Tugipostid ja talad mädanevad

Sademed, päike, tuul ja seenhaigused on peamised tegurid, mis mõjutavad puidust terrassi eluiga ja vastupidavust. Isegi kui valminud terrassi töödelda puidukaitsevahenditega, võib aastate möödudes terrass ikka lagunemise ja pehkimise jälgi näitama hakata. Kui sellega ei tegeleta, siis võib terrassile tekkida palju struktuurset kahju. Terrass ei saa kahju vaid sademete tõttu, vaid vastupidavust ja tugevust kahjustab ka maapinnalt tulenev niiskus.

Seetõttu ehitavad paljud oma terrassi just betoonist vundamendile. Kui tegu on vanema ehitisega, siis toetub see tõenäoliselt puidust taladele, mis on vastuvõtlikud maapinnalt tulevale niiskusele ja muudele kahjustustele. Seega on soovitatav terrassijalgu aeg-ajalt kontrollida, et teha kindlaks, kas need on kuidagi kahjustada saanud. Mädanevate ja pehkinud osadega võiks kohe tegeleda. Üksikute plankude väljavahetamine on odavam kui terve terrassi uuesti ehitamine.

Vundament laguneb või vajub

Betoon on tihti terrassi vundamendiks parim valik. Teatud juhtudel võib sellega aga probleem tekkida. Vundamendi ümber olev pinnas võib aja ja ilmastiku tõttu liikuda, mistõttu võib liikuda paigast ka vundament või tekib sellese mõrasid. Nii juhtub, kui enne betooni valamist ei valmistatud pinda korralikult ette.

Vundamendi liikumiseks ei ole palju vaja ja seega on selle strukturaalne tugevus äärmiselt oluline. Pidevad ilmamuutused panevad terrassile, taladele ja vundamendile palju koormust ning ühel hetkel annab see järele. Vajuva vundamendi puhul polegi teha muud, kui terve terrass eemaldada ja vundament uuesti valada või laduda, kuid seekord parema pinnase ettevalmistusega. Kuna see on kulukas ettevõtmine, siis tasub kõik kohe alguses kvaliteetselt teha. Kui ise ei oska või pole aega, siis saab alati palgata spetsialisti.

Erosioon

Kuigi betoonist vundament on pikas perspektiivis terrassi jaoks parim lahendus, siis ei pääse ka betoon erosiooni eest. Pinnase erosioon tekib, kui vesi uhub minema vundamendi ja tugitalade ümber oleva pinnase. Kui vundamendi alumise osa ümber enam toetavat pinnast pole, siis võib terrass muutuda ebastabiilseks.

Asukohas, kus vee voolavus võib ootamatut kahju tekitada, peab valmis olema kõigeks. Aias olev küngas võib aastate jooksul loomulikul teel muutuda ja pikema ajal jooksul maja ja muude struktuuride stabiilsust mõjutada. Samamoodi mõjutavad pinnast väikesed muudatused haljasalal, nagu peenra rajamine. Kui märkad pärast tormi oma maja all ja ümber vett voolamas, siis kutsu kindlasti appi spetsialist, kes aitab tekkinud kahjud parandada enne, kui maja muutub Pisa torniks.

Terrassi plangud mõranevad või tekitavad pinde

Mõranevad või pinde tekitavad plangud ei ole alguses suur probleem ja terrassilauad saab kiiresti ja soodsalt asendada. See on töö, millega ka isetegija hakkama saab. Kui aga kõik terrassil olevad lauad näitavad lagunemise märke, siis peab terrassi parandamisega kohe tegelema hakkama. Puit on küll hea ja populaarne ehitusmaterjal, aga see ei kesta igavesti. Puidu viimistlemine ja puidukaitsevahenditega katmine aitab materjali muuta vastupidavamaks, kuid ka sellel on piirangud. Ilmastikuolud teevad aja möödudes oma töö ja selle vastu ei saa.

Käsipuu on lahti või laguneb

Lahtine käsipuu võib terrassil olla ohtlik väikeste laste ja nende jaoks, kes ei ole piisavalt tähelepanelikud. Kuigi lahtine või lagunev käsipuu ei põhjusta terrassi lagunemist, on see siiski märk, et terrass vajab tähelepanu ja hoolt. Käsipuudel tuleb silma peal hoida, eriti kui külalised ei ole teadlikud, et need on lahti tulnud. Kui probleemile juba alguses jälile saada, siis on parandustööd lihtsamad. Kui lasta probleemil süveneda, siis tuleb parandamisele kulutada rohkem aega ja raha.

Terrassi pole kunagi hooldatud

Majapidamistööd ei lõppe kunagi ja kui neid pidevalt edasi lükata, siis tehtavate tööde hulk muudkui kasvab. Terrassid, mida ei hooldata, ei kesta kuigi kaua ja hakkavad peagi lagunemise märke näitama. Isegi kui terrassilauad ei ole lahti, käsipuu on toekas ja vundament peab, on hooldamata jätmise märk ka see, kui terrass on määrdunud. Seega tuleks teha survepesu, mis annab terrassile uue hingamise.

Maja ostes vajab ka terrass tähelepanu ja kontrolli. Pole mõtet oodata ja vaadata, mis tulevik toob, vaid viska terrassile kohe pilk peale. Vanas majas on ka terrass tõenäoliselt ehitatud endiste ehitusnõuete kohaselt, mis määravad suuresti selle, kui kaua struktuur vastu peab. Ajakohasta koos majaga terrass mugavamaks, turvalisemaks ja ohutumaks eluks.

Allikas: Hange.ee