblit. Disain on tihti isegi nii tähtis, et osas kohtades tehakse praktilisuses olulisi järeleandmisi. Kellel ideedest puudus, neile anname allpool hulganisti soovitusi.

Täismatt kõrgsurvelaminaat vastab turu praegustele ootustele

Köögimööbel peab olema vastupidav ja võimalikult hooldusvaba. Just sel põhjusel on Andres Posti sõnul eritellimusel valmiva köögimööbli fassaadi puhul üks populaarsemaid valikuid täismatt kõrgsurvelaminaat. Tegemist on efektse ja väga vastupidava materjaliga, mis on ideaalne nii köögis kui ka vannitoas. Täismatile kõrgsurvelaminaadile jäävad omadustelt veidi alla värvitud mati pinnaga ja kõrgläikeline MDF, naturaalne spoon ning teised materjalid, aga loomulikult sõltub köögimööbli valik lõpuks siiski kliendi soovidest ja võimalustest.

Köögi värvitooni valik oleneb maitsest ja interjöörist

Valge köögimööbli värvilahendus on klassika ja seda tellitakse endiselt palju, aga järjest rohkem on julgeid, kes valivad tumeda lahenduse (tumehall, must, tumesinine, tumepruun, tumeroheline).

Töötasapindadest lähemalt

Köögi töötasapindadeks soovitab Andres Post eelistada loodus- või tehiskivi. Miks? Kivipind on ilus, vastupidav ja ka üsna hooldusvaba, eriti just töödeldud kivi, näiteks graniidipurust liimiseguga kokku pressitud töötasapind. Töötlus annab pinnale vastupidavuse, plekid ei imendu pinna sisse. Kivipinnad võimaldavad ka tasapinnalist valamute ja köögitehnika paigaldust. Sellise tööpinnaga kööki on eriti mugav puhastada, sest kõik on ühtlaselt sile.

Kui sisekujunduslahendus nõuab, kasutatakse köögi töötasapinnana ka täispuitu. Sellega tuleb lihtsalt hoolsam olla, et söövitavad ained (näiteks vein) väga pikaks ajaks pinna peale ei jääks. Aga see on ka ainus tööpind, mida saab koduste vahenditega lihtsasti üle lihvida ja uuesti üle õlitada, nii et pind on taas nagu uus.


Kõige parema hinnaga saab kõrgsurvelaminaadist tasapinna, mis on hästi vastupidav ning suure värvi- ja mustrivalikuga. Kasutamise miinusena võib esile tuua niiskuskahjustuse riski tasapinna ühenduskoha juures. Samuti ei võimalda see materjal valamu ja pliidiplaadi tasapinnalist paigaldust.

Praegu eelistatakse modernsete lahenduste puhul üldiselt võimalikult õhukesi tasapindu, kivi puhul nt 2 cm. Täispuidust klassikalise lahendusega sobib pigem siiski natuke paksem tööpind, seal jääb see umbes 3–4 cm kanti. Kõrgsurvelaminaadi puhul on tööpinna paksus samuti 3–4 cm. Kõik oleneb siiski konkreetsest kodust ja tellija soovist.

Käepidemetega või ilma

Üldiselt modernsete lahenduste puhul käepidemeid ei soovita, aga klassikalises võtmes mööblile lisatakse nendega efekti. Väga levinud on mööblisse freesitud sõrmesoon, mis on ka hinna poolest mõistlik lahendus. Samuti saab sõrmesoone metallprofiiliga katta, kuigi materjali värvi valik on siinkohal piiratud. Käepidemeid saab ka ukse sisse panna või kasutada push-up- ehk nupuka vajutuse lahendust. Kõik lahendused ei ole paraku alati kõige mugavamad, aga ilu nõuabki ohvreid ja disain on tänapäeval oluline.

Valgus täiustab disaini

Valgustust kasutatakse praegu nii köögi kui ka muu mööbli juures palju ja täiesti õigustatult. Ühelt poolt saab põnevate valgustitega disaini rõhutada, teisalt on see mõnes kohas ka praktiliselt hädavajalik, näiteks köögi kõrgete püstakute või suurte sügavate kappide puhul.

Mööbli erilahendused inspireerivad

Väljakutsed on alati teretulnud, ka tehnoloogiliselt keerukamad mööblilahendused, nendib Andres Post. Tihtipeale leiavadki inimesed tee eritellimusmööbli tootjani, kui nende ideed ja vajadused erinevad tavalisest mööblipoest saadavast ning tarvis läheb kogenud disainerite ja tootjate abi.

Jaga
Kommentaarid